23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ Α’ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ Α’  ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Ο Κλήμεντας είναι ο τρίτος διάδοχος του Αγίου Πέτρου, ύστερα από τον Λίνο και τον Ανάκλητο. Λέγεται ότι κατά τη νεότητά του ήταν βοηθός του Αποστόλου Παύλου. Για το Κλήμεντα όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: η βαθιά γνώση των Γραφών, ακόμα και των εβραϊκών και απόκρυφων. Θεωρείται, λοιπόν, ότι προήλθε από τον εβραϊσμό.

Η ποντιφική του αποστολή είχε διάρκεια εννέα ετών σε μία περίοδο όπου στη Ρώμη αυτοκράτορες ήταν ο Δομιτιανός, ο Νέρβας και ο Τραϊανός.

Η Εκκλησία τον τιμά ως Αποστολικό Πατέρα λόγω της επιστολής που απέστειλε στην κοινότητα της Κορίνθου η οποία ταλανιζόταν από εσωτερικά προβλήματα.

Η επιστολή αυτή στάλθηκε όταν είχαν παύσει οι διωγμοί του Δομιτιανού, στις ημέρες του Νέρβα και παρουσίαζε τη φωνή της Εκκλησίας της Ρώμης η οποία έχοντας πλήρη επίγνωση της εξουσίας και της ευθύνης της απέναντι στις υπόλοιπες Εκκλησίες τη συνέταξε για να βοηθήσει την Εκκλησία της Κορίνθου.

Η επιστολή κάνει αναφορά στην θεϊκή προέλευση της εκκλησιαστικής εξουσίας και στους κανόνες για την αποστολική διαδοχή. Καταδικάζει την εκδίωξη των πρεσβυτέρων της Κορίνθου και ενθυμίζει ότι η εικόνα της χριστιανικής κοινότητας θα πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα αδελφοσύνης.

Το έγγραφο αυτό που διαδόθηκε σε ολόκληρη την αρχαία χριστιανοσύνη είναι πάντοτε επίκαιρο.

Λίγα είναι γνωστά για τα τελευταία χρόνια της ζωής του Κλήμεντα. Σύμφωνα με μια πρώτη εκδοχή θανατώθηκε στην Κριμαία όπου ήταν εξόριστος δια πνιγμού (δεμένος από μια άγκυρα). Ο Ευσέβιος της Καισαρείας και ο άγιος Ιερώνυμος αναφέρονται μόνον στο έτος 101, χρονολογία θανάτου του Κλήμεντα.

Τον 4οαιώνα χτίζεται προς τιμήν του μια Βασιλική, στο λόφο Celioτης Ρώμης η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1084 και ανακατασκευάστηκε κατά τον 18οαιώνα.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου