29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΙΕΝΑ

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΙΕΝΑ

Γεννήθηκε στην Σιένα 25 Μαρτίου 1347. Οι γονείς της απέκτησαν συνολικά 25 παιδιά! Η Κατερίνα ήταν δίδυμη όμως η αδελφή της πέθανε αμέσως μετά τη γέννηση τους. Ήταν μόλις έξι ετών όταν ο Ιησούς της εμφανίστηκε σε όραμα φορώντας αρχιερατικά άμφια ενώ δίπλα του στέκονταν ο Άγιος Πέτρος, ο Άγιος Ιωάννης και ο Άγιος Παύλος. Την εποχή εκείνη ο Πάπας διέμενε στην Αβινιόν και η χριστιανοσύνη μαστιζόταν από διάφορα αιρετικά κινήματα και άλλα πολιτικά προβλήματα στην επίλυση των οποίων με το θάρρος και την αγιότητά της θα συμβάλει η Κατερίνα.  Από πολύ νεαρή ηλικία αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να ακολουθήσει την οδό της χριστιανικής τελειότητας: ελαττώνει το φαγητό και τον ύπνο, απέχει από το κρέας και τρέφεται μόνο με χόρτα και λίγα φρούτα. Στα εφτά έδωσε όρκους παρθενίας.
Έκτοτε οι προσευχές, οι  μετάνοιες και οι νηστείες κάλυπταν την καθημερινότητα της στην οποία δεν υπήρχε πλέον χώρος για παιχνίδι. Στα δώδεκα χρόνια της ήθελε ήδη να εισέλθει στο μοναστήρι των Δομινικανών αντιμετωπίζοντας την αντίδραση των γονέων της που επιθυμούσαν για εκείνη το γάμο. Τότε η Κατερίνα έκοψε τα μαλλιά της και κάλυψε το κεφάλι της με βέλο παραμένοντας όμως στην οικία της. Το 1363 ντύθηκε το μοναχικό ράσο του τρίτου τάγματος των Δομινικανών, επιλογή παράξενη για την εποχή καθώς στο τρίτο τάγμα εισέρχονταν συνήθως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή χήρες. Η Κατερίνα προσέγγισε στην Αγία γραφή παρόλο που ήταν αναλφάβητη.
Το Άγιο Πνεύμα της χάρισε το δώρο της ικανότητας ανάγνωσης. Επίσης έμαθε και γραφή. Αγάπησε τον Ιησού περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και αφοσιώθηκε  ολοκληρωτικά σε Εκείνον σαν να ήταν ο Νυμφίος της μέσα από έναν μυστικιστικό γάμο.
Ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση προς τους φτωχούς, τους ασθενείς και τους φυλακισμένους ενώ με τις ενέργειές της συνέβαλε στην ειρήνη μεταξύ των πόλεων της Ιταλίας που αντιμετώπιζαν εχθρότητες μεταξύ τους. Θα ταξιδέψει στην Αβινιόν πείθοντας τον Ποντίφικα να επιστρέψει στη Ρώμη και εκεί να εγκατασταθεί. Αρρωσταίνει βαριά και πεθαίνει στις 29 Απριλίου 1380 σε ηλικία μόλις 33 ετών. Η αγιοκατάταξή της πραγματοποιήθηκε το 1461 από τον πάπα Πίο Β ενώ ο Πίος ΙΒ’ την ανακήρυξε προστάτιδα της Ιταλίας μαζί με τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Το σκήνωμά της φυλάσσεται στη Santa Maria sopra Minerva στη Ρώμη.

(π.Γ.Π.)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου