ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ – ΤΗΝΟΥ – ΑΝΔΡΟΥ – ΜΥΚΟΝΟΥ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Αρ. Πρωτ. 172/2024
Αρ. Φακ. 001/001Β
Τήνος 08/03/2024
ΜΗΝΥΜΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Αγαπητές μου,
Χρόνια σας πολλά!
Σε αυτή την Παγκόσμια ημέρα την αφιερωμένη σε σας, θέλω να σας εκφράσω το σεβασμό μου και τη συμπαράστασή μου στον αγώνα σας για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση μέσα στο εργασιακό, το κοινωνικό, το πολιτικό, το εκκλησιακό και το οικογενειακό περιβάλλον.
Παρότι η σημερινή ημέρα πανηγυρίζει τις επιτυχίες αυτού του αγώνα για ισότητα, μας θυμίζει επίσης ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να πετύχουμε ως κοινωνία. Δυστυχώς, ακόμη θρηνούμε θύματα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού, εκμετάλλευσης στον εργασιακό χώρο και διακρίσεων. Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε ούτε μία μέρα ακόμη για να πανηγυρίσουμε για την εξάλειψη και αυτών.
Η Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας τονίζει ότι «η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στο εργασιακό πλαίσιο εξαρτώνται συνήθως από την οργάνωση της εργασίας, που πρέπει να υπολογίσει την αξιοπρέπεια και την κλήση της γυναίκας και η οποία απαιτεί η εργασία να είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει την ανέλιξή της με την εγκατάλειψη της οικογένειας, όπου έχει ως μητέρα ένα ρόλο αναντικατάστατο».
Η ύπαρξη πολλών διακρίσεων που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την κλήση της γυναίκας στη σφαίρα της εργασίας οφείλονται σε μια σειρά συνθηκών που τιμωρούν τη γυναίκα, που είχαν και έχουν ακόμη «διαστρεβλώσει τις ιδιότητές της, που συχνά την περιθωριοποιούν φτάνοντας μέχρι τη σκλαβιά». Δυστυχώς, αυτές οι δυσκολίες δεν ξεπεράστηκαν, όπως αποδεικνύουν παντού οι διάφορες συνθήκες που αποθαρρύνουν τις γυναίκες και τις καθυποτάσσουν σε μορφές πραγματικής εκμετάλλευσης. Το πόσο επείγον είναι να αναγνωριστούν πραγματικά τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία το βλέπουμε κυρίως υπό την άποψη της αμοιβής, της ασφάλειας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Θεωρώ ότι για να πάμε μπροστά, χρειάζεται να πάμε πίσω. Να αντιληφθούμε από πού προερχόμαστε, την πηγή της ζωής των ανδρών και των γυναικών, που είναι ο Θεός, και να δεχθούμε τον προορισμό που θέλει εκείνος για όλους μας. Η Σύνοδος των Επισκόπων του 2023 σημειώνει: «Η Μαρία της Ναζαρέτ, γυναίκα της πίστεως και μητέρα του Θεού, παραμένει για όλους μια εξαιρετική πηγή νοήματος από θεολογική, εκκλησιαστική και πνευματική άποψη. Η Μαρία μας υπενθυμίζει την παγκόσμια πρόσκληση να ακούμε με προσοχή τον Θεό και να παραμένουμε ανοιχτοί στο Άγιο Πνεύμα».
Διαβάζουμε στην Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας: «Ο άνδρας και η γυναίκα έχουν ίση αξιοπρέπεια και ίση αξία, όχι μόνο επειδή αμφότεροι, στη διαφορετικότητά τους, είναι εικόνα του Θεού, αλλά πολύ περισσότερο επειδή είναι εικόνα του Θεού η δύναμη της αμοιβαιότητας που εμψυχώνει το εμείς του ανθρώπινου ζευγαριού» (άρθρο 371). «Εν Χριστώ, γυναίκες και άνδρες ντύνονται με την ίδια βαπτισματική αξιοπρέπεια και λαμβάνουν εξίσου την ποικιλία των χαρισμάτων του Πνεύματος (πρβλ. Γαλ 3,28). Οι άνδρες και οι γυναίκες καλούνται σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από μια μη ανταγωνιστική συνυπευθυνότητα» (Σύνοδος Επισκόπων 2024).
Εύχομαι οι εορτασμοί αυτής της ημέρας να ωθήσουν όλους μας στην αναγνώριση και στην εκτίμηση της προσφοράς των γυναικών στην κοινωνία, την οικογένεια, την Εκκλησία και τον εργασιακό χώρο. Ας αποφύγουμε να επαναλαμβάνουμε το λάθος να μιλάμε για τις γυναίκες ως θέμα ή πρόβλημα. Αντίθετα, να προωθήσουμε μια κοινωνία στην οποία άνδρες και γυναίκες διαλέγονται για να κατανοήσουν καλύτερα το βάθος του σχεδίου του Θεού, στο οποίο εμφανίζονται μαζί ως πρωταγωνιστές, χωρίς υποταγή, αποκλεισμό ή ανταγωνισμό.
Με εν Χριστώ αγάπη,
+ Ιωσήφ
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου