ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ/ΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 200 ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ/ΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 200 ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝΟΥ

Αγαπητοί μου,

Μια επέτειος, διακοσίων ετών από την ανέγερση ενός ενοριακού Ναού και τριακοσίων από την ίδρυση μιας ενορίας, σίγουρα δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Γι’ αυτό και χαίρομαι που η Ενορία του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου με εμπνευστή τον  σημερινό άοκνο εφημέριό της, π. Μάρκο Φώσκολο, ο οποίος σε συνεργασία με το ενοριακό συμβούλιο, με την ευκαιρία μιας τέτοιας επετείου του Ενοριακού Ναού και της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου, σκέφτηκε και προγραμμάτισε σειρά θρησκευτικών, λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την τιμή στο χθες, την ευθύνη του σήμερα, την προετοιμασία του αύριο.

Οι μέχρι τώρα  πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις έφεραν στην επιφάνεια μια διπλή οικοδόμηση «της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου» την υλική που αφορά την «Εκκλησία ναό» και την πνευματική που αφορά την «Εκκλησία λαό».

Η πρώτη μας δημιουργεί θαυμασμό και πιστεύουμε ότι ήταν καρπός της δεύτερης, διότι η «Εκκλησία λαός» του 1816 χρησιμοποίησε τη δύναμη της πίστης, για να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο ιερό χώρο  που να καλύπτει τις λατρευτικές ανάγκες της ενοριακής κοινότητας και να συνάζεται εκεί για να ανανεώνει την πίστη της με την τέλεση της Θείας Λατρείας και να την τρέφει με το Μυστήριο της Ευχαριστίας, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ενοριακή κοινότητα

Η οικοδόμηση ενός Ναού σίγουρα αποτελούν δείγματα ζωντανής πίστης, δυνατής θέλησης, ενότητας και αποφασιστικότητας. Αρετές που χρειάζονται σε όλες τις εποχές.

Αγαπητέ π. Μάρκο, αγαπητά μέλη του ενοριακού συμβουλίου, μέλη των άλλων θεσμών της Ενορίας, αγαπητοί  ενορίτες  και ενορίτισσες, είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια ιστορική επέτειος σας βάζει ενώπιον των ευθυνών σας. Οφείλετε να συνεχίσετε τη δυναμικότητα, ενότητα και αποφασιστικότητα σας, για να είστε άξιοι συνεχιστές των πνευματικών προγόνων σας. Γνωρίζω τις δυνατότητες σας, τις αρετές σας την καλή σας διάθεση γι’ αυτό και σας εύχομαι απλώς καλή συνέχεια.

Στο σημερινό δείπνο αγάπης στο οποίο συμμετέχουν συνεργάτες, υποστηρικτές του πνευματικού έργου σας, αλλά και άλλοι εκλεκτοί συνδαιτυμόνες, επιτρέψτε μου να κάνω μία πρόταση στην ενορία σας και μία άλλη στην πολιτεία μας.

Σε σας λέω: συνεχίστε να εργάζεστε και να συνεργάζεστε, ώστε η πίστη της ενοριακής σας κοινότητας  συνεχώς να ωριμάζει και να προετοιμάζει ένα καλύτερο αύριο που θα είναι καρπός του σήμερα.

Προς την πολιτεία προτείνω ένα διαφορετικό  τρόπο για  να τιμήσει τον Άγιο Νικόλαο. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, προτείνω να ξαναδοθεί στη Χώρα της Τήνου το όνομα που είχε, όταν ανοικοδομήθηκε ο Ναός του Αγίου Νικολάου. Το όνομα της ήταν «Χώρα του Αγίου Νικολάου». Είναι μια  απόφαση που αφορά ιδιαίτερα το Δημοτικό συμβούλιο και νομίζω πως δεν χρειάζεται καμία Συνταγματική αναθεώρηση.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους: καλή όρεξη με κέφι και χαρά αυτή τη βραδιά. Είθε, με τις ικεσίες του Αγίου Νικολάου, ο Θεός να μας προστατεύει από τις μεγάλες φουρτούνες της θάλασσας και της στεριάς και η Εκκλησία του Χριστού Ανατολής και Δύσης να αρμενίζει στα ήρεμα νερά της πνευματικής και υλικής προόδου και πάντα να γιορτάζει το χθες με ένα αντάξιο σήμερα προετοιμάζοντας  ένα καλύτερο αύριο. Αμήν. 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου