Στη Μητρόπολη μας στη Νάξο μετά από 36 Χρόνια

Στη Μητρόπολη μας στη Νάξο μετά από 36 Χρόνια


Με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε, μετά από 36 χρόνια στον Μητροπολιτικό μας Ναό  στη Νάξο, η ευλογία των ελαίων και η καθαγίαση του Μύρου.

Η προηγούμενη είχε γίνει το έτος  1981 από τον αείμνηστο προκάτοχο του Σεβασμιοτάτου Νικολάου Πρίντεζη,  Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη Περρή και συμμετείχε ο τότε εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού, π.  Μανώλης Ρεμούνδος και ο Ιερομόναχος π. Θεόφιλος Ρούσσος.

Η φετινή τέλεση είχε το ιδιαίτερο γνώρισμα της συμμετοχής εκτός του εφημερίου  π. Γεωργίου Παλαμάρη και του π. Μανώλη Ρεμούνδου και άλλοι έξη ιερείς του εφημεριακού κλήρου που έφθασαν για το σκοπό αυτό από το νησί της Τήνου, παρά τις μεγάλες υποχρεώσεις της Μεγάλης εβδομάδας.

Ο Ναός της Μητροπόλεως γεμάτος από την αρχή της όλης Ιεροτελεστίας  από πιστούς που πήραν τον ανηφορικό δρόμο του Κάστρου για να συμμετάσχουν  στην μοναδική αυτή Ιεροτελεστία που οι περισσότεροι συμμετείχαν για πρώτη φορά.

Στην αρχή της Ιεροτελεστίες ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε και ευχαρίστησε τους ιερείς που τον συνόδεψαν από την Τήνο στη Νάξο για την ευλογία των ελαίων και του Χρίσματος, που φέτος για ποιμαντικούς και πρακτικούς  λόγους τελέστηκε τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ. Παρόντες ήσαν οι ιερείς: ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας και εφημέριος τεσσάρων ενοριών στην Τήνο και της εφημέριος Άνδρου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου και Πάρου π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο εφημέριος Νάξου και Πάρου π.  Γεώργιος Παλαμάρης, ο π. Νικόλαος Ψάλτης εφημέριος τριών ενοριών στην Τήνο, ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς εφημέριος Μυκόνου και Σάμου, ο π. Πέτρος Σοκολόφκυ εφημέριος σε δύο ενορίες στην Τήνο και βοηθός σε άλλες τέσσερεις στην Τήνο, ο π. Ιωάννης Σκλάβος εφημέριος σε τέσσερεις ενορίες στην Τήνο και ο π. Μάρκος Βιδάλης του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών της Αθήνας, ο οποίος ήλθε για να εξυπηρετήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα την ενορία του Αγίου Αντωνίου στην Πάρο.

Μετά την ακολουθία του Λόγου και την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε την Εκκλησία και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Σήμερα βιώνουμε εδώ στο Μητροπολιτικό μας Ναό μια ιστορική στιγμή με την ευλογία των ελαίων των κατηχουμένων, των ασθενών και το μύρο. Η προηγούμενη είχε τελεστεί το έτος 1981 από τον αείμνηστο προκάτοχό μου Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη Περρή και με την παρουσία  δύο ιερέων.

Η σημερινή όμως ημέρα πέραν από την ιστορική της αξία έχει μια μεγαλύτερη αξία και είναι η εκκλησιολογική και μυστηριακή. Εδώ πραγματοποιείται σήμερα η Σύναξη της τοπικής μας Εκκλησίας για να γιορτάσουμε το γενικό ιερατείο που ανήκει σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας και το ειδικό διακονικό ιερατείο που έχουν λάβει οι ιερείς της.

Κατά τη Θεία αυτή Συλλειτουργία κλήρος και λαός θα κάνουμε επίσης φανερή την μεταξύ μας κοινωνία και ενότητα, αυτήν  που πηγάζει από τη χρίση που όλοι λάβαμε την ημέρα του Βαπτίσματός μας και ο Κύριος μας κατέστησε βασιλικό ιεράτευμα της Εκκλησίας του.

Ο Χρισμένος του Θεού, Ιησούς Χριστός θέλησε  να χρίσει όμως να χρίσει με ιδιαίτερο τρόπο όσους διάλεξε και κατέστησε συνεχιστές της σωτήριας αποστολή του. Τους κάλεσε να τεθούν  στην υπηρεσία του λαού του, της τοπικής μας Εκκλησίας, που είστε όλοι εσείς και όσοι νοερά σήμερα συμμετέχουν στην ιερή αυτή ιεροτελεστία από τα άλλα επτά νησιά του Αιγαίου.

Ο Ιησούς λίγο πριν απέδωσε στον εαυτόν του το κείμενο του Ησαΐα, προσθέτοντας:  «σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή  που ακούσατε». Όμως την ίδια στιγμή  επιθυμεί  η αγγελία της σωτηρίας να φθάσει  μέχρι τα πέρατα του κόσμου και μέχρι το τέλος των αιώνων. Αυτό λοιπόν το κείμενο αρχίζει να εκπληρώνεται και για κάθε βαπτισμένο, κάθε χρισμένο, αφιερωμένο, κάθε χειροτονημένο, ώστε από τη θέση στην οποία ο Κύριος τους έταξε μέσα στην Εκκλησία του,  να συνεχίσουν μαζί την αποστολή του, ως ένα ενιαίο σώμα,  του οποίου κεφαλή είναι ο ίδιος Χριστός.

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Την άγια αυτή βραδιά η σκέψη μας και η προσευχή μας στρέφεται στον ουράνιο Πατέρα διαμέσου του Ιησού Χριστού εν Πνεύματι Αγίω, ιδιαίτερα:

Για τους αδελφούς μας εκείνους που ο Κύριος κατέστησε Πρεσβυτέρους στην πίστη και με το μυστήριο της χειροτονίας κατέστησε  ιερείς εις τον αιώνα.

Για κείνους που ο Κύριος έχει επιλέξει όχι χάρη στην αξιοσύνη τους και τα χαρίσματά τους, αλλά χάρη στην άπειρη ευσπλαχνία του με σκοπό  να καταισχύνει τους ισχυρούς και να αναδείξει μέσα από την αδυναμία τους την παντοδυναμία του και  την αποτελεσματικότητα της χάρης του.  

Για κείνους που θέλησαν να ακολουθήσουν το Χριστό και να είναι έστω και ανάξιοι διαχειριστές της χάρης του θεού μέσα από την τέλεση των μυστηρίων και οι  ταπεινοί συνεχιστές της αποστολής του μέσα στον κόσμο. Ως ιερείς έχουμε ανάγκη από το στήριγμα της προσευχής σας, χρειαζόμαστε την κατανόησή σας  και τη συνεργασία σας για να συνεχίσουμε να γινόμαστε «τα πάντα τοις πάσι» και να κερδίσουμε  τους πολλούς για τον Κύριο.

Σε σας αγαπητοί μου ιερείς, αδελφοί στην ιεροσύνη, σας ζητώ την υπακοή, την κατανόηση και  την αδελφική συνεργασία, ιδιαίτερα όταν αυτά καλείστε να τα εξασφαλίσετε σε επισκοπικές επιλογές που ενδεχομένως δεν σας είναι ούτε αρεστές ούτε και κατανοητές, Η υπακοή και η κατανόηση πολλές φορές εξασφαλίζονται με βαρύ τίμημα του εγωισμού μας, γιατί τόσο επίσκοπος όσο και ο Πρεσβύτερος  οφείλει να θυσιάζεται και όχι να θυσιάζει, να υποφέρει εκείνος για να μην κάνει τους άλλους να υποφέρουν, να υπηρετεί χωρίς να ζητεί να τον υπηρετούν. Έτσι μόνο μιμούμαστε το Χριστό, που ήλθε να υπηρετήσει και όχι να τον υπηρετήσουν.

Ευχαριστώ και εσάς αγαπητά μου παιδιά, που ήλθατε σήμερα να δείτε πώς θα ετοιμάσουμε το μύρο, με το οποίο θα σας χρίσω όταν θα λάβετε την επικύρωση του Χρίσματός σας που λάβατε την ημέρα του Βαπτίσματός σας. Ο Κύριος θέλει από σας να είσθε καλά παιδιά, να ακούτε τους γονείς σας και τους αναδόχους σας, τους δασκάλους σας και τους κατηχητές σας  και να αγαπάτε την Εκκλησία γιατί Εκείνος τη δημιούργησε για να συγκεντρώσει μέσα σ’ αυτήν όλους εκείνους που αγαπά και τον αγαπούν και ξέρετε πολύ καλά πως πάνω από όλους αγαπούσε κι αγαπά τα παιδιά, δηλαδή εσάς.

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές σας βοηθείστε με τη δύναμη της προσευχής σας τους ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε να μας καταστήσει ο Κύριος ολιγότερο ανάξιους να τελούμε τα Άγια μυστήρια και ικανούς να βιώνουμε και να κηρύττουμε την αγάπη, την αδελφοσύνη, τη χαρά και την ελπίδα στην Εκκλησία και εκείνη να σκορπά σε όλη την ανθρώπινη κοινωνία το άρωμα του Ευαγγελίου και να φέρνει τη σωτηρία. Αμήν

Μετά το κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος ανανέωση τις υποσχέσεις της  αρχιερατικής του χειροτονίας ενώπιον της Εκκλησίας λέγοντας:

Ενώπιον της παρούσας Εκκλησίας και σας αδελφοί μου στην ιεροσύνη, ανανεώνω τις υποσχέσεις που έδωσα στο Θεό ενώπιον σας κατά την αρχιερατική μου χειροτονία και υπόσχομαι να συνεχίσω να κηρύττω το ευαγγέλιο, να τηρώ αναλλοίωτη και ακέραιη την πίστη της Εκκλησίας, να διατηρώ την ενότητά της και με τη χάρη του Θεού να σας υπηρετώ για όσο χρόνο Εκείνος θα θελήσει.

Στη συνέχεια έγινε η ανανέωση των  υποσχέσεων της ιεροσύνης όλων των παρόντων ιερέων.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε η ευλογία του ελαίου των ασθενών και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας η ευλογία των κατηχουμένων και η καθαγίαση του Μύρου.

Πριν την απόλυση, η κατηχήτρια κυρία Φανή Δάσκου, εκ μέρους του ενοριακού συμβουλίου και όλης της ενοριακής μας κοινότητας στη Νάξου,  παρέδωσε έναν άρτο και μία φιάλη κρασί στον Αρχιεπίσκοπο και σε κάθε ιερέα, σύμβολα του Μυστηρίου της Ευχαριστίας που τελούν.

[module-713]

Φωτογραφίες. Ιερώνυμος Ρεμούνδος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ 10 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου