Στην εξομολόγηση διαπράττονται 4 μεγάλα λάθη:

Στην εξομολόγηση διαπράττονται 4 μεγάλα λάθη :

Η 1η  Να εξομολογούμαι για να βγάλω το βάρος από πάνω μου και ν’ ανακουφιστώ, παρά για να αρέσω στο Θεό και για να ενωθώ μαζί Του. Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάμειξης των σφαλμάτων των άλλων με τα δικά μου, πράγμα που δεν πρέπει να κάνω.

Η 2η Μερικοί προσποιούνται πως υπερβάλλουν τα σφάλματά τους με τα όμορφα λόγια τους και για ένα μεγάλο σφάλμα ή για μια μεγάλη αμαρτία, θα το πουν με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να φανούν μηδαμινά, πράττοντας έτσι, δεν αποκαλύπτουν στον εξομολόγο την κατάσταση της ψυχής τους.

Η 3η Κάποιοι πηγαίνουν στην εξομολόγηση με τόση επιτηδειότητα και κάλυψη, ώστε αντί να κατηγορήσουν τον εαυτό τους το δικαιολογούν: αυτό είναι πολύ ολέθριο/επικίνδυνο. 

Η 4η Υπάρχουν μερικοί που ικανοποιούνται υπερβάλλοντας τα σφάλματά τους και ένα μικρό σφάλμα το παρουσιάζουν πολύ μεγάλο.

Η μια και η άλλη απ’ αυτές τις παραλείψεις είναι πολύ μεγάλη. Θα ήθελα να λέει κανείς απλά και ειλικρινά τα πράγματα όπως έχουν. Πρέπει να πηγαίνουμε στην εξομολόγηση καθαρά για να ενωθούμε με το Θεό, με μια αληθινή αποστροφή για τις αμαρτίες μας και με μια σταθερή κι απόλυτη θέληση να βελτιωθούμε δια μέσου της χάρης Του.

Αγ. Φραγκίσκος Σαλέσιος (1567-1622)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα, καλή Κυριακή! Σήμερα, Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου