24η Κυριακή του Έτους (Α)

24η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 (A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Πβ. Σειρ 36,18                        

Δώσε, Κύριε, την ειρήνη σε όσους ελπίζουν σ’  Εσένα, ώστε να βρεθούν πιστοί οι προφήτες Σου. Άκουσε τη φωνή του δούλου Σου και του λαού Σου Ισραήλ.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε, Εσύ ο οποίος δημιουργείς τον κόσμο και τον διατηρείς με αγάπη, στρέψε προς εμάς το βλέμμα Σου, και χορήγησέ μας να Σε υπηρετούμε με όλη την καρδιά, για να αισθανόμαστε τις ευεργεσίες της καλοσύνης Σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Σοφίας Σειράχ (27,33 – 28,9)

Οργή και θυμός, είναι και τα δύο πράγματα μισητά, που ο αμαρτωλός τέλεια τα κατέχει. Αυτός που εκδικείται, θα δοκιμάσει του Κυρίου την εκδίκηση, που με ακρίβεια καταγράφει τις αμαρτίες του. Συγχώρεσε τον πλησίον σου για ό, τι κακό σου έκανε. Και τότε, όταν προσευχηθείς, οι αμαρτίες σου θα συγχωρεθούν. Άνθρωπος σ’ άνθρωπο ενάντια κρατάει οργή, και από τον Κύριο ζητάει συγχώρεση; Για έναν όμοιό του άνθρωπο δεν έχει έλεος, και ικετεύει για τις δικές του αμαρτίες; Αυτός, αν και είναι μόνο άνθρωπος, κρατάει την οργή, και ζητάει ευμένεια από τον Θεό; Ποιος θα ικετεύσει για τα αμαρτήματά του; Σκέψου τα τελευταία σου και πάψε να εχθρεύεσαι. Τη φθορά και τον θάνατο στοχάσου και τήρησε τις εντολές. Να θυμάσαι τις εντολές και μην κρατάς κακία στον διπλανό σου ενάντια. Τη διαθήκη να θυμάσαι του Υψίστου και, αν κάποιος αμαρτήσει από άγνοια, παράβλεψέ το.

 Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός 103 (1-2.3-4.9-10.11-12)

Αντίφωνο:        Εύσπλαχνος και ελεήμων είναι ο Κύριος,

                                       μακρόθυμος και πολυέλεος.

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο, *

και όλα όσα είστε μέσα μου, το Άγιο Όνομά Του.

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο *

και μη λησμονήσεις καμιά απ’ τις ευεργεσίες Του. Αντ.

 

Αυτόν που συγχωρεί όλες σου τις ανομίες, *

που γιατρεύει όλες τις ασθένειές σου.

Αυτόν που λυτρώνει απ’ τη φθορά τη ζωή σου, *

που σε στεφανώνει με έλεος και ευσπλαχνία. Αντ.

 

Δε θα μείνει για πάντα οργισμένος *

ούτε αιώνια θυμωμένος.

Δε μας συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τις αμαρτίες μας *

ούτε μας ανταπέδωσε σύμφωνα με τις ανομίες μας. Αντ.

 

Επειδή όσο το ύψος του ουρανού από τη γη, +

τόσο επικράτησε η ευσπλαχνία Του *

επάνω σ’ όσους Τον φοβούνται.

Όσο απέχει η ανατολή από τη δύση, *

τόσο απομάκρυνε από μας τις ανομίες μας. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από την  επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους (14,7-9)

Αδελφοί, κανένας από μας δε ζει για τον εαυτό του και κανένας δεν πεθαίνει για τον εαυτό του. Γιατί και αν ζούμε, ζούμε για τον Κύριο και, εάν πεθαίνουμε, για τον Κύριο πεθαίνουμε. Και είτε ζούμε, είτε πεθαίνουμε, ανήκουμε στον Κύριο. Για τον λόγο αυτόν εξάλλου ο Χριστός πέθανε και έζησε και πάλι, για να είναι κύριος και νεκρών και ζώντων.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ – Αλληλούια   (Ιω.13,34)

Σας δίνω νέα εντολή, λέει ο Κύριος, να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, όπως εγώ σας αγάπησα.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (18,21-35)

Τον καιρό εκείνο, πλησίασε ο Πέτρος τον Ιησού και του είπε: «Κύριε, πόσες φορές να σφάλει ο αδελφός μου απέναντί μου και να τον συγχωρήσω; Μέχρι επτά φορές;». Του λέει ο Ιησούς: «Δε σου λέω μέχρι επτά φορές, αλλά μέχρι εβδομήντα φορές επτά. Γι’ Αυτόν, η Βασιλεία των Ουρανών μοιάζει με έναν βασιλιά, που θέλησε να λογαριαστεί με τους δούλους του. Κι όταν άρχισε να λογαριάζεται, του έφεραν μπροστά του έναν, ο οποίος του χρωστούσε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Κι επειδή αυτός δεν είχε να του τα επιστρέψει, διέταξε ο κύριος να πουληθεί αυτός και η γυναίκα του και τα παιδιά του και όλα όσα έχει, για να επιστραφεί το χρέος. Έπεσε ο δούλος και τον προσκυνούσε, λέγοντας: “Δείξε μακροθυμία για μένα, και όλα θα σου τα επιστρέψω”. Επειδή ο κύριος σπλαχνίστηκε τον δούλο, τον άφησε ελεύθερο και του χάρισε και το δάνειο. Όταν αυτός ο δούλος βγήκε έξω, βρήκε έναν σύνδουλό του, ο οποίος του χρωστούσε εκατό δηνάρια και αφού τον έπιασε, τον έπνιγε λέγοντας: “Επίστρεψε ό, τι χρωστάς”. Έπεσε, τότε, ο σύνδουλός του και τον παρακαλούσε λέγοντας: “Δείξε μακροθυμία, και θα σου τα επιστρέψω”. Αλλά εκείνος δεν ήθελε, και πήγε και τον έβαλε στη φυλακή, έως ότου του αποδώσει το χρέος. Αλλά, όταν οι σύνδουλοι είδαν τι συνέβη, λυπήθηκαν πάρα πολύ και πήγαν και ανέφεραν στον κύριό τους όλα όσα συνέβησαν. Τότε, ο κύριός του τον κάλεσε και του λέει: “Δούλε πονηρέ, όλο εκείνο το χρέος σού το χάρισα, επειδή με παρακάλεσες. Δεν έπρεπε και εσύ να δείξεις έλεος προς τον σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σε ελέησα;”. Και οργισμένος ο κύριός του τον παρέδωσε στους βασανιστές, έως ότου αποδώσει όλο το χρέος. Έτσι κι ο Ουράνιος Πατέρας μου θα σας κάμει, εάν δε συγχωρείτε, από καρδιάς, ο καθένας τον αδελφό του».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας ικετεύσουμε με θάρρος τον Θεό Πατέρα, που είναι πλούσιος σε ευσπλαχνία και σε αγάπη, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για τους ιερείς της Εκκλησίας, που έλαβαν απ’ τον Ιησού Χριστό την εξουσία να συγχωρούν τις αμαρτίες, ώστε να μάθουν να ζουν με ευσπλαχνία και να συμπάσχουν στις ανάγκες των αδελφών τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους ζουν μέσα στο μίσος και την αντιπάθεια των ανθρώπων, ώστε να γνωρίσουν την αγάπη και τη συμπαράσταση του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους, για να μην απαντήσουν στις αδικίες με τη βία και την εκδίκηση, αλλά με την πραότητα και τη δικαιοσύνη του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, για να μάθουμε τη βαθιά σημασία των Λόγων του Ιησού, που μας καλούν στη συγγνώμη και στην κατανόηση των άλλων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Κύριε, Θεέ μας, δέξου τις ικεσίες των παιδιών Σου, που με εμπιστοσύνη καταφεύγουν σ’ Εσένα. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, που ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Σε παρακαλούμε, Κύριε, με ευμένεια τα δώρα του λαού Σου, και κάμε ώστε ό, τι ο καθένας προσφέρει για να τιμήσει το Όνομά Σου, να αποβεί προς σωτηρία όλων. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 36(35), 8

Πόσο πολύτιμο, Θεέ, το Έλεός Σου! Οι άνθρωποι θα καταφεύγουν στη σκιά των πτερύγων Σου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η χάρη των ουρανίων δώρων, Κύριε, ας κατακτήσει το πνεύμα και το σώμα μας, ώστε να μην υπερισχύει σ’ εμάς το δικό μας φρόνημα, αλλά πάντοτε η δική Σου Δύναμη. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

24η Κυριακή του έτους (A).docx

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου