22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΞΑΒΕΡΙΑΣ ΚΑΜΠΡΙΝΙ ΠΑΡΘΕΝΟΥ

22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΞΑΒΕΡΙΑΣ ΚΑΜΠΡΙΝΙ ΠΑΡΘΕΝΟΥ

Γεννήθηκε στο Sant’ Angelo Lodigiano στις 15 Ιουλίου 1850. Έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς και αποφάσισε να κλειστεί σε μοναστήρι αλλά δεν έγινε αποδεκτή διότι ήταν φιλάσθενη.

Ο εφημέριος της πρότεινε να φροντίζει τα παιδιά του ενοριακού ορφανοτροφείου. Είχε μόλις πάρει το πτυχίο της δασκάλας. Εκεί η Φραγκίσκη έκανε πολύ περισσότερο. Έπεισε μάλιστα κάποιες συμμαθήτριές της να προσκολληθούν σε εκείνη όπως και έγινε. Πολύ σύντομα δημιουργήθηκε το πρώτο κύτταρο των Αδελφών ιεραποστόλων της Ιεράς Καρδίας. Ήταν το έτος 1880.

Έχοντας εμπνευστεί από τον Άγιο Φραγκίσκο Ξαβέριο ονειρευόταν να σαλπάρει για την Κίνα, όμως ο Πάπας της υπέδειξε την Αμερική ως το τόπο της ιεραποστολικής δράσεως του τάγματός της. Και αυτό γιατί στην Αμερική είχαν μεταναστεύσει χιλιάδες Ιταλών που αναζητούσαν ένα καλύτερο αύριο και που ζούσαν όμως τις πολύ άθλιες συνθήκες εγκατάστασης. Και η ίδια στο πρώτο από τα είκοσι τέσσερα υπερατλαντικά ταξίδια της ήρθε αντιμέτωπη με τις κακουχίες και τις αβεβαιότητες των οικονομικών μεταναστών. Στάθηκε όμως με υποδειγματικό θάρρος μπροστά στη μητρόπολη Νέα Υόρκη φροντίζοντας ορφανά και περιθάλποντας αρρώστους, κτίζοντας σπίτια, σχολεία και ένα μεγάλο νοσοκομείο. Από τη Νέα Υόρκη πέρασε στο Σικάγο και από εκεί στην Καλιφόρνια εξαπλώνοντας την δράση της σε όλη την Αμερική μέχρι την Αργεντινή.

Εργάστηκε όλη της τη ζωή, έχοντας κάνει αμέτρητα ταξίδια, με σκοπό να γίνει ευκολότερη η ενσωμάτωση των μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία, κάνοντάς τους καλούς πολίτες, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ιταλική και την καθολική χριστιανική τους ταυτότητα. Σε αυτή την κοινωνική προαγωγή, η Φραγκίσκη χρησιμοποίησε μια τεχνική της οποίας αρχή ήταν: να πείσει τους πλούσιους Ιταλούς να βοηθήσουν τους λιγότερο ευνοημένους Ιταλούς. Ακόμη και μερικοί από τους ευεργέτες της, που ήταν δηλωμένοι αντικληρικοί, την βοήθησαν όχι από θεολογικά κίνητρα αλλά γιατί θαύμασαν το χάρισμα και το έργο της.

Στα συγχαρητήρια που της εξέφραζαν οι άνθρωποι εκείνη έλεγε: «Όλα αυτά τα πράγματα δεν τα κάνει ο Κύριος;»

Πέθανε κατά τη διάρκεια ενός από τα πολλά ταξίδια της προς το Σικάγο στις 22 Δεκεμβρίου 1917. Το σκήνωμά της μεταφέρθηκε στην Εκκλησία του “Mother Cabrini High School”.

Εισήλθε στον κατάλογο των Αγίων της Εκκλησίας μας στις 7 Ιουλίου 1946 από τον Πάπα Πίο 12ο

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου