27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Ο Ιάκωβος γεννήθηκε στην Beth Huzaye (Huzistan), κατείχε μία σημαντική θέση στη συνοδεία του Yazdegerd I. Για να μην του συμβούν δεινά εξ αιτίας της χριστιανικής του πίστης στην οποία ανήκαν και οι γονείς του αλλά και η σύζυγός του, απαρνήθηκε το χριστιανισμό. Όταν όμως αυτό έγινε γνωστό του έστειλαν μία επιστολή για να τον συνετίσουν και αυτή ήταν αρκετή για να το σκεφθεί σοβαρά και επέστρεφε στη χριστιανική πίστη ακόμη πιο ένθερμος.
Μια μέρα τον συνέλαβαν να διαβάζει την Αγία Γραφή , τον κατήγγειλαν στο Βασιλιά και αυτό ήταν αρκετό για να τον οδηγήσουν ενώπιον του βασιλιά. Υποβληθείς σε ένα παρατεταμένο κατηγορητήριο , ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στο Χριστό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί πολλούς ακρωτηριασμούς γι’ αυτό και του έδωσαν το παρεπίθετο « ο ακρωτηριασμένος». Πρώτα του έκοψαν τα δάκτυλα των χεριών, έπειτα των ποδιών. Κάθε νέο βασανισμό τον συνόδευε ο Ιάκωβος με μία παράκληση προς τον Κύριο που προερχόταν από ένα βιβλικό στίχο!
Το μαρτύριο τελείωσε με τον αποκεφαλισμό, αφού ο βασιλιάς της Περσίας ανακάλυψε ότι οι χριστιανοί λάτρευαν τα λείψανα των μαρτύρων και διέταξε να κάψουν το σώμα του Ιάκωβου και να διασκορπιστεί η στάχτη, αλλά μερικοί Χριστιανοί κατάφεραν να τους καταλάβουν και να την μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ όπου έφθασαν μετά από 40 ημέρες περπάτημα και την τοποθετήθηκαν στο μοναστήρι του Ibèri (κοντά στην ακρόπολη ή “Πύργος του Δαβίδ”), που ιδρύθηκε από τον Peter the Iberian, μονοφυσιτών. Όταν, μετά τη Σύνοδο της Χαλκηδόνας, εκδιώχθηκαν από την Ιερουσαλήμ, πήραν μαζί τους τα λείψανα του Ιάκωβου στην Αίγυπτο.

Η μνήμη του εορτάζεται σήμερα 27 Νοεμβρίου.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου