33η Κυριακή του Έτους (Α)

33η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Α)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ιερ 29,11.12.14                         

Εγώ έχω σκέψεις ειρήνης και όχι θλίψεως, λέει ο Κύριος. Θα με επικαλεσθείτε και εγώ θα σας εισακούσω και θα επαναφέρω από παντού όσους βρίσκονται σε εξορία.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Σε παρακαλούμε, Κύριε ο Θεός, να αισθανόμαστε πάντοτε χαρά για την πιστότητα μας στην υπηρεσία Σου, διότι είναι πλήρης και  παντοτινή ευτυχία να υπηρετούμε ακατάπαυστα τον Δημιουργό κάθε αγαθού. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο των Παροιμιών (31, 10-13.19-20.30-31)

Γυναίκα δυνατή ποιος θα βρει; Αξίζει πολύ περισσότερο από τα μαργαριτάρια. Η καρδιά του άνδρα της έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτήν, και δε θα στερηθεί την αφθονία. Θα του φέρνει καλό και όχι κακό, όλες τις ημέρες της ζωής της. Ζήτησε μαλλί και λινάρι και εργάστηκε με τα χέρια της ευχαρίστως.

Βάζει το χέρι της στη ρόκα και τα δάχτυλά της έπιασαν το αδράχτι. Άνοιξε τις παλάμες της στον φτωχό και απλώνει το χέρι της στον άπορο. Ψεύτικη είναι η χάρη και μάταιη η ομορφιά. η γυναίκα που φοβάται τον Κύριο, αυτή θα επαινείται. Δώστε της από τον καρπό των χεριών της. και τα έργα της ας την επαινούν στις πύλες.                                              Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός  128 (1-2.3.4-5)

Αντίφωνο:  Μακάριος είναι ο άνθρωπος

                      που φοβάται τον Κύριο.               

 

Μακάριος όποιος φοβάται τον Κύριο,*

όποιος πορεύεται στους δρόμους Του.

Θα ζήσεις από τους κόπους των χεριών σου,*

μακάριος θα είσαι και θα ευτυχήσεις. Αντ.

 

Η σύζυγός σου σαν εύκαρπο αμπέλι*

στα πλάγια του σπιτιού σου.

Τα παιδιά σου σαν βλαστοί ελιάς,*

γύρω απ’ το τραπέζι σου. Αντ.

 

Έτσι θα ευλογηθεί ο άνθρωπος,*

που φοβάται τον Κύριο

Από τη Σιών ας σ’ ευλογήσει ο Κύριος.*

Είθε να δεις τα αγαθά της Ιερουσαλήμ όλες τις ημέρες της ζωής σου. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς (5,1-6)

Αδελφοί, σχετικά με τους χρόνους και τους καιρούς δεν έχετε ανάγκη να σας γράψω. Διότι εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ακριβώς ότι η ημέρα του Κυρίου έρχεται σαν κλέφτης μες στη νύχτα. Όταν λένε: «Ειρήνη και ασφάλεια», τότε πέφτει επάνω τους ξαφνικά ο όλεθρος, όπως οι πόνοι του τοκετού για την εγκυμονούσα και δε θα ξεφύγουν. Αλλά εσείς, αδέλφια, δε βρίσκεστε μες στο σκοτάδι, ώστε η Ημέρα να σας αιφνιδιάσει σαν κλέφτης, διότι εσείς είστε γιοι του φωτός και γιοι της ημέρας. Δεν ανήκουμε στη νύχτα ούτε στο σκοτάδι. Οπότε ας μην κοιμόμαστε, όπως κάνουν οι υπόλοιποι, αλλά ας γρηγορούμε και ας είμαστε νηφάλιοι.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ   – Αλληλούια    (Ιω.15,4.5β)

Μείνετε ενωμένοι μαζί μου κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας, λέει ο Κύριος.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (25,14-15.19-20)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του την ακόλουθη παραβολή: «Όπως ένας άνθρωπος που έφευγε για ταξίδι, κάλεσε τους δούλους του και τους παρέδωσε τα υπάρχοντά του. Στον ένα έδωσε πέντε τάλαντα, στον άλλο δύο, στον άλλο ένα, στον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του και αναχώρησε για άλλη χώρα. Μετά από πολύ καιρό, ήλθε ο κύριος εκείνων των δούλων και λογαριάστηκε μαζί τους. Παρουσιάστηκε αυτός που πήρε τα πέντε τάλαντα και έφερε άλλα πέντε τάλαντα και είπε: “Κύριε, πέντε τάλαντα που παρέδωσες. Κοίταξε, άλλα πέντε τάλαντα κέρδισα”».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί Αγαπητοί,

Ας ικετεύσουμε με θάρρος τον Θεό Πατέρα, να εισακούσει την προσευχή των παιδιών Του και να μας χορηγήσει τη δύναμη να Τον υπηρετούμε πιστά, λέγοντας:

 Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 Για την Αγία Καθολική Εκκλησία, ώστε η δύναμη του Αγίου Πνεύματος να την στερεώνει και να την εμπλουτίζει με χαρίσματα για το καλό και την πρόοδο του κόσμου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη διεθνή οικονομία και το διεθνές εμπόριο, για να μάθουν να λαβαίνουν υπόψη τους τα δίκαια των ασθενών, των φτωχών και των παραμελημένων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους εργαζόμενους, ώστε να κατανοήσουν ότι η εργασία τους έχει και μια αιώνια διάσταση στην ανοικοδόμηση ενός κόσμου δίκαιου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 Για όλους εμάς, ώστε να διακρίνουμε τα τάλαντα με τα οποία μας πλούτισε ο Θεός και να εργαζόμαστε με αυτά για το κοινό καλό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα, Εσύ που θέλησες την Εκκλησία του Υιού Σου ως «μυστήριο σωτηρίας» μεταξύ των εθνών, συνένωσε με τη δύναμη του Πνεύματός Σου όλους τους χριστιανούς, για να συνεργάζονται στο έργο της προώθησης της Σωτηρίας. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, που ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Τα δώρα που προσφέρουμε στη μεγαλειότητα Σου, Κύριε, ας μας  παρέχουν τη χάρη να ζούμε ευλαβικά και να φθάσουμε στην Αιώνια Ευτυχία.  Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 73 (72), 28

Για μένα καλό είναι στον Θεό να αφοσιώνομαι, στον Κύριο τον Θεό μου να εναποθέτω την ελπίδα μου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάβαμε, Κύριε, τα Θεία Σου Δώρα και ταπεινά Σε ικετεύουμε, το Μυστήριο, που ο Υιός Σου μας πρόσταξε να τελούμε σε ανάμνησή Του, ας αυξάνει στις καρδιές μας την αγάπη. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

33η Κυριακή του Έτους (Α)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου