5η Κυριακή του Πάσχα (Α)

5η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

(A)       

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Πβ. Ψλ 98(97),1-2                 

Ψάλετε στον Κύριο νέο ύμνο, διότι έκανε θαυμάσια, ο Κύριος. Ενώπιον των εθνών φανέρωσε τη δικαιοσύνη Του. Αλληλούια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, ολοκλήρωνε συνεχώς σε εμάς το Πασχαλινό Μυστήριο ώστε, όσους αξίωσες να αναγεννηθούν με το Βάπτισμα, με την βοήθειά Σου, να παραγάγουν άφθονους καρπούς και να φθάσουν στην χαρά της Ζωής της Αιώνιας. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Ανάγνωσμα από τις  πράξεις των Αποστόλων (6,1-7)

Κατά τις ημέρες εκείνες, ενώ πλήθαιναν οι μαθητές, δημιουργήθηκε γογγυσμός των Ελληνιστών κατά των Εβραίων, γιατί παραβλέπονταν οι χήρες τους στην καθημερινή διακονία.

Αφού προσκάλεσαν τότε οι Δώδεκα το πλήθος των μαθητών, είπαν: «Δεν είναι αρεστό να εγκαταλείψουμε εμείς τον  Λόγο του Θεού για να διακονούμε σε τραπέζια. Αναζητήστε λοιπόν, αδελφοί, επτά άνδρες από ανάμεσά σας με καλή μαρτυρία, γεμάτους Πνεύμα και σοφία, τους οποίους θα ορίσουμε γι’ αυτή την ανάγκη, ενώ εμείς θα αφοσιωθούμε αποκλειστικά στην προσευχή και στη διακονία του Λόγου».

Και άρεσε ο Λόγος σε όλο το πλήθος και εξέλεξαν το Στέφανο, άνδρα γεμάτο πίστη και Πνεύμα Άγιο, και το Φίλιππο και τον Πρόχορο και το Νικάνορα και τον Τίμωνα και τον Παρμενά και το Νικόλαο, προσήλυτο Αντιοχέα, τους οποίους έφεραν ενώπιον των αποστόλων και, αφού προσευχήθηκαν, επέθεσαν σ’ αυτούς τα χέρια.

Και ο Λόγος του Θεού αύξανε, και πλήθαινε πάρα πολύ ο αριθμός των μαθητών στην Ιερουσαλήμ και μεγάλο πλήθος ιερέων υπάκουαν στην πίστη. 

Λόγος του Κυρίου                                                                                                                           

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ  

Ψαλμός  33 (1-2.4-5.18-19)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ:      Ας έλθει πάνω μας το Έλεός Σου Κύριε,

καθώς σ’ Εσένα ελπίσαμε.

 

Ευφρανθείτε δίκαιοι για τον Κύριο!*

Στους ευθείς ανθρώπους αρμόζει να υμνούνε.

Δοξολογήστε τον Κύριο με κιθάρα,*

με δεκάχορδο ψαλτήρι ψάλετε σ’ Αυτόν. Αντ.

 

Επειδή είναι ορθός ο Λόγος του Κυρίου,*

κι έμπιστα όλα τα Έργα Του.

Αγαπά τη δικαιοσύνη και το δίκαιο,*

από την αγάπη του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Αντ.

 

Ιδού, τα μάτια του Κυρίου+

είναι στραμμένα πάνω σ’ όσους Τον φοβούνται,*

πάνω σ’ αυτούς που ελπίζουν στο Έλεός Του,

για να σώσει τις ψυχές τους απ’ τον θάνατο*

και να τους θρέψει στον καιρό της πείνας. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (2,4-9)

Αγαπητοί, πλησιάζοντας σ’Αυτόν, που είναι η ζωντανή πέτρα, που αποδοκιμάστηκε απ’ τους ανθρώπους αλλά που είναι εκλεκτή και πολύτιμη στα μάτια του Θεού, κι εσείς, σαν να ήσαστε ζωντανές πέτρες, να οικοδομείστε σε ένα πνευματικό οικοδόμημα, για ένα άγιο ιερατείο που να προσφέρει πνευματικές θυσίες, ευπρόσδεκτες στον Θεό μέσω του Ιησού Χριστού. Για τον λόγο αυτό λέει η Γραφή: «Ιδού, τοποθετώ στη Σιών μια ακρογωνιαία πέτρα, εκλεκτή και πολύτιμη, κι όποιος την εμπιστευθεί, δε θα ντροπιαστεί». Σε σας, λοιπόν, που πιστεύετε, ανήκει η τιμή, ενώ για όσους απιστούν, η πέτρα που απέρριψαν οι οικοδόμοι έγινε ακρογωνιαία και λιθάρι στο οποίο θα σκοντάψουν και πέτρα σκανδάλου. Αυτοί θα σκοντάφτουν, όσοι δεν πιστεύουν στον Λόγο, και γι’ αυτό προορίστηκαν.

Αλλά εσείς είστε εκλεκτή γενεά, βασιλικό ιερατείο, ένα άγιο έθνος, ένας λαός που ανήκει στον Θεό, για να αναγγείλετε τις αρετές εκείνου που σας κάλεσε μέσα απ’ το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ        

Αλληλούια (Ιω. 14,6)

Εγώ είμαι ο Δρόμος και η Αλήθεια και η Ζωή. Κανένας δεν πηγαίνει στον

Πατέρα, παρά μόνο μέσω εμένα.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (14,1-12)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του: «Ας μην ταράζεται η καρδιά σας. Πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε και σε μένα. Στο σπίτι του Πατέρα μου υπάρχουν πολλοί τόποι διαμονής. Αλλιώς θα σας έλεγα ότι πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο; Και πάλι, αν πάω και σας ετοιμάσω τόπο, πάλι θα έλθω και θα σας πάρω κοντά μου, ώστε όπου είμαι εγώ να είστε κι εσείς. Και όπου πηγαίνω, γνωρίζετε τον δρόμο». Του λέει ο Θωμάς: «Κύριε, δε γνωρίζουμε πού πηγαίνεις. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε τον δρόμο;». Του λέει ο Ιησούς: «Εγώ είμαι ο Δρόμος και η Αλήθεια και η Ζωή. Κανείς δεν πηγαίνει στον Πατέρα, παρά μόνο μέσω εμένα. Αν με έχετε γνωρίσει, θα γνωρίσετε και τον Πατέρα μου. Κι από τώρα Τον γνωρίζετε και Τον έχετε δει». Του λέει ο Φίλιππος: «Κύριε, δείξε μας τον Πατέρα και μας αρκεί».

Του λέει ο Ιησούς: «Τόσο χρόνο είμαι μαζί σας, Φίλιππε, και δε μ’ έχεις γνωρίσει; Αυτός που έχει δει εμένα, έχει δει τον Πατέρα. Πώς εσύ λες: “δείξε μας τον Πατέρα;”. Δεν πιστεύεις ότι εγώ είμαι στον Πατέρα και ο Πατέρας είναι σ’ εμένα; Τα λόγια που σας λέω, δεν τα λέω αφ’ εαυτού μου, αλλά ο Πατέρας, που κατοικεί σε μένα, πραγματοποιεί τα έργα Του. Πιστέψτε με ότι εγώ είμαι στον Πατέρα και ο Πατέρας είναι σε μένα. Αλλιώς, πιστεύετε εξαιτίας αυτών των έργων.

Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: όποιος πιστεύει σ’ εμένα, τα έργα που εγώ κάνω κι εκείνος θα κάνει, και μάλιστα ακόμη μεγαλύτερα από αυτά, διότι εγώ πηγαίνω προς τον Πατέρα».

Λόγος του Κυρίου    

                                        

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί

Ο Ιησούς είναι για όλους εμάς η μοναδική εγγύηση πως ακολουθώντας Τον θα φθάσουμε στην Αληθινή Ζωή. Βαδίζοντας αυτό τον δρόμο, θα φθάσουμε στην Αλήθεια και στην αιώνια Δόξα. Ας Τον επικαλεστούμε με θάρρος:

Είσαι για μας, Κύριε,ο Δρόμος, η Ζωή και η Αλήθεια !

Για την Εκκλησία του Θεού, ώστε ποτέ να μην ξεφύγει από τον δρόμο που ο Ιησούς Χριστός της χάραξε, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.       

Για όλους εκείνους που θρησκεύονται περισσότερο από φόβο ή για να τηρήσουν παραδόσεις και όχι από μια προσωπική και ώριμη πίστη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους κάλεσε ο Θεός στο χάρισμα της διακονίας, ώστε με αυταπάρνηση να υπηρετούν τους άλλους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να γνωρίσουμε βαθιά τι σημαίνει πως ο Θεός μας εξέλεξε ως «βασιλικό ιερατείο» και πιστά να εκτελούμε τα ιερατικά μας καθήκοντα απέναντί Του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Χορήγησέ μας, Κύριε Ιησού Χριστέ, τη χάρη, ώστε η προσευχή μας να βρίσκεται σε συμφωνία με το Θέλημα του Πατέρα και μην επιτρέψεις ποτέ να Σε εγκαταλείψουμε εξαιτίας των αμαρτιών μας, Εσύ που είσαι ο δρόμος που οδηγεί στη ζωή και ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Πανεύσπλαχνε Κύριε, ο οποίος με τις θαυμαστές ανταποδόσεις αυτής της θυσίας μας κατέστησες κοινωνούς της μοναδικής και ύψιστης Θεότητάς Σου, αξίωσέ μας, Σε παρακαλούμε, να μαρτυρούμε στη ζωή μας το Φως της Αλήθειας Σου την οποία γνωρίσαμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  Πβ  Ιω 15,1.5

Εγώ είμαι η αληθινή άμπελος, εσείς τα κλήματα, λέει ο Κύριος. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου και εγώ μαζί του, παράγει άφθονο καρπό. Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείνε κοντά στον λαό Σου, Κύριε, και όσους έθρεψες με τα Ουράνια Μυστήρια, βοήθησέ τους να περάσουν από την παλαιά στη Νέα Ζωή. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

+ 5η ΚΥΡΙΑΚΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ .docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2024, Μια μεγάλη “συμφωνία” προσευχής

2024, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ   Όπως είναι γνωστό, η περίοδος της Τεσσαρακοστής σε συνδυασμό με τη νηστεία και την αγαθοεργία, αποτελεί την κατεξοχήν περίοδο

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Μαρτίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 13. Η υπομονή Αγαπητοί αδελφοί

α_κονον_ή.JPG

28 ΜΑΡΤΙΟΥ μνήμη του Αγίου Κόνωνος, Αββά

Ο Άγιος Κόνωνας γεννήθηκε στη Μεσίνα το 1139. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ανσέλμος και ήταν νορμανδός κόμης διοικητής της πόλεως. Νεαρός ακόμη άφησε πίσω το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου