7η Συνάντηση Παγκόσμιων Ηγετών και Ηγετών παραδοσιακών Θρησκειών στο Καζακστάν

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε στις 13-9-22 στο Καζακστάν, για τριήμερη επίσκεψη, με αφορμή την Παγκόσμια Συνάντηση Ηγετών, που συνεχίζει να διοργανώνει η τοπική Κυβέρνηση. Είναι το 38ο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου εκτός Ιταλίας και παρόλη την απουσία του Πατριάρχη Μόσχας, οι συναντήσεις που θα έχει αναμένονται με ενδιαφέρον. Θυμίζουμε ότι το Καζακστάν κατοικείται από λαούς ποικίλων προελεύσεων και το Ισλάμ, όχι ιδιαίτερα αυστηρό, κυριαρχεί στο 70% του πληθυσμού ενώ οι χριστιανοί, ορθόδοξοι κυρίως, είναι το 26% του πληθυσμού περίπου. Οι Καθολικοί υπολογίζονται σε 1 ως 1,5% ή μεταξύ 170.000 και 250.000 πιστών, εξυπηρετούμενοι από μια Αρχιεπισκοπή, δύο Επισκοπές και μια Αποστολική Τοποτηρητεία και 70 περίπου ενορίες.

Κυριότερα σημεία από τις ομιλίες του Φραγκίσκου προς τις Αρχές της Χώρας (13/9) και στην έναρξη της Συνάντησης (14/9).

«Ποτέ μη δικαιολογείτε τη βία. Ας μην επιτρέψουμε να εργαλειοποιηθεί το ιερό με ό,τι είναι βέβηλο. Είθε το ιερό να μην είναι παράρτημα της εξουσίας και η εξουσία να μην είναι παράρτημα του ιερού. Η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και πρέπει να προωθείται παντού. Ο φονταμενταλισμός μολύνει και διαβρώνει όλες τις πεποιθήσεις. Ας απελευθερωθούμε από αυτές τις καταστροφικές αντιλήψεις, που προσβάλλουν το όνομα του Θεού με εξτρεμισμούς και το βεβηλώνουν με μίσος, φανατισμό και τρομοκρατία. Έρχομαι να ενισχύσω την κραυγή πολλών που εκλιπαρούν για την ειρήνη και για μια ουσιαστική αναπτυξιακή πορεία στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟ. Όποιος έχει μεγαλύτερη εξουσία στον κόσμο έχει και μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους άλλους. Χρειαζόμαστε Ηγέτες που σε παγκόσμιο επίπεδο επιτρέπουν στους λαούς να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο και κάνουν διάλογο, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο «πνεύμα του Ελσίνκι».

Η καλή «πολιτική» συνίσταται στην ακρόαση των ανθρώπων και στην ανταπόκριση στις νόμιμες ανάγκες τους, αλλά απαιτείται και μια «κοινωνία των πολιτών» που θα πιέζει για να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στους εργαζόμενους, στους νέους και στις ασθενέστερες ομάδες. Αυτό το πραγματικά δημοκρατικό πολιτικό στυλ είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση σε πιθανούς εξτρεμισμούς και λαϊκισμούς που απειλούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών.

 

Πληροφόρηση για ομιλίες Πάπα από Avvenire και Πρακτορείο AP

Φωτογραφία από Vatican Insider

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου