6 Οκτωβρίου Μνήμη του Άγ. Βρούνωνος Πρεσβυτέρου

6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΡΟΥΝΩΝΟΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

 

Γεννημένος στη Γερμανία το 1030 έζησε μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, όπου πέθανε το 1101. Ήταν καθηγητής θεολογίας και φιλοσοφίας, αλλά πολύ σύντομα επέλεξε τον δρόμο του ερημίτη. Μαζί με έξι ομοϊδεάτες συντρόφους και με τη βοήθεια του επισκόπου  Ούγου της Γκρενόμπλ εγκαταστάθηκαν σε ένα άγριο μέρος που ονομάζεται chartreuse. Εκεί έχτισαν ένα δωμάτιο για κοινή προσευχή και επτά κελιά όπου ζούσαν, δούλευαν και προσεύχονταν: ζούσαν ως ερημίτες αλλά με ανάπαυλες κοινοβίου.

Όταν δίδασκε ακόμα ως καθηγητής στο Ρεμς, ένας από τους μαθητές του ήταν ο Βενεδικτίνος Όντο του Σάτιλον. Πρόκειται για τον μελλοντικό Πάπα Ουρβανό Β’ που εκλέχτηκε διάδοχος του Απόστολου Πέτρου το 1090. Ο νέος Ποντίφικας επέλεξε το Βρούνο για σύμβουλό του και για χάρη του χορήγησε μοναστήρι της Γκρενόμπλ την απαραίτητη άδεια και αυτονομία. Το μοναστήρι αυτό αργότερα έμεινε γνωστό ως Grande Chartreuse.

Ίδρυσε άλλες δύο μονές στη Νότια Ιταλία. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως ερημίτης κοντά στο Μοναστήρι La Torre στην Καλαβρία όπου πέθανε στις 6 Οκτωβρίου 1101.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου