Μήνυμα του άγιου πάτερα Φραγκίσκου για την 25η παγκόσμια ημέρα των ασθενών 2017
Η έκπληξη για όσα πραγματοποιεί ο Θεός:
«Μεγαλεία έκανε σ’ εμένα ο Κύριος…» (Λκ 1,49)
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
Στις 11 Φεβρουαρίου θα εορταστεί σε όλη την Εκκλησία και ιδιαίτερα στη Λούρδη, η 25η Παγκόσμια Ημέρα των ασθενών, με θέμα: Η έκπληξη για όσα πραγματοποιεί ο Θεός: «μεγαλεία έκανε σ’ εμένα ο Κύριος …» (Λκ 1, 49). Η Παγκόσμια αυτή ημέρα καθιερώθηκε από τον προκάτοχό μου, Άγιο Ιωάννη Παύλο Β', το 1992, και εορτάστηκε για πρώτη φορά στη Λούρδη στις 11 Φεβρουαρίου 1993. Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των ασθενών και γενικότερα. Ταυτόχρονα είναι ένα κάλεσμα σε όσους ασχολούνται μαζί τους, ξεκινώντας από τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους εθελοντές, να αποδώσουν τις ευχαριστίες τους στον Κύριο για την κλίση που έλαβαν από Εκείνον για να συνοδεύουν τους ασθενείς αδελφούς. Επίσης, η επέτειος αυτή ανανεώνει μέσα στην Εκκλησία την πνευματική της δύναμη για να αναπτύσσει πάντα καλύτερα εκείνο το θεμελιώδες μέρος της αποστολής της, η οποία περιλαμβάνει την υπηρεσία στους ενδεείς, τους αρρώστους, τους πάσχοντες, τους αποκλεισμένους και περιθωριοποιημένους (βλ. Ιωάννης Παύλος Β’, Ιδιόβουλο Dolentium hominum, 11 Φεβρουαρίου 1985 αρ.1). Σίγουρα η στιγμή της προσευχής, η Ευχαριστία και το Ευχέλαιο, η συμμετοχή στο πρόβλημα των αρρώστων και η βιοηθική και θεολογική-ποιμαντική εμβάθυνση που θα πραγματοποιηθούν στη Λούρδη εκείνες τις ημέρες, θα προσφέρουν μια νέα και σημαντική συμβολή σε αυτή την υπηρεσία.
Πνευματικά παρών στη Σπηλιά της Massabielle, μπροστά στο άγαλμα της Αειπαρθένου Μαρίας, στην οποία ο Παντοδύναμος έκανε μεγαλεία για την σωτηρία του κόσμου, θα ήθελα να εκφράσω την εγγύτητά μου προς όλους εσάς και στις οικογένειές σας, τους αδελφούς και τις αδελφές που ζείτε την εμπειρία του πόνου, καθώς και την εκτίμησή μου προς όλους εκείνους οι οποίοι, μέσα από διαφορετικούς ρόλους σε όλες τις μονάδες υγείας ανά τον κόσμο, που εργάζονται με αρμοδιότητα, υπευθυνότητα και αφοσίωση για την ανακούφισή σας, τη φροντίδα σας και την καθημερινή σας ευεξία. Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω όλους, ασθενείς, πάσχοντες, γιατρούς, νοσηλευτές, οικείους, εθελοντές, να ατενίζετε στην Παναγία, Σωτηρία των ασθενών, την εγγυήτρια της τρυφερότητας του Θεού για κάθε άνθρωπο και πρότυπο εγκατάλειψης στο θέλημά Του, και να βρίσκετε στην πίστη που τρέφεται από τον Λόγο και τα Μυστήρια, τη δύναμη να αγαπάτε τον Θεό και τους αδελφούς μέσα από την εμπειρία της ασθένειας.
Όπως η αγία Βερναδέτη, είμαστε κάτω από το βλέμμα της Θεοτόκου. Η ταπεινή κοπέλα από τη Λούρδη λέει ότι η Παναγία, που την αποκαλεί “η Όμορφη Κυρία”, την κοίταζε όπως κοιτάμε ένα πρόσωπο. Αυτές οι απλές λέξεις περιγράφουν την πληρότητα μιας σχέσης. Η Βερναδέτη, φτωχή, αγράμματη και άρρωστη, αισθάνεται το ενδιαφέρον της Παναγίας στο πρόσωπό της. Η Όμορφη Κυρία της μιλάει με μεγάλο σεβασμό, χωρίς οίκτο. Αυτό μας θυμίζει ότι κάθε ασθενής είναι και παραμένει ένα ανθρώπινο ον, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως. Οι ασθενείς, όπως τα άτομα με πολύ σοβαρές ειδικές ανάγκες, έχουν την αναφαίρετη αξιοπρέπειά τους και την αποστολή τους στη ζωή και δεν γίνονται απλά αντικείμενα, αν και μερικές φορές μπορεί να φαίνονται απλά σαν παθητικά άτομα, που στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ έτσι.
Η Βερναδέτη, αφού πήγε στη σπηλιά, χάρη στην προσευχή μεταμορφώνει την αδυναμία της σε υποστήριξη για τους άλλους. Χάρη στην αγάπη γίνεται ικανή να εμπλουτίζει τον πλησίον της και πάνω απ’ όλα, προσφέρει τη ζωή της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Το γεγονός ότι η Όμορφη Κυρία της ζητάει να προσεύχεται για τους αμαρτωλούς, μας υπενθυμίζει ότι οι άρρωστοι, οι άνθρωποι που υποφέρουν, δεν φέρουν μέσα τους μόνο την επιθυμία να θεραπευτούν, αλλά και να ζήσουν χριστιανικά τη ζωή τους, προσφέροντάς την σαν αυθεντικοί ιεραπόστολοι μαθητές του Χριστού. Η Παναγία δωρίζει στη Βερναδέτη την κλίση της υπηρεσίας των ασθενών και την καλεί να γίνει Αδελφή του Ελέους, μια αποστολή που την ζει ολοκληρωτικά και εκφράζεται ως το σημείο αναφοράς των εργαζομένων στον τομέα υγείας. Ζητούμε λοιπόν από την Αειπάρθενο Μαρία τη χάρη της σχέσης με τον ασθενή, όπως κάνουμε με οποιοδήποτε άτομο που έχει ανάγκη, ακόμη και για τα πιο βασικά, αλλά ο οποίος φέρει μέσα του ένα δώρο που χρειάζεται να το μοιραστεί με τους άλλους.
Το βλέμμα της Παναγίας, Παρηγοριά των Πονεμένων, φωτίζει το πρόσωπο της Εκκλησίας στην καθημερινή της δέσμευση προς τους αναγκεμένους και τους πάσχοντες. Οι πολύτιμοι καρποί αυτής της μέριμνας για τον κόσμο του πόνου και της ασθένειας είναι ένας λόγος ευγνωμοσύνης προς τον Ιησού τον Κύριο, που έγινε αλληλέγγυος με εμάς υπακούοντας το θέλημα του Πατέρα, φτάνοντας ακόμη και στο σταυρικό θάνατο για τη λύτρωση της ανθρωπότητας. Η αλληλεγγύη που επέδειξε ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, που γεννήθηκε από τη Μαρία, είναι η έκφραση της ευσπλαχνικής παντοδυναμίας του Θεού, η οποία εκδηλώνεται στη ζωή μας – κυρίως όταν είναι εύθραυστη, γεμάτη πόνο τραυματισμένη, ταπεινωμένη, περιθωριοποιημένη και βασανισμένη – και τη γεμίζει με τη δύναμη της ελπίδας, που μας κάνει να ξανασηκωθούμε και μας στηρίζει.
Αυτός ο μεγάλος πλούτος ανθρωπιάς και πίστης δεν πρέπει να διαλυθεί. Θα πρέπει να μας εμπνέει ώστε ν’ αντιμετωπίζουμε τις ανθρώπινες αδυναμίες μας και τις προκλήσεις της σημερινής υγειονομικής περίθαλψης και τεχνολογίας. Σ’ αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα των Αρρώστων, ας βρούμε νέα κίνητρα ώστε να εργαστούμε για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας που σέβεται τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον. Επίσης, ας εμπνεύσει αυτή η μέρα, νέες προσπάθειες για το σεβασμό της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των ατόμων, κυρίως μέσω μιας σωστής προσέγγισης σε θέματα βιοηθικής, της προστασίας των ευάλωτων και της προστασία του περιβάλλοντος.
Σε αυτή τη 25η Παγκόσμια Ημέρα των Αρρώστων, ανανεώνω την εγγύτητά μου μέσω της προσευχής και την ενθάρρυνσή μου στους γιατρούς, νοσηλευτές, τους εθελοντές και όλους τους αφιερωμένους ανθρώπους που δεσμεύονται στην υπηρεσία των αρρώστων και των αναγκεμένων· στα εκκλησιαστικά και κοινωνικά ιδρύματα που εργάζονται για το σκοπό αυτό· καθώς και στις οικογένειες που φροντίζουν με αγάπη τους οικείους τους ασθενείς. Εύχομαι σε όλους, να είστε πάντα σημάδια χαράς της παρουσίας και της αγάπης του Θεού, μιμούμενοι τη φωτεινή μαρτυρία τόσων πολλών φίλων του Θεού, όπως ο Άγιος Ιωάννης του Θεού και ο Άγιος Καμίλος ντε Λέλλις, προστάτες των νοσοκομείων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, και η Αγία Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας, ιεραπόστολος της τρυφερότητας του Θεού.
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, υγειονομικοί λειτουργοί και εθελοντές, σας ζητώ προσευχηθούμε μαζί στην Παναγία, ώστε η μητρική μεσιτεία της να στηρίζει και να συνοδεύει την πίστη μας, και να λαβαίνει για μας από τον Χριστό τον Υιό της την ελπίδα στην πορεία προς τη θεραπεία και την υγεία, το αίσθημα της αδελφοσύνης και της ευθύνης, τη δέσμευση για ανάπτυξη του ολοκληρωμένου ανθρώπου και τη χαρά του αισθήματος ευγνωμοσύνης κάθε φορά που μας καταπλήσσει με την πιστότητα της και το έλεός της.
Ω Μαρία, Μητέρα μας,
εσύ η οποία εν Χριστώ υποδέχεσαι τον καθέναν από μας ως παιδί σου,
στήριζε την καρδιά μας να αναμένει με εμπιστοσύνη,
βοήθα μας μέσα στις αδυναμίες και τα βάσανά μας,
καθοδήγησέ μας προς τον Χριστό, το Υιό σου και αδελφό μας,
και βοήθησέ μας να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας στον Πατέρα ο οποίος εκπληρώνει μεγάλα έργα.
Σας διαβεβαιώνω ότι σας θυμάμαι συνεχώς στην προσευχή μου, και σας χορηγώ από καρδιάς την Αποστολική Ευλογία μου.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 2016, Εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου
Φραγκίσκος