23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΤΕ ΚΕΤΥ

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΤΕ ΚΕΤΥ

Γεννήθηκε στην πόλη Κέτυ της Πολωνίας το 1390. Από μικρός είχε πάθος για γνώση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές αριστεύοντας και μόλις σε ηλικία 27 ετών έγινε καθηγητής Φιλοσοφίας. Σπούδασε Θεολογία και στα 34 του χειροτονείτε ιερέας. Συνεχίζει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο για κάποια χρόνια μέχρι που καλείται να ασχοληθεί με την ποιμαντική δράση. Έγινε συνεφημέριος στην Ενορία του Αγίου Φλωριανού. Η ενορία την εποχή εκείνη ήταν έξω από τον αστικό ιστό της Κρακοβίας, όσο όμως μεγάλωνε η πόλη η κοινότητα από την εξοχή βρέθηκε να υπάρχει στο κέντρο της μεγαλούπολης. Μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής τους επιστρέφει στην αγαπημένη του ασχολία που ήταν η διδασκαλία στο πανεπιστήμιο.

Εκτός όμως από το πάθος της διδασκαλίας ο Ιωάννης αγαπούσε και τους δρόμους. Ήθελε να εργάζεται με τους πεινασμένους για γνώση και τους πεινασμένους για τροφή. Στους δρόμους, λοιπόν, περνούσε το χρόνο που του περίσσευε από τη διδασκαλία φροντίζοντας και βοηθώντας τους φτωχούς. Επειδή δεν διέθετε πολλά χρήματα και όλος ο μισθός του πήγαινε στους φτωχούς, συχνά δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες παραμένοντας τότε εκείνος νηστικός.

Το πιο μακρινό του ταξίδι ήταν εκείνο στους Αγίους Τόπους το οποίο έκανε με τα πόδια, όσο αυτό ήταν δυνατό. Έπειτα πηγαίνει για προσκύνημα στη Ρώμη, για τέσσερις φορές με τα πόδια.

Πέθανε κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας της παραμονής των Χριστουγέννων του 1473. Εκείνο που έκανε τον κόσμο να τον ανακράζει άγιο μετά το θάνατό του ήταν τα μαθήματα αγάπης που παρέδιδε, όχι μόνο εκείνα της τάξης αλλά κυρίως τα διδάγματα ζωής που πήγαζαν από το ίδιο το έμπρακτο παράδειγμά του αρωγής και συμπαράστασης απέναντι στους φτωχούς.

Το 1600 ο Πάπας Κλήμεντας 8ος τον ανακηρύσσει Μακάριο και το 1767 ο Πάπας Κλήμεντας ο 13ος εγγράφει το όνομά του στον κατάλογο των Αγίων. 

Στην Πολωνία είναι προστάτης της Αρχιεπισκοπής της Κρακοβίας, των διδασκόντων και της Κάριτας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου