Κάριτας Ελλάς και ενορία Λέσβου: πόρτες ανοιχτές σε πρόσφυγες και αναξιοπαθούντες
Η δράση της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στο πλάι των προσφύγων και του τοπικού πληθυσμού ο οποίος ακόμα υφίσταται τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών π. Σεβαστιανό Ροσσολάτο, τον αντιπρόεδρο της Κάριτας Ελλάς π. Ιωάννη Πάτση, και τον εφημέριο Λέσβου π. Λέοντα Κισκίνη
Το 2105 με τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα και την εισροή 1.200.000 μεταναστών, ο κόσμος της Λέσβου σήκωσε τα μανίκια, “βοήθησε, συμπαραστάθηκε ενεργά, άνοιξε την καρδιά και τα σπίτια, έτρεξε στις παραλίες για να συνδράμει αυτούς που έφταναν από τη θάλασσα έχοντας χάσει τα πάντα”: το ίδιο και οι ψαράδες, “ρίχτηκαν με τις βάρκες τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές μέσα από τα νερά του Αιγαίου”. Αυτό μας διηγείται στο Vatican News o π. Λέων Κισκίνης, εφημέριος της ενορίας Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη και μοναδικός καθολικός ιερέας στο νησί της Λέσβου. Η αλληλεγγύη των κατοίκων του νησιού απέναντι σε τόσους ανθρώπους “που άφησαν κι εγκατέλειψαν τα πάντα για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, δεν άλλαξε μετά από τέσσερα χρόνια”, διαβεβαιώνει ο π. Λέων, ο οποίος, μαζί με την μικρή του κοινότητα που αποτελείται από 250 ψυχές, δημιούργησε “ένα σχολείο διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας” για τους μετανάστες, “διότι και αυτοί θέλουν να βρουν δουλειά: είναι νέα παιδιά και πρέπει να μάθουν τουλάχιστον κάποια λέξη στα Ελληνικά για να βρουν μια απασχόληση”, μας εξηγεί. Η Καθολική ενορία παρέχει επίσης “μια πνευματική και ψυχολογική υποστήριξη στους μετανάστες, διότι και μόνο το γεγονός πως είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε, να τους δώσουμε ένα χαμόγελο, αυτό είναι ένα αληθινό φάρμακο γι’ αυτούς, οι οποίοι νιώθουν έτσι πως γίνονται αποδεκτοί, σεβαστοί, και λαμβάνουν το χάδι της Εκκλησίας”. Παρόλα αυτά, η συνύπαρξη με τον τοπικό πληθυσμό της Λέσβου, και της Ελλάδας γενικότερα, γίνεται ενίοτε περίπλοκη (Άκουσε τη συνέντευξη με τον π.Λέοντα Κισκίνη).
Μείωση του τουρισμού και ανεργία
“Υπάρχει μια κάποια κούραση του κόσμου, επειδή η Λέσβος είναι ένα τουριστικό νησί και η μεταναστευτική κρίση κατά κάποιο τρόπο επηρέασε τηνεικόνα του νησιού στο εξωτερικό. Ο τουρισμός είχε μια τεράστια πτώση: όλες οι εικόνες που η τηλεόραση αναμετέδιδε, με τους πρόσφυγες που γυρνούσαν σε όλο το νησί, έμειναν χαραγμένες στη συλλογική μνήμη και οι τουρίστες προτιμούν να πάνε αλλού αντί να έρθουν εδώ”.Σε όλα αυτά προστίθενται τα αποτελέσματα μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης. “Οι Έλληνες είναι ακόμα αντιμέτωποι με μια δραματική ανεργία. “Το 18% του πληθυσμού της χώρας είναι άνεργο, και προπάντων οι νέοι” εξηγεί ο Σεβασμιότατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος, Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος. Και η Καθολική Εκκλησία, προσθέτει ο Σεβασμιότατος, αντιμετωπίζει αυτή την επείγουσα κατάσταση μέσα σε ένα πλαίσιο “οικονομικής δυσπραγίας και μείωσης των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων”. Οι Καθολικοί στην Ελλάδα, λόγω και της έλευσης εργατών από το εξωτερικό που μένουν μόνιμα εδώ, είναι σήμερα περίπου 200.000 (Άκουσε τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Σεβαστιανού Ροσσολάτου). Και η Εκκλησία καταφέρνει να ανταποκριθεί στις επείγουσες καταστάσεις, τόσο υπέρ του Ελληνικού πληθυσμού που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας από τις οικονομικές δυσκολίες, όσο και υπέρ των μεταναστών και προσφύγων, χάρη στη βοήθεια της Διεθνούς Κάριτας διαμέσου των Ευρωπαϊκων Κάριτας και της Κάριτας ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύουν την Κάριτας Ελλάς, προς την οποία αυτές τις μέρες έφτασε η συγκεκριμένη αλληλεγγύη του Πάπα, με τα 100.000 ευρώ που δωρήθηκαν κατά την ευκαιρία της επίσκεψης στη Λέσβο της ποντιφικής αποστολής με επικεφαλής τον Ελεημοσυνάριο της Αυτού Αγιότητος, Καρδινάλιο Konrad Krajewski.
Τροφή, ρούχα, υπηρεσίες προς διάθεση
Σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, σπουδαία είναι η δράση της Κάριτας Ελλάς, η οποία επικεντρώνεται ιδιαιτέρως στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης όλων εκείνων που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως από την προέλευση ή το θρησκευτικό πιστεύω. Στα πλαίσια των τοπικών Κάριτας, η Κάριτας Αθήνας καταφέρνει να προσφέρει 500 γεύματα από Δευτέρα έως Παρασκευή σε πρόσφυγες καθώς και σε κατοίκους της πρωτεύουσας που βρίσκονται σε κατάσταση ανέχειας. “Όποιος φτάνει στην πόρτα μας, την βρίσκει ανοιχτή”, λέει ο διευθυντής της Κάριτας Αθήνας π. Ιωάννης Πάτσης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Κάριτας Ελλάς. “Η πόρτα – συνεχίζει ο π. Ιωάννης – είναι πάντοτε ανοιχτή για να δώσουμε βοήθεια και καθημερινή τροφή σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά υπάρχουν τεράστια προβλήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτή την εργασία. Η μαγείρισσα πληρώνεται, ο επιτηρητής για την ασφάλεια της τάξης πληρώνεται, οι μεταφραστές πληρώνονται… Κάθε μέρα, έπειτα, τουλάχιστον 28 άνθρωποι έρχονται να πλυθούν στις υπηρεσίες υγιεινής που θέτουμε προς διάθεση και τους δίνουμε ρούχα για να αλλάξουν. Αυτό που έχουμε, τους το δίνουμε, προπάντων χάρη στη βοήθεια των εθελοντών” (Άκουσε τη συνέντευξη του π. Ιωάννη Πάτση).
+Ν