28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓ.ΣΙΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

28  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓ.ΣΙΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Οι δύο αυτοί Αγιοι Απόστολοι κλείνουν τον κύκλο των Αγίων του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το επίσημο «καλεντάριο» της Δυτικής Εκκλησίας.

Το όνομα του Σίμωνα το συναντούμε δύο φορές στον κατάλογο των Αποστόλων. Σίμων ονομαζόταν και ο πρώ­τος των Αποστόλων, του οποίου ο Κύριος άλλαξε το όνο­μα μ’ εκείνο του Πέτρου ή Κηφά.

Ο σημερινός Σίμωνας, ο αποκαλούμενος και Καναναίος ή ζηλωτής, κατέχει την ενδέκατη θέση στον ονο­μαστικό κατάλογο των Αποστόλων. Πέρα απ’ αυτό, τα βι­βλικά κείμενα δεν κάνουν καμιάν άλλη μνεία για αυτόν και επομένως δεν έχουμε άλλες πληροφορίες για την ζωή του. Από την παράδοση πιστεύεται ότι υπήρ­ξε ιεραπόστολος στην Αίγυπτο ή στην Περσία, όπου και μαρτύρησε.

Όσον αφορά το σύντροφο του Ιούδα, που δεν πρέπει να τον συγχέουμε με τον ομώνυμο Απόστολο προδότη — τον Ιούδα τον Ισκαριώτη— τον «υιόν της απώλειας», είναι αδελφός του Ιακώβου, του λεγόμενου θαδδαίου, που σημαίνει «πλατύ στήθος», δηλαδή «μεγαλόψυχος».

Το όνομα Ιούδας, πριν καταστεί μισητό από τον προ­δότη Απόστολο, ήταν από τα ωραιότερα ονόματα της ε­βραϊκής ιστορίας.

Το όνομα το έφερε κάποιος από τους υιούς του Ιακώβ ή Ισραήλ, και η φυλή του Ιούδα επονομάστηκε μια από τις δώδεκα φυλές, αυτή από την οποία θα άνθιζε στη Βηθλεέμ, γη του Ιούδα, ο κλάδος του Μεσσία.

Ιούδας ο Μακαβαίος, ήρωας της ιουδαϊκής επανα­στάσεως, κατά του Αντιόχου 4ου, και Ιούδας ο αποκαλού­μενος Άγιος, «διδάσκαλος κατ’ εξοχήν», ήταν εκείνοι που τίμησαν αυτό το όνομα, όπως και ο σημερινός Άγιος Ιούδας.

Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο κάνει μνεία αυτού του Αποστόλου και μάλιστα κατά την παραμονή του Πάθους του Ιησού, στο Μυστικό Δείπνο. Να ο ευαγγελικός διάλο­γος: «…Λέγει εις αυτόν (τον Ιησού) ο Ιούδας, όχι ο Ισκα­ριώτης: “Κύριε, γιατί θα φανερώσεις τον εαυτό σου σε μας κι όχι στον κόσμο;” Ο Ιησούς του αποκρίθηκε: “Εάν κα­νείς με αγαπά, θα τηρήσει τον λόγο μου, και ο πατέρας μου θα τον αγαπήσει και θα έρθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε μαζί του”.» (Ιωάν. Η,22).

Ήταν ένα μάθημα της «μυστικής αγάπης», που ο Ιού­δας ο θαδδαίος προκάλεσε με την ερώτηση του. Η αγάπη του θεού ενώνει, ενώ η ατομική αγάπη χωρίζει. Ίσως γΓ αυτό το λόγο ο Άγιος Ιούδας έγραψε μια σύντομη επι­στολή., στην οποία αποδοκιμάζει αυτούς που υποθάλπουν τη διχόνοια και τους ονομάζει σύννεφα χωρίς νερό, τα ο­ποία ο αέρας μεταφέρει εδώ κι εκεί· δέντρα του φθινοπώ­ρου χωρίς καρπό και απειλητικά θαλάσσια κύματα, που

Πηγή: Τ’ αδέλφια μας οι άγιοι

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου