24 Μαρτίου Μνήμη Αγίας Κατερίνας της Σουηδίας

24 Μαρτίου Μνήμη Αγίας Κατερίνας της Σουηδίας

α_κατερινα_ή.JPG

Ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά της Αγίας Μπριγκίτας. Γεννήθηκε το 1331 και σε πολύ νεαρή ηλικία παντρεύτηκε τον Edgarvon Kyren, έναν άνδρα ευγενή στην καταγωγή, στα αισθήματα αλλά και στους τρόπους. Πράγματι, όχι μόνο έδωσε τη συγκατάθεσή του στην επιθυμία της νεαρής χαριτωμένης συντρόφου του να τηρήσει τον όρκο της εγκράτειας, αλλά δέχτηκε και ο ίδιος να ακολουθήσει την πρακτική της χριστιανικής αρετής της αγνότητας, δεσμευόμενος με όρκο γι’ αυτό.
Σε ηλικία δεκαεννέα ετών επισκέφτηκε τη μητέρα της που βρισκόταν στην Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της μαθαίνει για την τραγική είδηση του θανάτου του συζύγου της.
Έκτοτε ο βίος των δύο μεγάλων αυτών Αγίων γυναικών ακολουθεί κοινή πορεία. Η Κατερίνα συμμετέχει με πλήρη αφοσίωση στην έντονη μοναχική δράση της Αγίας Μπριγκίτας, η οποία είχε δημιουργήσει στη Σουηδία μια κοινοβιακή κοινότητα εσώκλειστων Μοναχών, όπου σε διαφορετικές Μονές ζούσαν άνδρες και γυναίκες ακολουθώντας τον κανόνα του Αγίου Βερνάρδου.
Στις 23 Ιουλίου 1373 η μητέρας της πεθαίνει. Μέχρι τότε η Κατερίνα ήταν διαρκώς δίπλα της στα μεγάλα προσκυνηματικά ταξίδια εν μέσω δυσκολιών και κινδύνων. Στην εικονογραφία παρουσιάζεται συχνά δίπλα σε ένα ελάφι καθώς σύμφωνα με την παράδοση αυτό εμφανιζόταν από το πουθενά και την έσωζε όταν αυτό απαιτείτο.
Μετέφερε το σκήνωμα της μητέρας της στην πατρίδα και εισήλθε στο Μοναστήρι της Vadstena όπου το 1380 εξελέγη Ηγουμένη.
Απεβίωσε στις 24 Μαρτίου 1381.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου