28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

Ο Ειρηναίος γεννήθηκε περί το 130 στην περιοχή της Σμύρνης και ήταν μαθητής του επισκόπου Σμύρνης Πολυκάρπου. Για άγνωστους λόγους εγκαταστάθηκε στο Λούγδουνο της Γαλατίας (σημερινή Λυών Γαλλίας), όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον τοπικό επίσκοπο Ποθεινό, που καταγόταν κι αυτός από τη Μικρά Ασία. Μετά τον θάνατο του Ποθεινού αναδείχθηκε επίσκοπος Λουγδούνου.

Κάτοχος πλατιάς μόρφωσης και εκκλησιαστικής παιδείας, έγραψε το σπουδαίο αντιγνωστικό έργο «Έλεγχος και ανατροπή της ψευδωνύμου Γνώσεως», στο οποίο παρέθετε τη διδασκαλία της Εκκλησίας και αναιρούσε τις δοξασίες των διάφορων γνωστικών συστημάτων.

Ο Ειρηναίος βρήκε ματυρικό θάνατο, όταν αποκεφαλίστηκε κατά τους διωγμούς του ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, το 202.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου