Φυλλάδιο της 23ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Β’

 

23η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Κύκλος Β

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 119 [118], 137. 124)

Δίκαιος είσαι, Κύριε, και δίκαιη η κρίση σου. Πράξε στο δούλο σου σύμφωνα με το έλεός σου.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ Πατέρα, από τον οποίο λαβαίνουμε τη λύτρωση και την υιοθεσία, κοίταξε με πατρική στοργή όσους πιστεύουν στον Ιησού Χριστό και χορήγησέ τους την αληθινή ελευθερία και την αιώνια κληρονομία σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

  

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα  (35, 4-7α)

Πείτε σε όσους έχουν λιγοψυχήσει: «Ενισχυθείτε, μη φοβάστε! Ιδού ο Θεός σας, θα έλθει η τιμωρία, η ανταπόδοση του Θεού. Εκείνος θα έλθει και θα σας σώσει».

Τότε τα μάτια των τυφλών θα ανοιχτούν, και τα αυτιά των κουφών θα ακούσουν. Τότε ο χωλός θα πηδά σαν ελάφι, και η γλώσσα του βωβού θα ψάλλει, επειδή στην έρημο θα αναβλύσουν νερά και στην ερημιά ρεύματα. Και η ξερή γη θα γίνει λίμνη και η διψασμένη γη πηγές νερού.

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ(146)

       Να αινείς, ψυχή μου,

       τον Κύριο τον Θεό σου 

Αυτός φυλάει την αλήθεια αιώνια, +

αποδίδει δικαιοσύνη στους καταπιεσμένους, *

δίνει τροφή στους πεινασμένους.

Ο Κύριος λύνει τους δεσμίους, *

ο Κύριος φωτίζει τους τυφλούς,

ο Κύριος ανορθώνει όσους πέφτουν, *

ο Κύριος αγαπά τους δικαίους,

ο Κύριος φυλάει τους ξένους, +

υποστηρίζει το ορφανό και τη χήρα *

κι εξαφανίζει των αμαρτωλών το δρόμο.

Θα βασιλέψει ο Κύριος αιώνια, *

ο Θεός σου, Σιών, από γενεά σε γενεά.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Ιακώβου  (2, 1-5)

Αδελφοί μου, μη συνδέετε την πίστη του ένδοξου Κυρίου μας Ιησού Χριστού με προσωποληψίες. Ας υποθέσουμε ότι μπαίνει στη σύναξή σας ένας άνδρας με χρυσά δαχτυλίδια και με λαμπρό φόρεμα και μπαίνει επίσης και ένας φτωχός με λερωμένα ρούχα. Αν κοιτάξετε εκείνον που φορεί το λαμπρό φόρεμα και του πείτε: «Εσύ κάθισε εδώ στην καλή θέση», και πείτε και στο φτωχό: «Εσύ στάσου εκεί» ή «Κάθισε στο σκαμνί που βάζω τα πόδια μου», τότε δεν κάνετε διακρίσεις μεταξύ σας και δε γίνεστε κριτές που βγάζουν πονηρές αποφάσεις;

Ακούστε, αγαπητά μου αδέλφια: Μήπως ο Θεός δε διάλεξε αυτούς που ο κόσμος θεωρεί φτωχούς για να γίνουν πλούσιοι στην πίστη και κληρονόμοι της Βασιλείας που υποσχέθηκε σε όσους τον αγαπούν;

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Μτ. 4, 23)

Αλληλούια. Ο Ιησούς κήρυττε το Ευαγγέλιο της Βασιλείας και θεράπευε στο λαό κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (7, 31-37)

Τον καιρό εκείνο, έφυγε ο Ιησούς από τα σύνορα της Τύρου και έφθασε στη θάλασσα της Γαλιλαίας μέσα από τη Σιδώνα, περνώντας από τα σύνορα της Δεκαπόλεως.

Του έφεραν τότε έναν κουφό που ήταν και μουγκός και παρακαλούσαν τον Ιησού να απλώσει επάνω του το χέρι. Τον πήρε τότε μόνο του, παράμερα από το πλήθος, κι έβαλε τα δυο του δάχτυλα στ’αυτιά του κουφού και με το σάλιο του άγγιξε τη γλώσσα του. Έστρεψε τα μάτια του στον ουρανό, αναστέναξε και του είπε: «Εφφαθά», που σημαίνει «Ανοίξου». Κι αμέσως άνοιξε η ακοή του και λύθηκε η δεμένη γλώσσα του και μιλούσε σωστά.

Τους έδωσε τότε αυστηρή εντολή να μην το πουν σε κανένα. Αλλά όσο τους διέταζε, τόσο περισσότερο αυτοί το διαλαλούσαν.

Και υπερβολικά εντυπωσιασμένοι έλεγαν: «Όμορφα τα έκαμε όλα! Και τους κουφούς κάνει να ακούνε και τους αλάλους να μιλούν!».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, συγκεντρωμένοι για να δεχθούμε τις ευλογίες και τις δωρεές του Θεού, ας τον ικετεύσουμε ταπεινά να μας χαρίσει τη δύναμη και το κουράγιο για να είμαστε πιστοί μάρτυρες της αγάπης του μέσα στον κόσμο. Ας ψάλλουμε: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

– Για τον νέο Ισραήλ που διάλεξε ο Κύριος, ώστε να μάθει να ακούει και εκτιμά το λόγο του Θεού μέσα στη ζωή του και να δίνει μαρτυρία στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους χριστιανούς γονείς, ώστε μαζί με την υλική τροφή να χορηγούν στα παιδιά τους και την πνευματική τροφή του Λόγου του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας, ώστε ο Θεός να κατευθύνει τα βήματά τους στην αναζήτηση και την εδραίωση της δικαιοσύνης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για όσους υποφέρουν σωματικά και ψυχικά, ώστε να βρίσκουν στο λόγο του Θεού την παρηγοριά και την ειρήνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για όλους εμάς, ώστε να ανοίξουν οι καρδιές μας στην ακοή του Λόγου του Θεού και με το στόμα μας να τον κηρύττουμε στο περιβάλλον μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, Εσύ που χαρίζεις στους κωφούς την ακοή και στους άλαλους την ομιλία, άνοιξε τις καρδιές των ανθρώπων στο σωτήριο λόγο του Ευαγγελίου, ώστε η αγάπη να γίνει γνωστή στα πέρατα της οικουμένης.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Θεέ Πατέρα, πηγή πραγματικής ευσέβειας και ειρήνης, βοήθησέ μας, ώστε με αυτά τα δώρανα τιμήσουμε αντάξια τη μεγαλοσύνη σου

και, με τη συμμετοχή μας στο θείο Μυστήριο,να στερεώσουμε την ενότητά μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 42 [41], 2-3)

Όπως ποθεί τις πηγές των νερών το ελάφι, έτσι σε ποθεί, Θεέ, η ψυχή μου. Δίψασε η ψυχή μου τον Θεό, τον ζωντανό Θεό μου.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφόσον, Κύριε, μας τρέφεις και μας ενισχύειςμε το Λόγο σου και με τον Άρτο της ζωής, αξίωσέ μας να αποκομίζουμε μεγάλη ωφέλεια από τις δωρεές του αγαπητού Υιού σου, ώστε να γινόμαστε πάντοτε κοινωνοί της ζωής του. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου