23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 69 και «τέθηκε από τους Αποστόλους επίσκοπος για την Ασία στην Εκκλησία της Σμύρνης». Αυτό έγραψε για τον Πολύκαρπο ο Ειρηναίος, μαθητής του και επίσκοπος Λυών.

Ο Πολύκαρπος γεννήθηκε σε μια οικογένεια εύπορη και περίπου το έτος 100 ήταν επικεφαλής των χριστιανικών κοινοτήτων της Ασίας.

Το 107 έγινε μάρτυρας ενός σημαντικού γεγονότος: από τη Σμύρνη πέρασε ο Ιγνάτιος Αντιοχείας που όδευε στη Ρώμη προκειμένου να υποστεί το μαρτύριο, αποτέλεσμα ενός τοπικού διωγμού. Ο Πολύκαρπος τον φιλοξένησε κατά τη σύντομη παραμονή του και λίγο αργότερα ο Ιγνάτιος του έγραψε μία επιστολή, γνωστή σε κάθε γενιά χριστιανών, και για την οποία τον θαύμασε ως ποιμένα που μάχεται για το Χριστό.

Το 154 μεταβαίνει στη Ρώμη για να συνομιλήσει με τον Πάπα Ανίκητο σχετικά με την ημερομηνία του Πάσχα. Η Ρώμη εορτάζει πάντοτε Κυριακή το Πάσχα ενώ η Ανατολή στις 14 του εβραϊκού μηνός Νισάν. Ο Πολύκαρπος με τον Πάπα Ανίκητο δεν βρήκαν μια λύση κοινώς αποδεκτή αλλά παρήλθαν φιλικά.

Όταν ο Πολύκαρπος επέστρεψε στη Σμύρνη ξέσπασε στην πόλη ένας διωγμός εναντίων των χριστιανών. Έντεκα χριστιανοί θανατώθηκαν στο στάδιο. Κάποιοι ταραξίες οδήγησαν εκεί και τον ογδονταεξάχρονο επίσκοπο ζητώντας στον Ρωμαίο ανθύπατο Κουαδράτο να τον καταδικάσει. Ο Κουαδράτος προσπάθησε να το αποτρέψει επιχειρώντας να πείσει τον Πολύκαρπο να αποποιηθεί της χριστιανικής του ιδιότητας εκείνος όμως διακηρύσσει ενώπιον όλων ότι ήταν χριστιανός. Πήγε μόνος μέχρι το σημείο της πυράς και ζήτησε να τον κάψουν χωρίς να του δέσουν τα χέρια. Η φωτιά όμως δεν τον έβλαψε έτσι τον σκότωσαν με ξίφος. Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Φεβρουαρίου 155. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου