6 Αυγούστου Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

 Στις 6 Αυγούστου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μεταμόρφωσης του Κυρίου μας. Ο Ιησούς επέλεξε να πάρει μαζί του τρεις από τους μαθητές και να ανέβουν μαζί στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθούν. Έξι ημέρες νωρίτερα είχε πει στους μαθητές του: «Υπάρχουν μερικοί εδώ παρόντες που δεν θα πεθάνουν μέχρι να δουν τον Υιό του ανθρώπου να έρχεται στη βασιλεία του» (Μθ. 16, 28) και ιδού, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης επιλέχθηκαν για αυτό: ο Χριστός εμφανίστηκε στο ένδοξο Σώμα του.

Πράγματι, ενώ προσευχόταν, «το πρόσωπό του άλλαξε και τα ενδύματά του έγιναν λευκά και εκθαμβωτικά» (Λκ. 9, 29) και δύο άνδρες, που επίσης εμφανίστηκαν στη δόξα τους, μιλούσαν μαζί του αναφορικά με την θυσία του στην Ιερουσαλήμ: ήταν ο Μωυσής και ο Ηλίας που εκπροσώπησαν το Νόμο και τους Προφήτες.

Σύμφωνα με το Ιερό Αυγουστίνο τα ενδύματα του Ιησού αποτελούν την Εκκλησία του. «Αν τα ρούχα δεν κρατιόνταν σφιχτά από εκείνον που τα φορούσε θα έπεφταν. Τι περίεργο υπάρχει αν η Εκκλησία συμβολίζεται με το πολύ λευκό αυτό ένδυμα, από τη στιγμή που ακούγεται από τον ίδιο τον προφήτη Ησαΐα να λέγεται: Ακόμα κι αν οι αμαρτίες σας ήταν σαν το κόκκινο, θα τις κάνω λευκές σαν το χιόνι (Ισ. 1, 18);». Επομένως, ακόμη και αν οι αμαρτίες που διέπραξαν οι άνθρωποι της Εκκλησίας ήταν κατακόκκινες, η Νύμφη του θα είχε ακόμα ένα λευκό και λαμπερό φόρεμα χάρη στον Ήλιο, τον Χριστό.

Μπροστά σε αυτό το όραμα ο Πέτρος εκφράζει μόνο ανθρώπινα συναισθήματα, χωρίς υπερφυσικές σκέψεις: «Δάσκαλε, είναι ωραίο για εμάς να μείνουμε εδώ. Ας φτιάξουμε τρεις σκηνές, μία για εσένα, μία για τον Μωυσή και μία για τον Ηλία» και, σε αυτό το σημείο, ο Ευαγγελιστής Λουκάς διευκρινίζει: «Δεν ήξερε τι έλεγε». Ο Πέτρος, η πέτρα πάνω στην οποία ο Χριστός θα είχε χτίσει την Εκκλησία του, αν και μπροστά στην ομορφιά του μεγαλείου του Σωτήρα, χρησιμοποιεί κανόνες γήινου χαρακτήρα.
Ο Άγιος Αυγουστίνος εξηγεί περαιτέρω: «Είναι ωραίο για εμάς, Κύριε – λέει – να είμαστε εδώ. Είχε ενοχληθεί από το πλήθος, είχε βρει μοναξιά στο βουνό και εκεί είχε τον Χριστό ως τροφή για την ψυχή του».

Για ποιο λόγο να κατέβει και να επιστρέψει στην κούραση και τον πόνο; Εκεί πάνω ήταν γεμάτος συναισθήματα ιερής αγάπης για τον Θεό και που τον ενέπνεαν. Ήθελε να είναι καλά». Μπροστά στον ένδοξο Χριστό, ο Πέτρος είχε βρει την ευτυχία και δεν θα ήθελε πλέον να μετακινηθεί από εκείνο το μέρος. Η απάντηση ήρθε ενώ ακόμα μιλούσε: ένα σύννεφο ήρθε και τους τύλιξε και μια φωνή βγήκε από αυτό: «Αυτός είναι ο Υιός μου, ο αγαπητός. Αυτόν να ακούτε», η ίδια φωνή που ακούστηκε όταν ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής βάφτισε τον Ιησού στις όχθες του Ιορδάνη:« Εσύ είσαι ο αγαπημένος μου Υιός, σε εσένα έθεσα την ευαρέσκειά μου»(Μκ 1,9-11).

Και όταν η φωνή σταμάτησε ο Ιησούς έμεινε μόνος.
Ο Αυγουστίνος υπογραμμίζει ότι ο Πέτρος αναζητούσε τρεις σκηνές, αλλά η απάντηση από τον Ουρανό έδειξε αντίθετα «ότι έχουμε μόνο μία, ενώ η ανθρώπινη νοοτροπία ήθελε να τη διαιρέσει. Ο Χριστός είναι ο Λόγος του Θεού, Λόγος του Θεού στο Νόμο, Λόγος του Θεού στους Προφήτες. Γιατί, Πέτρο, προσπαθείς να το χωρίσεις; Μάλλον, είναι απαραίτητο να παραμείνετε ενωμένοι μαζί του. Αναζητάς τρεις σκηνές: πρέπει να καταλάβεις ότι υπάρχει μόνο μία!» Πάντοτε αληθινά, πάντοτε επίκαιρα είναι τα λόγια αυτού του Πατέρα της Εκκλησίας. «Κατέβα Πέτρο. Ήθελες να ξεκουραστείς στο βουνό: κατέβα. Κηρύξτε τον Λόγο του Θεού, επέμεινε σε κάθε περίσταση, επίπληξε, προέτρεψε, ενθάρρυνε χρησιμοποιώντας όλη σου την υπομονή και την μακροθυμία.

Δούλεψε, κουράσου πολύ, δέξου ακόμα και τα βάσανα, ώστε, μέσω της λευκότητας και της ομορφιάς των καλών έργων, να αποκτήσεις, αυτό που συμβολίζει η λευκότητα των ενδυμάτων του Κυρίου.

Σε εκείνο το βουνό ο Πατέρας φανέρωσε, μέσω της φωνής του, τον Υιό στη μεταμορφωμένη σάρκα του, το Άγιο Πνεύμα στο φωτεινό σύννεφο. Και ο Πέτρος ήθελε να κάνει μια σκηνή για τον Βασιλιά που δεν ήθελε να έχει ούτε μια πέτρα πάνω στην οποία θα ακουμπούσε το κεφάλι του; Ο Σωτήρας δεν ήρθε για να προετοιμάσει προσωρινά σπίτια στη λογική του κόσμου, αλλά για να ετοιμάσει μια υπέροχη και αιώνια κατοικία στη Βασιλεία Του, στην παρουσία του Τριαδικού Θεού.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30-31.3.2024

Οικισμός Ενορία  30 -31 Μαρτίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 30/3 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 31/3 Κυριακή    09:00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου