50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΠΙΑΦΡΑ
Οι περισσότεροι, μέσης ηλικίας, αναγνώστες θα θυμούνται τον « πόλεμο της Μπιάφρα » και τις τραγικές εικόνες με σκελετωμένα παιδάκια που τις συνόδευαν…
Ας θυμηθούμε κάποια δεδομένα : πριν 53 περίπου χρόνια η Μπιάφρα , περιοχή στα νοτιοανατολικά της Νιγηρίας, από τις πιο πλούσιες της χώρας, κατοικούμενη από τη φυλή των Igbo, ζήτησε την ανεξαρτησία της από την κεντρική εξουσία.
Η κυβέρνηση αντέδρασε και ξεκίνησε ένας αιματηρός τριετής πόλεμος, που άφησε πίσω του πάνω από 1.000.000 ( κατά άλλες πηγές 3.000.000 ) θύματα, κυρίως παιδιά, λόγω ασιτίας και αρρωστιών. Από κείνη την εποχή έμεινε η έκφραση «παιδί της Μπιάφρα» αλλά και η προσπάθεια οργανωμένης ιατρικής εθελοντικής βοήθειας που οδήγησε στη δημιουργία των « Γιατρών Χωρίς Σύνορα ». Από κείνη την εποχή. 15-1-1970 υπογράφτηκε η εκεχειρία, έμειναν ανοιχτές πληγές στην περιοχή, που δεν κατάφερε να εξελιχθεί οικονομικά.
Πριν λίγες μέρες εκπρόσωποι των Igbo, σε συνέδριο στην πρωτεύουσα Λάγκος ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης της περιοχής, Το 2017 τοπικό δικαστήριο καταδίκασε την κυβέρνηση να πληρώσει το ποσό των 50 δις naire που αντιστοιχεί σε 138 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ υπέρ των θυμάτων του πολέμου. Το Δικαστήριο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής ( Ecowas ) έχει εξάλλου επιδικάσει τη διάθεση ποσού 38 δις naire για την καταστροφή των εγκαταλειμμένων όπλων από εκείνον τον πόλεμο, που κατέστησαν έκτοτε μη καλλιεργήσιμο το έδαφος. Όλα όμως γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Η επέτειος αυτή θυμίζει επίσης το έργο σωτηρίας, για το λαό της Νιγηρίας, του, τότε νεότερου καθολικού επισκόπου στον κόσμο και μετέπειτα επιφανή καρδιναλίου της Αγίας Εδρας, Francis Arrinze. 78 ετών πλέον. Ο Ιεράρχης ανέλαβε την Επισκοπή της Onitsha, το 1965, σε ηλικία 32 ετών. Η Επισκοπή βρέθηκε εντός της ζώνης των εχθροπραξιών και ο ίδιος πρόσφυγας, μαζί με το ποίμνιό του… Με τη βοήθεια ξένων ιεραποστόλων οργάνωσε ένα αξιοθαύμαστο δίκτυο βοήθειας των αμάχων και κράτησε την τοπική εκκλησία εκτός πολιτικής διαμάχης και τον ίδιο άμεσο συνομιλητή της μουσουλμανικής κοινότητας, Ξένοι παρατηρητές είχαν χαρακτηρίσει τι διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που επόπτευσε ως την πιο αποτελεσματική και δίκαιη στα ως τότε χρονικά !
Μια απτή απόδειξη, στη χώρα που ως σήμερα ταλαιπωρείται από ξένες επεμβάσεις, μεγάλη μετανάστευση, τρομοκρατία, απαγωγές χριστιανών και εμφύλιες διαμάχες ότι η συνεννόηση είναι εφικτή όταν αυτή γίνεται απ΄οτα κατάλληλα άτομα…
Πληροφόρηση από L Ossercatore Romano και Il Sismografo
Φωτογραφία από Il Sismografo
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”