23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΚΑΦΑΣΣΟ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΚΑΦΑΣΣΟ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

Γεννημένος στο Castel nuovo d'Asti (Ιταλία)  το 1811, παρακολούθησε τα δημόσια σχολεία της πόλης του και στη συνέχεια εισήλθε στην Ιερατική Σχολή του Chieri (Τορίνο). Ήταν φιλάσθενος, αλλά έγινε ιερέας ήδη στα 22 του. Τον χαρακτήριζε μια σταθερή υπεροχή σε σχέση με τους συντρόφους του έτσι πολύ γρήγορα απέκτησε ακαδημαϊκό κύρος.
Γνωρίστηκε με τον μεγάλο θεολόγο Luigi Guala ο οποίος τον κάλεσε να επικεντρώσει την αποστολή του στο κατηχητικό έργο προς τους νέους και τους φυλακισμένους, ενώ ταυτόχρονα τον έχει από κοντά στην έδρα της ηθικής θεολογίας στην οποία και τον διαδέχτηκε. 
Ύστερα από 24 χρόνια διδασκαλίας ο Ιωσήφ διαφώτισε γενεές νέων ιερέων ενώ επιτέλεσε ένα αξιόλογο ποιμαντικό έργο υποστήριξης προς τους πιο αναγκεμένους και κυρίως τους μελλοθάνατους φυλακισμένους στους οποίους μπόρεσε πολύ στοχευόμενα μέσα από το σκότος και τον τρόμο του επικείμενου θανάτου να μεταδώσει την ελπίδα και το φως της άπειρης καλοσύνης και φιλευσπλαχνίας του Θεού που προσφέρει σε όσους μετανοούν.

«Γνώριζε την ηθική θεολογία, αλλά γνώριζε τις καταστάσεις και τις καρδιές του λαού, του οποίου το καλό αναλάμβανε να προασπίσει, όπως ο καλός ποιμένας. Όποιοι είχαν τη χάρη να έρθουν κοντά του μετατράπηκαν κι εκείνοι σε καλούς ποιμένες και έγκυρους εξομολόγους […]. Από την έδρα της ηθικής θεολογίας δίδασκε πώς να γίνουμε καλοί εξομολόγοι και πνευματικοί καθοδηγητές, που θα μας απασχολεί το αληθινό πνευματικό καλό του ανθρώπου, και θα μας υποκινεί η μεγάλη ισορροπία ώστε να κάνουμε (τους πιστούς) να αισθάνονται το έλεος του Θεού και ταυτόχρονα το έντονο και ζωντανό αίσθημα της αμαρτίας» (Βενέδικτος 16ος).

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου