Πώς θα διατεθούν τα 50.000 ευρώ που δώρισε ο Πάπας Φραγκίσκος στους σεισμόπληκτους
Τον τρόπο διάθεσης της δωρεάς των 50.000 ευρώ από τον πάπα Φραγκίσκο στους πληγέντες από το σεισμό της 12ης Ιουνίου στη Λέσβο εξέτασαν στελέχη της Καθολική Εκκλησίας που επισκέφθηκαν το νησί.
Πρόκειται για τον γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας Μάξιμος Κατερίν, που εκτελούσε χρέη αποστολικού νουντσίου, και τον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου, που επισκέφθηκε το νησί με την ιδιότητα του αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου και Σάμου, Νικόλαος. Μαζί τους ο γενικός βικάριος της ίδιας Επισκοπής Ριχάρδος Ταράσκεβιτς.
Όπως αποφασίστηκε, το ποσό των 30.000 ευρώ θα διατεθεί άμεσα για την επισκευή του σχολείου του Πολιχνίτου, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του κατά τη νέα σχολική χρονιά. Το υπόλοιπο ποσό των 20.000 ευρώ θα διατεθεί στον μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο να το διαθέσει κατά την κρίση του στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών υπέστησαν ναοί της μητρόπολής του.
Σε σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Δήμων του Βορείου Αιγαίου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ενημέρωσε για την όλη κατάσταση που δημιούργησαν στο νησί ο μεγάλο σεισμός της και οι μετασεισμοί και ευχαρίστησε τόσο τον πάπα Φραγκίσκο όσο και τον γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας στην Ελλάδα και τον αρχιεπίσκοπο για την φροντίδα και την αγάπη που αποδείχτηκαν με συγκεκριμένα έργα.
Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος πρότεινε πριν αποφασιστεί ο τρόπος διάθεσης του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού να γίνει μία επίσκεψη στον μητροπολίτη Μυτιλήνης για να γίνει και από εκείνον ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην αποκατάσταση των ζημιών στους ναούς της μητρόπολης. Κατά τη συνάντηση αυτή ο μητροπολίτης ενημέρωσε για τη ζημιά που υπέστησαν ναοί της Μητρόπολης ΜυτιλήνηΣτη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο του οικισμού Πολιχνίτου και την καταστραμμένη Βρίσα.«Η εικόνα που αντικρίσαμε στο χωριό ήταν αληθινά απογοητευτική» λέει ο αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος. «Ένας έρημος τόπος με πολλά γκρεμισμένα σπίτια και το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου ολότελα καταστραμμένο. Μετά από όλα αυτά αποφασίστηκε ο τρόπος δωρεάς του ποσού για τη λειτουργία του σχολείου και των ναών. Το σκεπτικό μας ήταν το ποσό αυτού του δώρου του Αγίου Πατέρα να διατεθεί στο Δήμο και στη Μητρόπολη. Η Εκκλησία και ο Δήμος είναι οι υπηρέτες του των πιστών και των δημοτών που ταυτίζονται. Θελήσαμε να βοηθηθεί ένα σχολείο με τη φροντίδα του Δήμου και μακάρι ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου να συντηρηθεί με αυτά τα χρήματα με τη φροντίδα του Σεβασμιοτάτου κ. Ιακώβου ή όπως εκείνος θελήσει να το κατανέμει στους Ναούς που υπέστησαν τις ζημιές».
Και ο κ. Νικόλαος καταλήγει: «Η επίσκεψή μας στη Λέσβο για να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι και να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια την καταστροφή που προκάλεσε ο κυρίως σεισμός και οι μετασεισμοί και να μην πάμε εκεί κι να πούμε, όπως συνηθίζουν ορισμένοι να λένε ‘θα', αλλά να πούμε ένα συγκεκριμένα και με πολλή αγάπη εκ μέρους του Αγίου Πατέρα, της Αποστολικής Νουντσιατούρας και της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας ένα συγκεκριμένο ‘ιδού'».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ