23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΝΤΕ ΚΑΠΙΣΤΡΑΝΟ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΝΤΕ ΚΑΠΙΣΤΡΑΝΟ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

Γεννήθηκε στο Καπιστράνο, κοντά στην πόλη Άκουιλα της κεντρικής Ιταλίας το 1386. Ανήκε σε ευγενή και εύ­πορη οικογένεια. Κατά τις πανεπιστημιακές του σπουδές, στην Περούτζια, έδειξε μεγάλη ευφυΐα και αναδείχθηκε μεταξύ των ικανότερων νομικών της εποχής του. Λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του διορίστηκε διοικητής της Περούτζια. Ο νέος άρχοντας, εμφορούμενος από βαθιές χριστιανικές πεποιθήσεις, δεν άργησε να φέρει την τάξη και την ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή. Οι φτωχοί και φιλήσυχοι άνθρωποι βρήκαν, στο πρόσωπο του Ιωάννη, το γενναιόδωρο υποστηρικτή και οι ταραχοποιοί τον αυ­στηρό δικαστή.

Δυστυχώς, η ειρήνη που επέφερε η συνετή διοίκηση του Ιωάννη δε βάσταξε πολύ, γιατί ο πόλεμος μεταξύ Περούτζιας και Ρίμινι έφερε τη συμφορά. Προδοθείς, ο καλός διοικητής συλλαμβάνεται και ρίχνεται σιδηροδέσμιος στις φυλακές. Εδώ, στον απαίσιο χώρο της αιχμαλωσίας του, σκεπτόμενος ωριμότερα, συνειδητοποιεί καλύτερα τη μα­ταιότητα του κόσμου και των κοσμικών εξουσιών και σκέ­πτεται να αποσυρθεί από την εξουσία και να ασπασθεί το μοναχικό βίο.

Εξαγοράζει την αιχμαλωσία του, εκποιεί την περιου­σία του, μοιράζει τα χρήματα στους φτωχούς και παρου­σιάζεται στη μονή των Φραγκισκανών της Περγάμου (Ιτα­λία), ζητώντας να γίνει δεκτός. Πράγματι, ύστερα από μια ταπεινωτική δοκιμασία, στην οποία τον υποβάλλει ο ηγού­μενος, γίνεται δεκτός. Ασκείται στην ταπεινοφροσύνη του Αγίου Φραγκίσκου. Γia αυτό το λόγο περιόδευε από μοναστήρι σε μοναστήρι.

Απέθανε στις 23 Οκτωβρίου 1456, στο Βιλόκ της Αυ­στρίας.

Πηγή: Τ΄αδέλφια μας οι άγιοι

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου