25η Κυριακή του Έτους (Α)

25η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(Α)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                                          

Η σωτηρία του λαού μου είμαι εγώ, λέει ο Κύριος. Σε οποιαδήποτε θλίψη και αν με επικαλεσθούν, θα τους εισακούσω και θα είμαι γι’ αυτούς ο Κύριος αιώνια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, Εσύ που θέλησες να συμπεριλάβεις όλον τον Θείο Νόμο στην προς Εσένα και τον πλησίον σου Αγάπη, αξίωσέ μας, Σε παρακαλούμε, να φθάσουμε στην αιώνια ζωή με την τήρηση των εντολών Σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (55,6-9)

 Να ζητάτε τον Κύριο, ενόσω μπορεί να βρεθεί, να Τον επικαλείστε, ενόσω είναι κοντά. Ο ασεβής ας εγκαταλείψει τον δρόμο του και ο άδικος τις σκέψεις του και ας επιστρέψει στον Κύριο και θα τον ευσπλαχνιστεί και στον Θεό μας, επειδή είναι έτοιμος να συγχωρήσει. Επειδή οι σκέψεις μου δεν είναι όπως οι σκέψεις σας, ούτε οι δρόμοι σας όπως οι δρόμοι μου, λέει ο Κύριος. Διότι, όπως υψώνονται οι ουρανοί από τη γη, έτσι υψώθηκαν οι δρόμοι μου από τους δρόμους σας και οι σκέψεις μου από τις σκέψεις σας.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός  145 (2-3.8-9.17-18)

 

Αντίφωνο: Είναι κοντά ο Κύριος  

σ’ όσους Τον επικαλούνται.

 

Κάθε μέρα θα Σε ευλογώ και θα αινώ το Όνομά Σου,*

αιώνια και στους αιώνες των αιώνων.

Μέγας ο Κύριος και αξιοΰμνητος,*

και δεν υπάρχει τέλος στη μεγαλοσύνη Του. Αντ.

 

Εύσπλαχνος και ελεήμων ο Κύριος,*

μακρόθυμος και πολυέλεος.

Καλός ο Κύριος για όλους,*

και τα ελέη Του επάνω σ’ όλα τα έργα Του. Αντ.

 

Δίκαιος ο Κύριος σε όλους τους δρόμους Του,*

και Άγιος σε όλα τα έργα Του.

Ο Κύριος είναι κοντά σ’ όσους Τον επικαλούνται,*

σ’ όσους Τον επικαλούνται αληθινά. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την  επιστολή του Αποστόλου Παύλου τους προς Φιλιππησίους (1,20γ-24.27α)

Αδελφοί, είμαι σίγουρος ότι ο Χριστός θα δοξαστεί στο σώμα μου, είτε ζήσω, είτε πεθάνω. Πράγματι, για μένα η ζωή είναι ο Χριστός και ο θάνατος είναι κέρδος. Αλλά, εάν το να ζω στο σώμα μου κάνει το έργο μου να καρποφορεί, τότε δεν ξέρω τι να διαλέξω. Πιέζομαι από αυτά τα δύο: από τη μια επιθυμώ να διαλυθώ και να είμαι μαζί με τον Χριστό, που είναι ό, τι το καλύτερο. Από την άλλη, το να παραμείνω με το σώμα μου, αυτό είναι εκείνο που έχετε περισσότερο ανάγκη. Εσείς, μόνο να ζείτε αντάξια του Ευαγγελίου του Χριστού.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ – Αλληλούια  (Πραξ.16,14β)

Άνοιξε, Κύριε, την καρδιά μας για να κατανοήσουμε τους Λόγους του Υιού Σου.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά  Άγιο Ευαγγέλιο (20, 1-16α)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: «Η Βασιλεία των Ουρανών είναι όμοια με έναν οικοδεσπότη, ο οποίος βγήκε νωρίς το πρωί να μισθώσει εργάτες για να εργαστούν στον αμπελώνα του. Όταν συμφώνησε με τους εργάτες να τους δώσει ένα δηνάριο την ημέρα, τους έστειλε στον αμπελώνα του. Όταν βγήκε κατά τις εννιά το πρωί, είδε άλλους εργάτες να στέκονται στην αγορά χωρίς δουλειά, και είπε και σ’ αυτούς: “Πηγαίνετε κι εσείς στον αμπελώνα, και ό, τι είναι δίκαιο θα σας το δώσω”. Κι εκείνοι πήγαν. Όταν βγήκε πάλι κατά το μεσημέρι και κατά τις τρεις, έκαμε το ίδιο. Κατά τις πέντε, όταν βγήκε, βρήκε κι άλλους να στέκονται και τους λέει: “Γιατί στέκεστε εδώ, όλη την ημέρα χωρίς δουλειά;” Του λένε: “Διότι κανένας δε μας μίσθωσε». Τους λέει: “Πηγαίνετε κι εσείς στον αμπελώνα”.   Όταν βράδιασε, λέει ο κύριος του αμπελώνα στον επίτροπό του: “Κάλεσε τους εργάτες και δώσε τους τον μισθό, αρχίζοντας από τους τελευταίους μέχρι τους πρώτους”. Κι όταν πήγαν αυτοί που προσλήφθηκαν στις πέντε, πήραν από ένα δηνάριο. Όταν έφθασαν οι πρώτοι, νόμισαν ότι θα πάρουν παραπάνω. Και πήραν από ένα δηνάριο κι αυτοί. Όταν πληρώθηκαν, άρχισαν να γογγύζουν εναντίον του οικοδεσπότη, λέγοντας: “Αυτοί οι τελευταίοι εργάστηκαν μια ώρα και τους εξίσωσες με εμάς που βαστάξαμε το βάρος της ημέρας και τη ζέστη”. Κι εκείνος, απαντώντας σε έναν από αυτούς, είπε: “Φίλε μου, δε σε αδικώ. Δε συμφώνησες μαζί μου για ένα δηνάριο; Πάρε ό, τι σου ανήκει και πήγαινε. Αλλά θέλω και σ’ αυτόν τον τελευταίο να δώσω όσο και σε σένα. Μήπως δε μου επιτρέπεται να κάμω ό, τι θέλω την περιουσία μου; Ή μήπως το μάτι σου είναι πονηρό, επειδή εγώ είμαι καλός;”. Έτσι, οι τελευταίοι θα γίνουν πρώτοι και οι πρώτοι τελευταίοι.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας παρακαλέσουμε θερμά τον Θεό Πατέρα να μας χορηγήσει το Πνεύμα της υιοθεσίας, ώστε οι προσευχές μας και οι ικεσίες μας να ανταποκρίνονται στο δικό Του θέλημα, λέγοντας:

-Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 Για όλους τους χριστιανούς του κόσμου, ώστε να μάθουν ότι είναι καθήκον τους να εργάζονται στον αμπελώνα του Κυρίου, για τη διάδοση της βασιλείας Του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας και όλων των εθνών της γης, ώστε να επιδιώκουν τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων και των ανέργων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους μετανάστες, ώστε να βρίσκουν ανθρώπινη υποδοχή στη νέα τους πατρίδα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, που προσφέρουμε τη θυσία της Ευχαριστίας μας, ώστε να μάθουμε να αφιερωνόμαστε ολοκληρωτικά στην εργασία στην οποία ο Κύριος μας καλεί στον αμπελώνα Του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ και Κύριέ μας, βοήθησέ μας ώστε να καταστρέψουμε μέσα μας τον εγωισμό που μας κρατά από την κατανόηση των προβλημάτων των αδελφών μας. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, που ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου με ευμένεια, σε παρακαλούμε, Κύριε, τα δώρα του λαού Σου, για να αποκτήσει μέσω των Ουρανίων Μυστηρίων όσα ομολογεί με πίστη και ευσέβεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 119, (118), 4-5

Εσύ διέταξες να φυλάσσονται πιστά οι εντολές Σου. Είθε να κατευθύνονται οι δρόμοι μου στη φύλαξη των δικαιωμάτων  Σου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριζε, Κύριε, με την παντοτινή Σου προστασία όσους αναζωογονείς με τα Ιερά Μυστήρια, και μέσω αυτών και των καλών μας πράξεων κάμε να απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα της απολυτρώσεως. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

25η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Α).docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου