24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΛΑΡΕΤ
Επίσκοπος
Ο Άγιος Αντώνιος – Μαρία Κλαρέτ υπήρξε γόνος της μεγάλης Ισπανικής χώρας, αλλά ένα μεγάλο μέρος της ιερατικής του ζωής το πέρασε στη Λατινική Αμερική.
Ήταν το πέμπτο παιδί του Ιωάννη Κλαρέτ, υφαντουργού της Καταλωνίας. Πέρασε όλα τα στάδια της ιερατικής ιεραρχίας: ιεροσπουδαστής, ιερέας, εφημέριος και τέλος, το 1850, ονομάστηκε από τον Πάπα Πίο Θ’ Επίσκοπος του Σαντιάγκο της Κούβας.
Από την παιδική του ηλικία έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Παναγία και προτιμούσε να λέει το ροδάριο παρά να παίζει με τ’ άλλα παιδιά. Ως εφημέριος είχε ιδρύσει, με πέντε συναδέλφους του από το ιεροσπουδαστήριο, την Αδελφότητα των Ιεραποστόλων «Παιδιά της Αμίαντης Καρδίας της Παναγίας», της οποίας αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα και που αργότερα θα ονομάζονταν «Κλα-ρετιανοί».
Όταν ο Άγιος αντίκρυζε τη ζωή (1807), η Ισπανία έπεφτε κάτω από τα πανίσχυρα στρατεύματα του Ναπολέοντα, ανίκητου κατακτητή των χωρών, με την επιδεξιότητα της στρατηγικής του ως «Κεραυνός του πολέμου».
Φτάνοντας στην Κούβα, ο ζηλωτής Επίσκοπος Κλαρέτ, κάτω από το αθέατο σύμβολο της «Αμίαντης Καρδίας της Παναγίας», εγκαινίασε μια πνευματική στρατηγική, που τον κατέστησε περίφημο στρατηλάτη της χριστιανικής ιδέας.
Αναφέρουμε μερικούς χαρακτηριστικούς αριθμούς, που έδωσαν στο στρατήγημα του την πρώτη νίκη της σχεδιασμένης ποιμαντικής, που επρόκειτο να εφαρμόσει στη μακρινή εκκλησιαστική του επαρχία.
Έτσι, κατά την πρώτη του επίσκεψη και επαφή με τους πιστούς στις διάφορες ενορίες, μοίρασε: 97.000 βιβλία, 83.000 Είκονίτσες, κατά προτίμηση της Θεοτόκου, 20.000 ροδάρια και 90.000 μεντάγιες (φυλαχτά) της Παναγίας. Για να εμψυχώνει τους πιστούς έκανε συνολικά 10.000 κηρύγματα, έδωσε το χρίσμα σε 300.000 χριστιανούς κάθε ηλικίας και τακτοποίησε 30.000 γάμους, που παρουσίαζαν κάποια ανωμαλία για διάφορους λόγους. Αναφέραμε αυτούς τους αριθμούς όχι για μια ψυχρή και τυπική στατιστική, αλλά για να δείξουμε πώς πρέπει να καταδαπανά ο ποιμένας του Χριστού τη ζωή του για τα «πρόβατα του».
Το 1857 ο ακούραστος Επίσκοπος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την επισκοπή του και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Διερωτήθηκε ο καλός ποιμένας, αν οι ανώτεροι του 6εν ήσαν ικανοποιημένοι από το ποιμαντικό του έργο. Ο λόγος όμως δεν ήταν αυτός. Τον κάλεσαν να προσφέρει τις καλές και σοφές του υπηρεσίες σε άλλον τομέα. Ανέλαβε την πνευματική καθοδήγηση στο βασιλικό παλάτι. Ο καλός Επίσκοπος, στη νέα του αποστολή, που ασφαλώς δεν είχε επιδιώξει, πρόσφερε με τον ίδιο ζήλο τις υπηρεσίες του, σε ανθρώπους που κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες των υπηκόων τους και είχαν ασφαλώς ανάγκη των συμβουλών και των κατευθύνσεων αγίων εκκλησιαστικών. Υπό την έννοια αυτή, η αποστολή του Κλαρέτ, εδώ στο παλάτι, δεν είχε μικρότερη σημασία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Άγιος μας σκόρπισε τις χριστιανικές αρετές μέσα στο βασιλικό χώρο, όπου πριν ήταν άγνωστες. Η βασίλισσα Ισαβέλλα έτρεφε απόλυτο σεβασμό στον πνευματικό άνθρωπο κι άκουε πάντα τις συμβουλές του.
Το 1868 γίνεται επανάσταση και η βασίλισσα εκδιώκεται από το θρόνο. Επόμενο ήταν να εκδιωχθεί και ο Επίσκοπος Κλαρέτ.
Στη σκληρή εξορία, έχοντας ως μόνη παρηγοριά την ουράνια Μητέρα του, δεχόταν καρτερικά τις δοκιμασίες, τα γηρατειά, τους διωγμούς και τις κάθε λογής κακουχίες, περιμένοντας με γαλήνη το θάνατο (1870).
Πηγή: Τ’ αδέλφια μας οι άγιοι