26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ

Σήμερα  Εκκλησία εορτάζει το μεγαλομάρτυρα Δημήτριο το Μυροβλήτη. Σύμφωνα με την παράδοση, καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και έ­ζησε επί αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Ήταν γόνος ευγενέστατης οικογένειας. Κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και διέπρεψε μεταξύ των γενναιότερων και τιμιότερων αξιωματικών του αυτοκράτορα. Ήταν χρι­στιανός και εξασκούσε, λόγω της θέσεως του, μεγάλη επιρ­ροή μεταξύ των αδελφών χριστιανών της Θεσσαλονίκης.

Προς το τέλος του 3ου αιώνα, άναψε ο διωγμός κατά των χριστιανών και ο Δημήτριος ομολόγησε δημόσια ότι ήταν χριστιανός. Τότε τον συνέλαβαν και τον έριξαν στις φυλακές, διότι αρνήθηκε να προδώσει την πίστη του. Με­ταγενέστερα, το αυτοκρατορικό διάταγμα επέβαλε και τη θανατική ποινή σ’ όσους δεν δέχονταν να θυσιάσουν στα είδωλα.

Σχετικά με το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, αναφέρεται ένα συγκλονιστικό αλλά και αφελής θρύλος, ο οποίος όμως δεν έχει ιστορική βάση. Επί πλέον, το περιεχόμενο του δεν αρμόζει στην αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα του χριστιανικού πνεύματος της εποχής εκεί­νης.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου