Μεταμόρφωση του Κυρίου (Α)

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (A)

 

– 6 Αυγούστου – Εορτή

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Μτ 17, 5)

 Μέσα από φωτεινή νεφέλη εμφανίσθηκε το Πνεύμα το Άγιο και η φωνή του Πατέρα ακούσθηκε: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, σ’ Αυτόν έθεσα την ευαρέσκειά μου, Αυτόν να ακούτε».

 

Απαγγέλλεται το «Δόξα εν υψίστοις»

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, Εσύ ο οποίος ενίσχυσες τα Μυστήρια της πίστεως, κατά την ένδοξη Μεταμόρφωση του Μονογενούς Υιού Σου, με την μαρτυρία των πατέρων και με τρόπο θαυμαστό προανήγγειλες την τέλεια υιοθεσία των τέκνων Σου, αξίωσέ μας, Σε παρακαλούμε, ακούγοντας την φωνή του αγαπημένου Υιού Σου να γίνουμε συμμέτοχοι της κληρονομιάς Σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με Σένα και το Άγιο πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Δανιήλ   (7, 9-10. 13-14)

Εγώ, ο Δανιήλ παρακολουθούσα, μέχρι τη στιγμή που τοποθετήθηκαν θρόνοι και ο Παλαιός των ημερών κάθισε. Η ενδυμασία Του ήταν άσπρη σαν το χιόνι και οι τρίχες της κεφαλής σαν μαλλί καθαρό. Ο θρόνος Του ήταν από φλόγες πύρινες, οι τροχοί Του σαν φωτιά κατακόκκινη. Ένας ποταμός πύρινος κυλούσε και έβγαινε από το πρόσωπό Του. Χίλιες χιλιάδες Τον υπηρετούσαν και εκατοντάδες χιλιάδες στέκονταν μπροστά Του. Οι κριτές κάθισαν και τα βιβλία ανοίχτηκαν. Έβλεπα, λοιπόν σαν οπτασία μέσα στη νύχτα. Και να, με τα σύννεφα του ουρανού, σαν ένας άνθρωπος πλησίασε και έφτασε μπροστά στον Παλαιό των ημερών και τον οδήγησαν μπροστά Του. Και Του δόθηκε η εξουσία και η τιμή και η βασιλεία. Και όλοι οι λαοί, οι φυλές και οι γλώσσες θα τον υπηρετήσουν. Η εξουσία Του είναι εξουσία αιώνια και δε θα παρέλθει και η βασιλεία Του δεν θα καταλυθεί.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός 96

Αντίφωνο:              Ο Κύριος βασιλεύει Ύψιστος

                                      πάνω σ’ όλη την οικουμένη.

 

Ο Κύριος βασίλευσε! Η γη ας αγαλλιάσει.*

Ας ευφρανθούν τα νησιά τα αναρίθμητα.

Νέφη και ομίχλη τριγύρω Του,*

δικαιοσύνη και δίκαιο στηρίζουν τον θρόνο Του. Αντ.

 

Τα όρη σαν κερί έλιωσαν από την παρουσία του Κυρίου,*

από την παρουσία του Κυρίου η γη ολόκληρη.

Ανήγγειλαν οι Ουρανοί τη δικαιοσύνη Του*

και είδαν όλοι οι λαοί τη δόξα του. Αντ.

 

Επειδή Εσύ Κύριε, Ύψιστος σε όλη τη γη επάνω,*

ψηλότερα απ’ όλους του θεούς υπερυψώθηκες. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

 Ανάγνωσμα από τη δεύτερη Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (1,16-19)

Αδελφοί, δεν ακολουθήσαμε περίτεχνους μύθους όταν σαν κάναμε γνωστή τη δύναμη και την παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αλλά εμείς οι ίδιοι είδαμε τη μεγαλειότητά Του. Πράγματι, έλαβε από τον Θεό  Πατέρα τιμή και δόξα, όταν από τη μεγαλειώδη δόξα προήλθε γι’ Αυτόν μια τέτοια φωνή: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός. Σ’ Αυτόν εγώ έθεσα την ευαρέσκειά μου». Κι αυτή τη φωνή εμείς την ακούσαμε να έρχεται από τον ουρανό, όταν ήμασταν μαζί Του στο άγιο βουνό. Κι έτσι έχουμε σταθερότερο τον λόγο των προφητών στον οποίο καλά κάνετε και δίνετε προσοχή σαν σε λυχνάρι που φέγγει σε σκοτεινό μέρος, ωσότου φωτίσει η μέρα και ανατείλει στις καρδιές σας το Πρώτο Άστρο της Αυγής.  

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Αλληλούια – Λκ 9,35

 Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο εγώ ευαρεστούμαι. Αυτόν να ακούτε.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ                      

 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο 17,1-9)

 Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς παίρνει μαζί Του τον Πέτρο και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη τον αδελφό του και τους ανεβάζει μόνους σ’ ένα ψηλό βουνό. Και μεταμορφώθηκε μπροστά τους και το πρόσωπό Του έλαμψε σαν τον ήλιο, ενώ τα φορέματά Του έγιναν λευκά σαν το φως. Και ιδού τους εμφανίστηκαν ο Μωυσής και ο Ηλίας που συνομιλούσαν μαζί Του. Κι ο Πέτρος είπε στον Ιησού: «Κύριε, είναι ωραίο να μείνουμε εδώ. Αν θέλεις, θα κάνω εδώ τρεις σκηνές: μια για Σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία». Κι ενώ ακόμα αυτός μιλούσε, μια φωτεινή νεφέλη τους σκέπασε. Και ιδού, μια φωνή ακούστηκε από τη νεφέλη που έλεγε : «Αυτός είναι ο αγαπητός μου Υιός. Σ’ Αυτόν έθεσα την ευαρέσκειά μου. Αυτόν να ακούτε!». Όταν οι μαθητές το άκουσαν έπεσαν με το πρόσωπο στη γη και φοβήθηκαν πολύ. Κι ο Ιησούς πλησίασε και αγγίζοντας τους, είπε: «Σηκωθείτε και μη φοβάστε!». Και σηκώνοντας τα μάτια τους δεν είδαν κανένα, παρά Αυτόν, τον Ιησού, μόνο. Κι ενώ κατέβαιναν απ’ το βουνό, τους έδωσε εντολή ο Ιησούς, λέγοντας: «Σε κανένα να μη διηγηθείτε το όραμα, έως ότου ο Υιός του ανθρώπου αναστηθεί απ’ τους νεκρούς».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, πανηγυρίζοντας με χαρά τη δόξα του Κυρίου, αυτή που φανερώθηκε με την αποκάλυψη της Θεότητας Του, ας επικαλεστούμε τον Θεό Πατέρα, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε

Για αυτούς που φωτίστηκαν με το Βάπτισμα του Χριστού, ώστε με τη χριστιανική τους ζωή να ακτινοβολούν στον κόσμο τη δόξα της Ουράνιας Βασιλείας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 Για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου, ώστε να μην υποδουλωθούν στην υλική εργασία, αλλά να προοδεύουν στην ελευθερία της δόξας των τέκνων του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους ασθενείς, ώστε να ενθαρρύνονται με την προσδοκία του Κυρίου, ο οποίος θα καταστήσει το ταπεινό μας σώμα όμοιο με το ένδοξο σώμα Του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να αξιωθούμε να ακούσουμε με πίστη τον αγαπητό Υιό του Πατέρα και να ακολουθήσουμε τα ίχνη Του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Είθε, Κύριε, να στηρίζει τους πιστούς Σου η προσδοκώμενη ευλογία Σου και να τους ενδυναμώνει, ώστε να εκτελούν πάντοτε το θέλημά Σου και να απολαμβάνουμε διαρκώς τις ευεργεσίες Σου. Διά του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Κύριε, ο Θεός, αγίασε τα τίμια αυτά δώρα, με την ένδοξη Μεταμόρφωση του Υιού Σου και με τη λαμπρότητα της ακτινοβολίας Του εξάγνισέ μας από τις κηλίδες της αμαρτίας. Διά του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν ο Χριστός θα φανερωθεί, θα γίνουμε όμοιοι με Εκείνον, διότι θα Τον δούμε, όπως ακριβώς είναι.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 Η Ουράνια Τροφή την οποία λάβαμε, Κύριε, να μας μετατρέψει σε ζωντανή εικόνα του Ιησού Χριστού του Υιού Σου, του οποίου τη λαμπρότητα θέλησες να φανερώσεις με την ένδοξη Μεταμόρφωσή Του και ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (A) 2023

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου