7 Αυγούστου μνήμη Αγίου Σίξτου Β΄ Πάπα Ρώμης

Εκλέχτηκε Πάπας κατά την περίοδο των διωγμών και ύστερα από έντεκα μήνες ποντιφικάτου, θανατώθηκε για την πίστη του από τον Αυτοκράτορα Βαλεριάνο. Κατά πάσα πιθανότητα καταγόταν από την Αθήνα και πριν την άνοδό του στον παπικό θρόνο ήταν Αρχιδιάκονος της Ρώμης.
Η θητεία του, λοιπόν, ήταν σύντομη και για το λόγο αυτό δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξει σπουδαίο έργο. Εντούτοις, μπόρεσε να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού, όταν διάφορες θεολογικές διαφωνίες δημιουργούσαν εντάσεις μεταξύ των Χριστιανικών κοινοτήτων. Μια από αυτές τις διαμάχες που αντιμετώπιζαν οι Εκκλησίες είχε να κάνει με το εάν ένας αιρετικός Χριστιανός επιθυμούσε την επανένταξή του στην Εκκλησία από την οποία είχε αποσχισθεί, θα έπρεπε να ξαναβαπτιστεί ή όχι.
Η Εκκλησία της Ρώμης και άλλες της Μικράς Ασίας και της Αφρικής υποστήριζαν ότι δεν ήταν απαραίτητος ο αναβαπτισμός αλλά η επίθεση των χεριών επί της κεφαλής και η χρίση με το Άγιο Μύρο. Αντιθέτως άλλες Εκκλησίες της Μικράς Ασίας, της Αφρικής αλλά και της Συρίας έλεγαν ότι χρειαζόταν αναβαπτισμός.
Λύση σε αυτή τη διαμάχη προσπάθησε να δώσει ο προκάτοχος του Σίξτου, Πάπας Βίκτωρας επιβάλλοντας σε όλες τις Εκκλησίες την τακτική που ακολουθούσε η Εκκλησία της Ρώμης. Αυτή η επιβολή προκάλεσε ένα έντονο πνεύμα αντιδράσεως το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσει ο διάδοχός του Σίξτος Β΄. Πιο διαλλακτικός ο Σίξτος Β΄ θεώρησε ορθότερο η κάθε τοπική Εκκλησία να αποφασίζει για ποια τακτική θα ακολουθούσε.
Μεταξύ των ετών 257 και 258 δύο διατάγματα του Βαλεριανού απαγόρευαν την δημόσια Χριστιανική λατρεία και υποχρέωναν τον Κλήρο να προσφέρει δημόσια θυσίες στους θεούς της Αυτοκρατορίας. Η ποινή για τους παραβάτες ήταν ο κατ’ οίκον περιορισμός και η εξαναγκαστική εργασία. Με το δεύτερο διάταγμα η ποινή μετατράπηκε σε θανατική, για όσους Κληρικούς δεν θα θυσίαζαν στους θεούς.
Όταν το δεύτερο διάταγμα τέθηκε σε ισχύ, κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος στο κοιμητήριο του Αγίου Καλλίστου, δύο Ρωμαίοι στρατιώτες, αψηφώντας το πλήθος, κινούνται προς τον Σίξτο και τους δύο διακόνους που τον πλαισίωναν και τους σκοτώνουν.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα στην ΕΡΤ

Η Δημόσια Τηλεόραση θα καλύψει και θα μεταδώσει ολόκληρο το επίσημο πρόγραμμα του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας. Από την άφιξη του το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, το πρωί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως και την αναχώρηση του τη Δευτέρα