Το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου στον Παναμά για την 34η Π.Η.Ν.

Το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου στον Παναμά για την 34η Π.Η.Ν.

Την  Πέμπτη πρωί, 24 Ιανουαρίου 2019,πρώτη ημέρα του Πάπα Φραγκίσκου στον Παναμά συναντήθηκε με τις αρχές του Παναμά.

Στη συνέχεια συνάντησε τους επισκόπους της κεντρικής Αμερικής στο Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προτρέποντας πως η Εκκλησία πρέπει να είναι ταπεινή και φτωχή, όχι αλαζονική ούτε γεμάτη υπερηφάνεια, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Όσκαρ Ρομέρο, είπε χαρακτηριστικά: «Όπως ο Άγιος Ρομέρο, να είστε φωνή ενάντια στις αδικίες και την φτώχεια».

Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στα Ισπανικά στους Επισκόπους αναφέρθηκε εκτεταμένα στον Άγιο Όσκαρ Ρομέρο, τον Αρχιεπίσκοπο του San Salvador ο οποίος δολοφονήθηκε από μίσος για την πίστη στις 24 Μαρτίου του 1980 και η αγιωνυμία του έγινε από τον Πάπα τον περασμένο Οκτώβριο.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στους Επισκόπους της κεντρικής Αμερικής:

«Πολλοί άντρες και γυναίκες, ιερείς, αφιερωμένοι, και αφιερωμένες καθώς και λαϊκοί πρόσφεραν τη ζωή τους μέχρι να δώσουν το αίμα τους για να κρατήσουν ζωντανή την προφητική φωνή της Εκκλησίας ενάντια στην αδικία, την εξαθλίωση πολλών ανθρώπων και την κατάχρηση της εξουσίας……           

…Στην Εκκλησία ο Χριστός ζει ανάμεσά μας και επομένως η Εκκλησία πρέπει να είναι ταπεινή και φτωχή, επειδή μια Εκκλησία αλαζονική, μια Εκκλησία γεμάτη υπερηφάνεια, μια αυτάρκης Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία της Κένωσης του Χριστού…… 

…Είναι σημαντικό, αδελφοί, να μην φοβόμαστε να πλησιάσουμε και να αγγίξουμε τις πληγές του λαού μας, που είναι και δικές μας πληγές, και αυτό να το πράξουμε με τον τρόπο του Κυρίου. Ο ποιμένας δεν μπορεί να μείνει μακριά από τα δεινά του λαού του. αντιθέτως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η καρδιά του ποιμένα μετράται από την ικανότητά του να δακρύζει μπροστά στις πολλές πληγωμένες ζωές που απειλούνται…… 

….Η Εκκλησία από τη φύση της είναι Μητέρα και ως Μητέρα γεννά και αγκαλιάζει τη ζωή προστατεύοντάς την από όλα όσα μπορούν να απειλήσουν την ανάπτυξή της. Κυοφορεί μέσα στην ελευθερία και για την ελευθερία. Σας προτρέπω να προωθήσετε προγράμματα και εκπαιδευτικά κέντρα ικανά να συνοδεύσουν, να υποστηρίξουν και να κάνουν υπεύθυνους τους νέους σας: “Κλέψτε τους” από  το δρόμο πριν η κουλτούρα του θανάτου που “τους πουλάει καπνό” και μαγικές λύσεις, τους κατακτήσει και εκμεταλλευτεί την φαντασία τους. Και μην το κάνετε με πατερναλισμό, από πάνω προς τα κάτω, επειδή αυτό δεν είναι αυτό που μας ζητά ο Κύριος, αλλά ως πατέρες, ως αδελφοί προς τους αδελφούς. Αυτοί είναι πρόσωπο του Χριστού για μας και στο Χριστό δεν φτάνουμε από πάνω προς τα κάτω, αλλά από κάτω προς τα πάνω….».

Ο Πάπας ανοίγει την ΠΗΝ. Είμαστε εδώ για ένα όνειρο: να αγαπάμε όπως ο Ιησούς μας αγαπά.

Χθες το απόγευμα Πέμπτη 24 Ιανουαρίου ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε για πρώτη φορά τους νέους της ΠΗΝ του Παναμά για την γιορτή υποδοχής. Η πρόσκληση στους 250 χιλιάδες παρόντες ήταν να γίνουν «δάσκαλοι και τεχνίτες της κουλτούρας της συνάντησης» και να διατηρήσουν ζωντανό «το κοινό όνειρο που λέγεται Ιησούς».

«Όταν επιστρέψουμε στο σπίτι, ας κρατήσουμε ζωντανό “αυτό το όνειρο που μας κάνει αδέλφια”: όπου κι αν βρισκόμαστε, “μπορούμε πάντα να κοιτάξουμε ψιλά και να πούμε” Κύριε, μάθε μας να αγαπάμε όπως εσύ μας αγαπάς “. Ο Πάπας Φραγκίσκος με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους 250.000 νέους, πρωταγωνιστές της γιορτής της 34ης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, το όνειρο για το οποίο ο Χριστός έδωσε τη ζωή του “που ρέει στις φλέβες σας και κάνει την καρδιά να βαδίζει». Και αναφέρεται στην ομιλία με την οποία ο Ιησούς αποχαιρετά τους μαθητές του δίνοντας τους και την νέα εντολή, όπως μας μεταφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης: «Όπως εγώ σας αγάπησα, έτσι να αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Από αυτό όλοι θα μάθουν πως είστε μαθητές μου “. 

Οι οκτώ προστάτες της ΠΗΝ, από τον Ρομέρο στον Ιωάννη Παύλο Β’

Τέσσερις Αμερικανοί νέοι παρουσιάζουν τους οκτώ προστάτες αυτής της ΠΗΝ. Ξεκινάει ο Enrique από το Ελ Σαλβαδόρ, με τον Άγιο Όσκαρ Ρομέρο «ποιμένα που συνοδεύει» καθώς και τον νεαρό Άγιο José Sánchez del Río, τον περιπατητή “με τα γυμνά πόδια”.  Συνεχίζει η  Κέλι από το Περού, παρουσιάζοντας τον ταπεινό μοναχό Σαν Μαρτίνο ντι Πόρρες και την παρθένο Αγία Ρόζα της Λίμα, πρώτη αγία της Αμερικής, και μετά ο Τζάκσον από την Αϊτή, ο οποίος στα γαλλικά μιλάει για τον Άγιο Ιωάννη Μπόσκο, «δώρο φωτός για τους νέους “ και την Μακαρία αδελφή Μαρία Ρομέρο, «μια ζωή αφιερωμένη στους φτωχούς». Τέλος, η Μεξικανή Ana Lucia παρουσιάζει τον Άγιο Ιωάννη Παύλο τον Β ‘, ο οποίος έδειξε τον κόσμο «το νεαρό πρόσωπο του Χριστού» και τον Άγιο Χουάν Ντιέγκο, ο οποίος μιλά για την Παναγία ως την «Κυρία που μας φέρνει το φως του Ευαγγελίου».

Ο Πάπας αναφέρθηκε στη Σύνοδο των Επισκόπων:  να ξυπνήσουμε την νιότη της Εκκλησίας

Δεν είμαστε εδώ, δεν είστε εδώ “για να δημιουργήσουμε μια παράλληλη εκκλησία λίγο πιο «διασκεδαστική» ή «cool» (χαλαρή) σε μια εκδήλωση για νέους, με  λίγα διακοσμητικά στοιχεία», υπενθυμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος  στην αρχή της ομιλίας του, μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου του Γάμου στην Κάνα. Και αναφέρει το τελικό Κείμενο της Συνόδου αφιερωμένη στους νέους, όταν οι Συνοδικοί Πατέρες, στον αριθμό 60, γράφουν: «Θέλουμε να ξαναβρούμε και να ξυπνήσουμε μαζί σας την συνεχή καινοτομία και νιότη της Εκκλησίας ανοίγοντας τους εαυτούς μας σε μια νέα Πεντηκοστή». Αλλά αυτό είναι δυνατό μονάχα αν, όπως εξηγεί ο Πάπας, «μάθουμε να βαδίζουμε μαζί ακούγοντας μας και ακούγοντας να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, αν μάθουμε να δίνουμε μαρτυρία αναγγέλλοντας τον Κύριο  με την υπηρεσία προς τους αδελφούς μας».

Εσείς να είστε οι δάσκαλοι της κουλτούρας της συνάντησης

Δεν ήταν για σας εύκολο να φτάσετε  εδώ,  συνεχίζει ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά ως αληθινοί μαθητές “δεν φοβηθήκατε να πάρετε το ρίσκο να βαδίσετε”. Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτισμούς και λαούς, πολλά πράγματα μπορούν να μας διαφοροποιήσουν, αλλά τίποτα “δεν μας εμπόδισε να συναντηθούμε και να είμαστε ευτυχισμένοι που βρισκόμαστε μαζί”, γιατί γνωρίζουμε ότι “υπάρχει Κάποιος που μας κάνει αδελφούς”.

Εσείς, αγαπητοί φίλοι, κάνατε  πολλές θυσίες για να μπορέσετε να συναντηθείτε και να γίνετε πραγματικοί δάσκαλοι και τεχνίτες της κουλτούρας της συνάντησης. Με τις πράξεις σας  και την στάση σας, με το βλέμμα σας, τις επιθυμίες και πάνω από όλα με την ευαισθησία σας, εσείς διαψεύδετε και δυσφημείτε όλους αυτούς τους λόγους που επικεντρώνονται και προσπαθούν να δημιουργήσουν διαιρέσεις, καθώς και να αποκλείσουν και να εκδιώξουν εκείνους που “δεν είναι σαν εμάς”.

Βενέδικτος XVI: η αληθινή αγάπη δίνει αρμονία στις διαφορές

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει τον Βενέδικτο του XVI και ζητά ένα χειροκροτήματα για αυτόν “που μας παρακολουθεί από την τηλεόραση”: “η αληθινή αγάπη” εναρμονίζει τις διαφορές “σε μια ανώτερη ενότητα” και υπενθυμίζει ότι ο διάβολος “πατέρας του ψεύδους προτιμά έναν διαιρεμένο και τσακωμένο λαό, από έναν λαό που μαθαίνει να δουλεύει μαζί ». Υπογραμμίζει, συνεπώς, ότι ” συνάντηση δεν σημαίνει σκέφτονται όλοι το ίδιο η ζουν όλοι με τον ίδιο τρόπο”. Και αυτό είναι ένα κριτήριο για τη διάκριση των ανθρώπων: εκείνοι που κατασκευάζουν γέφυρες και εκείνοι προκατασκευάζουν τοίχοι. Αυτοί οι κατασκευαστές τοίχων που σπέρνουν το φόβο προσπαθούν να διαιρέσουν και να φοβίσουν τους ανθρώπους. Εσείς αντιθέτως θέλετε να οικοδομείτε γέφυρες».

Το κοινό όνειρο που ονομάζεται Ιησούς

“Έχουμε πολλές διαφορές, μιλάμε διαφορετικές γλώσσες. Όλοι ντυνόμαστε με διαφορετικό τρόπο – λέει ο Πάπας Φραγκίσκος στους νέους – αλλά σας παρακαλώ ας προσπαθήσουμε να έχουμε ένα κοινό όνειρο”. Το όνειρο είναι αυτό “για το οποίο ο Ιησούς έδωσε τη ζωή του στο σταυρό”. Ένα όνειρο “που ονομάζεται Ιησούς, που σπέρνεται από τον Πατέρα με την εμπιστοσύνη που θα αναπτυχθεί και θα ζήσει σε κάθε καρδιά”. Ένα όνειρο “που ρέει στις φλέβες μας, κάνει την καρδιά να τρέμει και το κάνει να ανυψώνεται κάθε φορά που ακούμε” τα λόγια του Ιησού στους μαθητές, στην «διαθήκη» του: «Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Όπως εγώ σας αγάπησα, έτσι κι εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Από αυτό όλοι θα μάθουν ότι είστε μαθητές μου: αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλον».

Άγιος Ρομέρο: ο χριστιανισμός είναι ένα Πρόσωπο, ο Χριστός

Στο σημείο αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος θυμίζει αυτό που ο Άγιος Όσκαρ Ρομέρο του άρεσε να λέει: «Ο Χριστιανισμός δεν είναι ένα σύνολο από αλήθειες που πρέπει να γίνουν πιστευτές, νόμοι που πρέπει να τηρηθούν ή απαγορεύσεις. Αν τον δούμε έτσι δεν είναι καθόλου ελκυστικός. Ο Χριστιανισμός είναι ένα Πρόσωπο που με αγάπησε τόσο πολύ, που επιθυμεί και ζητά την αγάπη μου. Ο Χριστιανισμός είναι ο Χριστός “. “Να συνεχίσουμε το όνειρο για το οποίο Εκείνος έδωσε τη ζωή του: να αγαπάμε με την ίδια αγάπη με την οποία μας αγάπησε”.

Μας κρατά ενωμένους η αγάπη του Χριστού

Στη συνέχεια, ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκινά ένα διάλογο με τους νέους. “Τι μας κρατάει ενωμένους; τι μας ωθεί να συναντηθούμε; “ρωτάει. Και η απάντηση δίνεται: είναι «η βεβαιότητα ότι γνωρίζουμε πως έχουμε αγαπηθεί με μια βαθιά αγάπη και δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να σωπάσουμε καθώς μας προκαλεί να  ανταποκριθούμε με τον ίδιο τρόπο: με την αγάπη. Είναι η αγάπη του Χριστού που μας ωθεί “. Μια αγάπη “που δεν επιβάλλεται και δεν συνθλίβει”, που “δεν περιθωριοποιεί και δεν κλείνει στόματα”, που “δεν ταπεινώνει και δεν υποτάσσει”. Είναι η αγάπη του Κυρίου, «καθημερινή, διακριτική και γεμάτη σεβασμό», «αγάπη ελευθερίας και για την ελευθερία», η οποία «θεραπεύει και ανυψώνει». Είναι η αγάπη του Κυρίου, ο οποία ξέρει περισσότερο από άνοδο παρά από πτώσεις, από συμφιλίωση παρά από απαγορεύσεις, από το να δίνει ευκαιρίες παρά από το να καταδικάζει, από μέλλον παρά από  παρελθόν.. Είναι η σιωπηρή αγάπη του χεριού που τείνει για να υπηρετήσει  και να δοθεί. Μη φοβάστε να αγαπάτε, μην φοβάστε αυτή τη συγκεκριμένη αγάπη, αυτή την αγάπη που έχει τρυφερότητα, αυτή την αγάπη που υπηρετεί, αυτή την αγάπη που δίνει ζωή».

Η Παναγία ξέρει να δίνει τη ζωή για το όνειρο του Θεού 

«Πιστεύεις σε αυτή την αγάπη;» Ρωτά και πάλι ο Πάπας τους νέους και υπενθυμίζει ότι είναι το ερώτημα που ο άγγελος έθεσε στην Παναγία. “Την ρώτησε αν ήθελε να φέρει αυτό το όνειρο στα σπλάχνα της και να το κάνει ζωή, να του δώσει σάρκα. Και εκείνη είπε: “Ιδού είμαι η δούλη του Κυρίου: ας γίνει σε μένα σύμφωνα με τον λόγο σου”. Η Παναγία ήξερε να πει «ναι». Ήξερε να δώσει τη ζωή της στο όνειρο του Θεού. Και είναι το ίδιο πράγμα που ο άγγελος θέλει να ζητήσει σε σένα, σε σένα, σε μένα:  θέλεις αυτό το όνειρο να έχει ζωή; Θέλεις να του δώσεις σάρκα με τα χέρια σου, με τα πόδια σου, με το βλέμμα σου, με την καρδιά σου; Θέλεις να είναι η αγάπη του Πατέρα που θα ανοίξει νέους ορίζοντες και θα σε οδηγήσει σε μονοπάτια που ποτέ δεν φανταζόσουν και δεν είχες σκεφτεί, ονειρευτεί ή περίμενες, και που θα δίνουν χαρά και κάνουν την καρδιά να χορεύει;

Το όνειρο που μας κάνει αδέλφια: να αγαπάμε όπως ο Κύριος μας αγάπησε

«Αγαπητοί νέοι αυτή η Ημέρα δεν θα αποτελέσει πηγή ελπίδας για ένα τελικό έγγραφο, ένα συμφωνημένο μήνυμα ή ένα πρόγραμμα που πρέπει να εκτελεστεί”. Ελπίδα μεταδίδουν “τα πρόσωπά σας” και ” η προσευχή”.  Ο καθένας θα επιστρέψει στο σπίτι του με τη νέα δύναμη που γεννά κάθε φορά που συναντιόμαστε  με τους άλλους και με τον Κύριο”, να θυμόμαστε και να κρατάμε ζωντανό “εκείνο το όνειρο που μας κάνει αδελφούς και που είμαστε καλεσμένοι να μην αφήσουμε να παγώσει στην καρδιά του κόσμου”. Σε ό, τι κι αν κάνουμε, μπορούμε πάντα να κοιτάζουμε και να λέμε: “Κύριε, μάθε με να αγαπώ όπως Εσύ μας αγάπησες”. Θέλετε να το επαναλάβετε μαζί μου; “Κύριε, μάθε με να αγαπώ όπως Εσύ μας αγάπησες”

Ο Παναμάς, ένας δίαυλος για να ωριμάσει το όνειρο του Θεού

Ο Πάπας έκλεισε την ομιλία του με ευχαριστίες για όσους προετοίμασαν “με μεγάλο ενθουσιασμό αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας”. Σας ευχαριστώ “επειδή είπατε ” ναι “στο όνειρο του Θεού να δει τα παιδιά του συγκεντρωμένα. Ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο Ulloa και όλους τους συνεργάτες που βοήθησαν ώστε σήμερα ο Παναμάς να μην είναι μόνο ένας δίαυλος που συνδέει τις θάλασσες, αλλά και ένας δίαυλος στο οποίο το όνειρο του Θεού συνεχίζει να βρίσκει και άλλα μικρά κανάλια για να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί και να ακτινοβολήσει σε όλες τις γωνιές της γης “.

Πηγή κειμένου: episkopisyrou.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου