26 ΜΑΪΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΕΡΙ

26 ΜΑΪΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΕΡΙ

Ο Φίλιππος Νέρι γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 21 Ιουλίου 1515. Ο πατέρας του ο Φραγκίσκος ήταν συμβολαιογράφος. Η μητέρα του Λουκρητία πέθανε λίγο μετά τη γέννηση του τέταρτου παιδιού τους. Ο πατέρας του ύστερα από το θάνατο της πρώτης του συζύγου θα παντρευτεί την Αλεξάνδρα η οποία με ειλικρινή αγάπη θα φροντίσει για τα παιδιά του συζύγου της.

Ο Φίλιππος είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που τον καθιστούσε αγαπητό και συμπαθή σε όλους. Από τον πατέρα του κληρονόμησε τον πόθο για τα βιβλία και την ανάγνωση.

Θα μορφωθεί θρησκευτικά στους Δομινικανούς του Αγίου Μάρκου. Στα 18 περίπου χρόνια του, κατόπιν συμβουλής του πατέρα του ο οποίος ήθελε να παρέχει στο παιδί του περισσότερες δυνατότητες που ο ίδιος δεν μπορούσε να προσφέρει, μετακομίζει σε ένα συγγενή του πατέρα του, έναν άτεκνο πλούσιο έμπορο. Οι ανέσεις, τα πλούτη και η στοργή την οποία του έδειξαν δεν ήταν ικανές να τον κρατήσουν εκεί καθώς άλλες ήταν οι σκέψεις της καρδιάς του. Αναχωρεί για τη Ρώμη, χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό του. Η Ρώμη, η πόλη της αρχαίας χριστιανικής παράδοσης, των αγίων μαρτύρων και όχι μόνο, όπου ο Φίλιππος πήγε ως προσκυνητής, θα ανάψει στην καρδιά του την επιθυμία να αφιερωθεί με τρόπο πιο ριζοσπαστικό στο Θεό. Θα ζήσει σαν μοναχός, χωρίς να έχει ασπαστεί ένα συγκεκριμένο μοναχικό σχήμα. Οι κατακόμβες και οι απόμακρες εκκλησίες θα γίνουν για εκείνον οι τόποι έντονης προσευχής, περισυλλογής και ενόρασης. Ήταν μέλος διαφόρων αδελφοτήτων, ενώ αρκετό χρόνο περνούσε φροντίζοντας τους ασθενείς που συναντούσε στους δρόμους και στα νοσοκομεία.

Υπό την καθοδήγηση του πνευματικού του πατέρα αποφάσισε να γίνει ιερέας. Σε ηλικία 36 ετών στις 23 Μαΐου 1551 χειροτονείται. Υπό την ιδιότητα του ιερέα πλέον συνέχισε τον έντονο αποστολικό του βίο ασχολούμενος με ότι ασχολείτο ως λαϊκός. Βαρύτητα θα δώσει στο εξομολογητήριο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη σωτηρία πολλών ψυχών και στην απάντηση πολλών νέων στο κάλεσμα στην ιεροσύνη. Η προσέλευση των πιστών που ζητούσαν πνευματική καθοδήγηση αυξανόταν καθημερινά. Έτσι, ο Φίλιππος ξεκίνησε να οργανώνει συναντήσεις μελέτης, πνευματικούς διαλόγους και προσευχής.

Μέριμνα του Φιλίππου ήταν να έχει μια πατρική και γλυκιά αλλά ταυτόχρονα ισχυρή και απαιτητική συνάντηση με τον άνθρωπο κάθε κατηγορίας, με σκοπό η κάθε ψυχή να οδηγείται στο Θεό, όχι μέσα από δύσβατα και κακοτράχαλα μονοπάτια, αλλά μέσω της ευαγγελικής απλότητας και της εμπιστοσύνης στην άπειρη θεϊκή αγάπη.

Πέθανε στις 26 Μαΐου 1595 σε ηλικία 80 ετών, χαίροντας την εκτίμηση και την αγάπη ολόκληρης της Ρώμης, αφού τον χαρακτήριζε, ο αυθορμητισμός, η αποστολική φιλανθρωπία και μια αξιοθαύμαστη σχέση με το Θεό.

Οι Ποντίφικες και ο ρωμαϊκός λαός απέδωσαν στο Φίλιππο τον τίτλο του «Αποστόλου της Ρώμης», τίτλο που φέρουν μόνο οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου