29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Η σημερινή ημερομηνία ενώνει δύο ομώνυμους αγίους επισκόπους της Εκκλησίας που έζησαν σε διαφορετικά μέρη, διαφορετική χρονική στιγμή. Τον πρώτο επίσκοπο Τρίερ στη Γερμανία και τον επίσκοπο της Ραβέννα στην Ιταλία. Ο πρώτος έζησε μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα ενώ ο δεύτερος πέθανε στις 15 Μαρτίου 810.
Για κανέναν από τους δύο δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να είναι δυνατή -από αγιογραφικής απόψεως- η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πορτρέτου.
Για τον Αρχιεπίσκοπο της Ραβέννα κάποιες ιστορικές πηγές κάνουν αναφορά στο ζήλο του ποιμένα, στην επαγρύπνηση για την ακεραιότητα της ορθής πίστεως και στο ενδιαφέρον του για τη διακόσμηση των ιερών ναών της εκκλησιαστικής του επαρχίας.
Για τον πρώτο επίσκοπο της Τρίερ η παράδοση αναφέρει πως επρόκειτο για έναν μαθητή του Αποστόλου Πέτρου τον οποίο απέστειλε μαζί με τον Ευχάριο και τον Ματέρνο ως ιεραποστόλους στη Γερμανία.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 7 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου