Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

 

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

Η τακτική εαρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, που έγινε στο νησί της Τήνου, ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2022 με την 6ηΣυνάντηση της Καθολικής Ιεραρχίας με τους Εφημέριους, στην οποία έλαβαν μέρος 30 εφημέριοι και ένας διάκονος.

Οι εργασίες της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων και της Συνόδου της Ιεραρχίας άρχιζαν καθημερινά με την τέλεση συλλείτουργου στον Ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου.

Είναι γνωστό ότι το σύνολο της ανά τον κόσμο Καθολικής Εκκλησίας διαβουλεύεται πάνω στο θέμα «Προς μία Εκκλησία Συνοδική: κοινωνία, συμμετοχή, αποστολή», με σκοπό να μελετήσει, να στοχαστεί και να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις, στο θέμα της συνοδικότητας της Εκκλησίας, θέμα της Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη που θα πραγματοποιηθεί το έτος 2023.

Η Συνάντηση Ιεραρχίας-Εφημερίων, κατά κοινήν ομολογία, ήταν αληθινό δείγμα έμπρακτης συνοδικότητας.

Στην αρχή της συνάντησης έγιναν τρείς εισηγήσεις από τον Σεβ/τατο π. Σεβαστιανό Ροσσολάτο, Αρχιεπίσκοπο πρώην των Καθολικών Αθηνών, τον κ. Κώστα Φώσκολο, μέλος της Καθολικής Εκκλησίας της Αθήνας και τον π. Νικόλαο Ρούσσοτου Κλήρου της Επισκοπής Σύρου.

Οι εφημέριοι παρουσίασαν στην Ιεραρχία επτά πορίσματα, και η Ιερά Σύνοδος τις δικές της αποφάσεις. Αυτές οι δύο διαβουλεύσεις, μαζί με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων πάνω στο ίδιο θέμα, οι οποίες γίνονται και σε όλες τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, θα αποτελέσουν τη βάση του τελικού κειμένου το οποίο θα σταλεί στη Γραμματεία που ετοιμάζει τη Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη του έτους 2023.

 

Μετά τη συνάντηση της Ιεραρχίας – Εφημερίων και συγκριμένα από το απόγευμα της Πέμπτης 12 Μαΐου έως το μεσημέρι της Τρίτης 17, συνεχίστηκε η τακτική εαρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος με το ίδιο θέμα των εργασιών της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων.

 

  1. Η Ιερά Σύνοδος μελέτησε και άλλα θέματα που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της όπως :

Τις Προτάσεις της Συνοδικής Επιτροπής για την Κατήχηση σχετικά με την προετοιμασία κατηχητών και την ανάθεση του λειτουργήματος του κατηχητή. Αναζήτησε νέους τρόπους για την εξασφάλιση της κατήχησης σε όλες τις ηλικίες. Υπενθύμισε ότι σήμερα ο «ηλεκτρονικός άμβωνας» παρέχει μία νέα δυνατότητα στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας.

 

Νέες οδηγίες για τη θεία Μετάληψη:

Η περίοδος της πανδημίας έχει περάσει σε μία φάση ύφεσης των κρουσμάτων και είναι καιρός να επανεξεταστούν οι περιορισμοί και οι προφυλάξεις για την αποφυγή μολύνσεων και να δοθούν νέες οδηγίες βάση των κανόνων που θέτει η Πολιτεία.

 

Κανονισμός λειτουργίας Νομικού Συμβουλίου της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

          Μελετήθηκε και εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΝΣΙΣΚΙΕ.

 

Έκθεση για την προστασία των ανηλίκων

          Οριστικοποιήθηκε ο κανονισμός πρόληψης και αντιμετώπισης περιπτώσεων κακοποίησης των ανηλίκων η οποία και θα αποσταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Αγίας Έδρας.

 

Έκδοση της Επετηρίδας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προχωρήσει η έκδοση της Επετηρίδας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

  1. Συναντήθηκε με διάφορα πρόσωπα και συνοδικούς θεσμούς και εξέτασε μαζί τους ειδικά θέματα.

Α. Με τον Αποστολικό Νούντσιο με τον οποίο εξετάστηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Β. Με το μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ιεραρχίας, κ. Γεώργιο Κωνστάντε, με τον οποίο εξέτασε συγκεκριμένα θέματα νομικής φύσεως που αφορούν στην εφαρμογή του Νόμου (4301/2014) για τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα.

 

Γ. Με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ιεραρχίας, κ. Σεβαστιανό Ρούσσο, με τον οποίο εξετάστηκαν θέματα που αφορούν: το Δελτίο της Ημερήσιας Ενημέρωσης, την επίσημη ιστοσελίδα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και την εφημερίδα ΚΑΘΟΛΙΚΗ.

 

Δ. Με τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής για την ποιμαντική της οικογένειας και την προστασία της Ζωής, η οποία και παρέδωσε στην Ιερά Σύνοδο σχέδιο νέου ερωτηματολογίου για την προετοιμασία των μελλονύμφων το οποίο και η Ιερά Σύνοδο μελέτησε και ενέκρινε.

 

Ε. Με εκπροσώπους της Κάριτας Ελλάς οι οποίοι ενημέρωσαν τη Σύνοδο:

-Για την πρόσφατη Περιφερειακή Συνέλευση των Μελών της Κάριτας Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 10 ως τις 12 Μαΐου. Διεξήχθη μέσα σε ένα ωραίο πνεύμα αδελφοσύνης και εκτίμησης, και μεταξύ των αποτελεσμάτων της Συνάντησης αυτής ήταν η εκλογή της Κάριτας Ελλάς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτας Ευρώπης.

-Για τις δραστηριότητες του Θεσμού το τελευταίο διάστημα και το αποτέλεσμα του εράνου που έγινε στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα για την Ουκρανία.

– Για τις νέες προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον της Κάριτας Ελλάς και τη χάραξη ενός συγκεκριμένου προγράμματος με προοπτική μιας τετραετίας.

 

Η Ιεραρχία ολοκλήρωσε τη μελέτη όλων των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη.

Αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική της φθινοπωρινή Σύνοδο στην Αθήνα από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου τ.ε. και να μελετήσει το θέμα: «Η ποιμαντική μεταστροφή της ενοριακής κοινότητας στην υπηρεσία της αποστολής της Εκκλησίας να ευαγγελίζεται», σε συνδυασμό με τις προτάσεις που προέκυψαν από την διαβούλευση μεταξύ Εφημερίων και Επισκόπων.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου