1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ  ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

Ξεκινάμε σήμερα ένα καινούριο χρόνο στο όνομα του ενός και τριαδικού Θεού. Ο κόσμος, ο καιρός, η ιστορία, η ζωή του σύμπαντος, τα πάντα δημιουργήθηκαν από την αγάπη του Θεού, τα πάντα συντηρούνται από Αυτόν  και τα πάντα κατευθύνονται εις Αυτόν. Ο Χριστός που είναι ο ενσαρκωμένος Θεός ανάμεσά μας χθες, σήμερα και στους αιώνες είναι ο αυτός. Κάθε καιρός βρίσκει στο Χριστό που είναι η ενσαρκωμένη φανέρωση της αγάπης του Θεού στον κόσμο και στην ιστορία του ανθρώπου την αληθινή του αξία, και είναι  το φως για τον άνθρωπο που πορεύεται μέσα στο χρόνο με προορισμό την αιωνιότητα.

Η Παναγία είναι Εκείνη που γέννησε μέσα στο χρόνο τον Υιό του Θεού και έφερε στον κόσμο το Σωτήρα του ανθρώπου. Η Θεία Λειτουργία της πρώτης αυτής ημέρας του νέου χρόνου αυτό μας θυμίζει. Με τα βιβλικά και λειτουργικά κείμενά της  μας καλεί να ευλογήσουμε το Θεό και να ζητήσουμε, με τις ικεσίες τις Παναγίας, την ευλογία Του για σήμερα και όλο το χρόνο.

Το πρώτο ανάγνωσμα  είναι ένα κείμενο ευλογίας, είναι μία επίκληση προς το Θεό  για να λάμψει το πρόσωπό του  πάνω στο λαό του και να τον προστατεύσει. Είναι μια ευλογία που και εγώ σήμερα ο επίσκοπός σας επικαλούμαι πάνω σε όλες και όλους σας.

Στην είσοδο αυτού του  νέου χρόνου   ας κάνουμε δώρο σε κάθε συνάνθρωπό μας  μια ευλογία δηλαδή ένα καλό λόγο βγαλμένο μέσα από την καρδιά μας και αυτός ο καλός λόγος ας σήμερα προσευχή για κάθε άνθρωπο. Αρχίζουμε ένα καινούριο έτος, εν μέσω πολλών ταραχών και εχθροπραξιών που αντί να μειώνονται δυστυχώς αυξάνονται και όλο και περισσότερο πλησιάζουν τη γειτονιά μας. Οι ισχυροί της γης δυστυχώς παίζουν με τη ζωή, την ευτυχία και την ευημερία των συνανθρώπων τους και αντί να εμπνέονται από τις πανανθρώπινες και χριστιανικές αξίες του ευαγγελίου περιορίζονται στη δικής τους αδυναμία για εξουσία. Αντί να μοιράζουν τα αγαθά της γης με δικαιοσύνη σε όλους τους ανθρώπους τα διαθέτουν για την παραγωγή όλο περισσότερο επικίνδυνων οπλικών συστημάτων για να τα πουλήσουν ή να τα χρησιμοποιήσουν προκαλώντας το θάνατο και την καταστροφή.

Σήμερα οι ομοβροντίες των όπλων σε πολλές γωνιές της γης καλύπτουν  το αγγελικό μήνυμα της «επί γης ειρήνη» στους ανθρώπους της ευδοκίας του Θεού.

Πολλές ανθρώπινες καρδιές σκλήρυναν και από σάρκινες έγιναν και πάλι πέτρινες και δεν μπορούν πια να αγαπούν.

Αδελφοί μου και αδελφές μου είναι η ώρα της επιστροφής. Ας πάρουμε το δρόμο που οδηγεί στη Βηθλεέμ, όπου η Αγάπη ενσαρκώθηκε. Ήλθε να κατοικήσει ανάμεσά μας. Να κατοικήσει μέσα στην καρδιά μας. Ας αφήσουμε ανοικτή την πόρτα της καρδιάς μας για να  μπει  το φως  το αληθινό, αυτό που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο.

Η Παναγία Παρθένα  τη Μητρότητα της οποίας σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει, είναι η γυναίκα  που πρώτη δέχτηκε αυτό το ουράνιο φως, άκουσε τη φωνή του Θεού, τον δέχτηκε, υπάκουσε  και τήρησε το θέλημά του: δέχτηκε  όλα τα σημεία  που της στάλθηκαν από το Θεό και τα μετέτρεψε σε ευκαιρίες ανανέωσης εκείνου του  «Γένοιτο» που ήταν η απάντησή της στο  να δεχθεί και να υπηρετήσει το θέλημα Του.

Αυτές τι μέρες που νοερά πορευτήκαμε στην ευλογημένη σπηλιά τη Βηθλεέμ την είδαμε να κρατά στην αγκαλιά της τον ενσαρκωθέντα λόγο που είναι η αιτία της χαράς της και της χαράς μας. Εκεί πήγαν και οι φτωχοί βοσκοί κρατώντας στα χέρια τους τα δικά τους  φτωχικά δώρα, εκεί έφθασαν και οι μάγοι κρατώντας στα δικά τους χέρια  δώρα τα συμβολικά. Μήπως εμείς πήγαμε με άδεια χέρια; Αν ναι ας ζητήσουμε από την  Παναγία να μας δώσει να κρατήσουμε το βρέφος Ιησούς, που είναι το δώρο του Θεού και το δικός της προς κάθε άνθρωπο της γης. Και εμείς ως σημερινοί  μαθητές και μαθήτριες του, ας τον προσφέρουμε σε κάθε που τον περιμένει. Και ας του ζητήσουμε να ευλογεί την Εκκλησία μας, να κάνει αποτελεσματική την αποστολή της και να μένει σημείο σωτηρίας για κάθε άνθρωπο, παρά τις όποιες δυσκολίες και αδυναμίες των μελών της.

Σήμερα η  Εκκλησία  επικαλείται  την ευλογία  και την ειρήνη πάνω σε όλο τον κόσμο,  για να είναι ο καιρός του κόσμου και η ιστορία του ανθρώπου εναρμονισμένη  με το σχέδιο του  Θεού, που θέλει  όλοι οι άνθρωποι να είναι μεταξύ τους αγαπημένα εφόσον όλοι είναι παιδιά του Ενός και Τριαδικού Θεού.

Κατ’ αυτήν την πρώτη ημέρα του έτους που είναι και η παγκόσμια ημέρα προσευχής για την ειρήνη του κόσμου ας προσευχηθούμε, αλλά   και ας δεσμευθούμε να εργαστούμε για  να δημιουργήσουμε στο νησί μας ένα κόσμο όμορφο, να μειώσουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν, να βιώνουμε ένα κόσμο χριστιανικό. Να είμαστε μεταξύ μας αγαπημένο, αδελφωμένοι και να μη προβάλουμε τα λίγα που μας χωρίζουν αλλά τα πολλά που μας ενώνουν.  Τότε θα επικρατήσει η επί γης ειρήνη, που ξεκινάει από την καρδιά μας, θα επεκτείνεται στην οικογένειά μας, στο νησί μας, στην πατρίδα και στον κόσμο όλο. Αμήν.

Καλή και ευλογημένη από Θεό χρονιά.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου