Σήμερα στην Αλβανία η αγιωνυμία 38 μαρτύρων

Σήμερα η Εκκλησία θα γράψει στο αγιολόγιο της 38 μάρτυρες. Πρόκειται για Αλβανούς  ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς  φονευθέντες  μεταξύ των ετών 1945 και 1974 στην διάρκεια του τρομερού καθεστώτος  του άθεου κομμουνισμού, οι οποίοι θα τιμηθούν στον Καθεδρικό Ναό  του Σκούταρι της Αλβανίας.

Για  όλη την Εκκλησία στην Ευρώπη και ειδικά για την Εκκλησία της Αλβανίας , αυτοί οι άγιοι μάρτυρες του 20ου αιώνα  είναι ένα υπόδειγμα  πιστότητας στον Χριστό και στην Εκκλησία του. Κατά τους δυσκολότατους καιρούς  που χαρακτηρίζουν την εποχή του κομμουνισμού στην Αλβανία, αυτοί οι άνδρες και αυτή η γυναίκα πίστεως έμειναν πιστοί στο Χριστό  ενώπιον ενός καθεστώτος που ήθελε να αποκλείσει την πίστη από τη ζωή των πολιτών.

Με την μαρτυρία και το μαρτύριο της ζωής τους, ο Επίσκοπος Prennushi και οι σύντροφοί του προτίμησαν να διατηρήσουν ζωντανή την πίστη του Αλβανικού λαού  αποδεικνύοντας πως η αγάπη για τον Χριστό είναι υπόδειγμα  αγάπης και για την πατρίδα τους, αδελφικής αγάπης και του εαυτού τους

Χθες όπως σήμερα, η Αλβανία ευρίσκεται  σε μία περιφέρεια  της Ευρώπης όπου συναντώνται  και συγκατοικούν  άτομα που ομολογούν  την μουσουλμανική θρησκεία ή την χριστιανική που ανήκουν στην Ορθόδοξη ή την Καθολική Εκκλησία. Η μαρτυρία που έδωσαν ποτίζοντας τη γη της Αλβανίας με το αίμα τους, ας γίνει παράδειγμα μίμησης  για το σήμερα και το αύριο και για τις επερχόμενες γενεές, για να οικοδομήσουν μία Αλβανία που θα σέβεται τις αξίες  και την προσφορά  των θρησκειών στην ευημερία του Αλβανικού λαού.

Στο Σκούταρι θα αντιπροσωπευθεί το Συμβούλιο των Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης από τον Καρδινάλιο Angelo Bagnasco, από πολυάριθμους επισκόπους μέλη αυτού του Συμβουλίου και από τον Γραμματέα του.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου