23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 69 και «τέθηκε από τους Αποστόλους επίσκοπος για την Ασία στην Εκκλησία της Σμύρνης». Αυτό έγραψε για τον Πολύκαρπο ο Ειρηναίος, μαθητής του και επίσκοπος Λυών.

Ο Πολύκαρπος γεννήθηκε σε μια οικογένεια εύπορη και περίπου το έτος 100 ήταν επικεφαλής των χριστιανικών κοινοτήτων της Ασίας.

Το 107 έγινε μάρτυρας ενός σημαντικού γεγονότος: από τη Σμύρνη πέρασε ο Ιγνάτιος Αντιοχείας που όδευε στη Ρώμη προκειμένου να υποστεί το μαρτύριο, αποτέλεσμα ενός τοπικού διωγμού. Ο Πολύκαρπος τον φιλοξένησε κατά τη σύντομη παραμονή του και λίγο αργότερα ο Ιγνάτιος του έγραψε μία επιστολή, γνωστή σε κάθε γενιά χριστιανών, και για την οποία τον θαύμασε ως ποιμένα που μάχεται για το Χριστό.

Το 154 μεταβαίνει στη Ρώμη για να συνομιλήσει με τον Πάπα Ανίκητο σχετικά με την ημερομηνία του Πάσχα. Η Ρώμη εορτάζει πάντοτε Κυριακή το Πάσχα ενώ η Ανατολή στις 14 του εβραϊκού μηνός Νισάν. Ο Πολύκαρπος με τον Πάπα Ανίκητο δεν βρήκαν μια λύση κοινώς αποδεκτή αλλά παρήλθαν φιλικά.

Όταν ο Πολύκαρπος επέστρεψε στη Σμύρνη ξέσπασε στην πόλη ένας διωγμός εναντίων των χριστιανών. Έντεκα χριστιανοί θανατώθηκαν στο στάδιο. Κάποιοι ταραξίες οδήγησαν εκεί και τον ογδονταεξάχρονο επίσκοπο ζητώντας στον Ρωμαίο ανθύπατο Κουαδράτο να τον καταδικάσει. Ο Κουαδράτος προσπάθησε να το αποτρέψει επιχειρώντας να πείσει τον Πολύκαρπο να αποποιηθεί της χριστιανικής του ιδιότητας εκείνος όμως διακηρύσσει ενώπιον όλων ότι ήταν χριστιανός. Πήγε μόνος μέχρι το σημείο της πυράς και ζήτησε να τον κάψουν χωρίς να του δέσουν τα χέρια. Η φωτιά όμως δεν τον έβλαψε έτσι τον σκότωσαν με ξίφος. Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Φεβρουαρίου 155. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Αποκαταστάθηκε ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ στη Χίο

Το πρωί της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου, ο Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου,  Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ, μαζί με τον Εφημέριο Χίου π. Λέοντα, επισκέφτηκαν τα

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου