4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΟΝ

4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΟΝ

Με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη, κόρη ιατρού, η Ελισάβετ Άννα Μπέιλεϊ Σέϊτον έμεινε γνωστή από την ίδρυση των «Αδελφών του Ελέους του Αγίου Ιωσήφ» μια μοναχική κοινότητα πολύ διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1774. Στις 24 Αυγούστου 1794 παντρεύτηκε τον Γουίλλιαμ Σέϊτον με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Εννιά χρόνια αργότερα, στις 27 Δεκεμβρίου 1803 ο σύζυγός της πεθαίνει αφήνοντάς την χήρα. Στις 4 Μαρτίου 1805 ασπάστηκε τον καθολικισμό καθώς μέχρι τότε άνηκε στην Επισκοπική Εκκλησία της Αμερικής. Το 1808 στη Βαλτιμόρη ίδρυσε μαζί με την Καικιλία Ο’ Κόνγεϊ και άλλες γυναίκες ένα σχολείο θηλέων και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 1809 φόρεσαν το μοναχικό ένδυμα δημιουργώντας έτσι τις Sisters of charity όπως αποκαλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώτη αμερικανική, γυναικεία, μοναχική κοινότητα. Η μέλλουσα αγία Ελισάβετ ήταν η γενική ηγουμένη του νεοσύστατου τάγματος για περίπου μια δεκαετία. Όλο αυτό το διάστημα επιδόθηκε με μεγάλο ζήλο στην υπηρεσία των πτωχών και των δυστυχισμένων ενώ ταυτόχρονα ασχολούταν με τα ενοριακά σχολεία.

Το νέο τάγμα αναπτύχθηκε ταχύτατα και στις 17 Ιανουαρίου 1881 απέκτησε την άδεια ώστε να μπορεί να κάνει χρήση των Κανόνων του τάγματος των Αδελφών του Αγίου Βικεντίου του Παύλου.

Η Ελισάβετ απεβίωσε στις 4 Ιανουαρίου 1821 σε ηλικία μόλις 46 ετών. Η διαδικασία για την αγιοποίησή της ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 1840. Η μακαριωνυμία της πραγματοποιήθηκε το 1963 από τον Ιωάννη 23ο ενώ η αγιωνυμία της στις 14 Σεπτεμβρίου 1975 από τον Πάπα Παύλο τον 6ο.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου