Φυλλάδιο της 22ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Β’

22η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Κύκλος Β

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 86 [85], 3-5)

Ελέησέ με, Κύριε, διότι σ’ εσένα κραυγάζω όλη την ημέρα. Επειδή εσύ, Κύριε, είσαι καλός και πράος, και πολυέλεος σε όσους σε επικαλούνται.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε των δυνάμεων, από τον οποίο προέρχεται κάθε τι το τέλειο, ενδυνάμωσε την πίστη μας, έμπνευσε στις καρδιές μας αγάπη για το όνομά σου, και διατήρησέ τις με άγρυπνη φροντίδα. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμαζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

       Ανάγνωσμα από το βιβλίο του Δευτερονομίου (4,1-2.6-8)

          Τώρα άκουσε, Ισραήλ, τα διατάγματα και τις κρίσεις, που εγώ σας διδάσκω για να πράττετε και να ζήσετε για να εισέλθετε και να κατέχετε τη γη, που ο Κύριος ο Θεός των πατέρων σας, θα σας δώσει. Δε θα προσθέσετε στο λόγο που σας μιλώ ούτε θα αφαιρέσετε απ’ αυτόν. Να τηρείτε τις εντολές του Κυρίου, του Θεού σας, που εγώ σας προστάζω.

       Να τα τηρείτε, λοιπόν, και να τα εκτελείτε, επειδή αυτή είναι η σοφία σας και η σύνεσή σας ενώπιον των εθνών, που θα ακούσουν όλα αυτά τα διατάγματα και θα πουν: “Ιδού, λαός σοφός και συνετός, μεγάλο έθνος είναι αυτό”.

        Επειδή ποιο έθνος είναι τόσο μεγάλο, που να έχει θεούς τόσο κοντά του, όπως είναι ο Κύριος, ο Θεός μας, σε όλα όσα τον επικαλούμαστε; Και ποιο έθνος είναι τόσο ονομαστό, που να έχει διατάγματα και κρίσεις τόσο δίκαιες, όπως ολόκληρος αυτός ο νόμος, που σήμερα βάζω εμπρός στα μάτια σας;

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (15)

 

Ποιος θα κατοικήσει, Κύριε,

στη σκηνή σου;

 

Όποιος πορεύεται άσπιλος *

και τη δικαιοσύνη εφαρμόζει.

Όποιος μιλά με ειλικρίνεια, *

με τη γλώσσα του δε συκοφαντεί,

 

ούτε κακό κάνει στον πλησίον του *

ούτε το γείτονά του βρίζει.

Για τίποτα υπολόγισε τον πονηρό, *

ενώ τιμά όσους τον Κύριο φοβούνται.

 

Έστω και αν ορκίστηκε σε βάρος του, δεν αθετεί +

ούτε δάνεισε χρήματα με τόκο, *

και δε δωροδοκήθηκε για να βλάψει τον αθώο.

Όποιος ενεργεί μ’ αυτό τον τρόπο, *

δεν πρόκειται να σαλευτεί ποτέ του.

 

 ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

       Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Ιακώβου  (1,17-18.21β-22.27)

       Αδελφοί, κάθε καλή προσφορά και κάθε τέλειο δώρο προέρχονται από επάνω και κατεβαίνει από τον Πατέρα του φωτός, στον οποίο δεν υπάρχει αλλαγή ή σκιά μεταβολής. Επειδή το θέλησε, μας γέννησε με το λόγο της αλήθειας, ώστε εμείς να είμαστε σαν αρχή των δημιουργημάτων του.

       Δεχτείτε με πραότητα το λόγο που φυτεύτηκε μέσα σας και που μπορεί να σώσει τις ψυχές σας. Να γίνετε εκτελεστές του λόγου και όχι μόνο ακροατές του, κοροϊδεύοντας έτσι τους εαυτούς σας.

       Καθαρή και αμόλυντη θρησκεία ενώπιον του Θεού και Πατέρα είναι αυτή: να επισκέπτεστε τα ορφανά και τις χήρες κατά τη δυστυχία τους και να διατηρείτε τον εαυτό σας αμόλυντο από τον κόσμο.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιακ.1,18)

Αλληλούια. Επειδή το θέλησε, μας γέννησε με το λόγο της αλήθειας, ώστε εμείς να είμαστε αρχή των δημιουργημάτων του. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

       +Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7,1-8α.14-15.21-23)

       Τον καιρό εκείνο, συγκεντρώθηκαν γύρω του οι Φαρισαίοι και κάποιοι γραμματείς που ήλθαν από τα Ιεροσόλυμα. Αυτοί είδαν κάποιους μαθητές του να τρώνε ψωμί με ακάθαρτα χέρια, δηλαδή με άπλυτα. Οι Φαρισαίοι, πράγματι, και όλοι οι Ιουδαίοι, αν δεν πλύνουν τα χέρια τους μέχρι τον αγκώνα, δεν τρώνε, τηρώντας έτσι την παράδοση των παλαιοτέρων. Κι όταν γυρίσουν απ’ την αγορά, δεν τρώνε αν πρώτα δεν κάνουν καθαρμούς. Και τηρούν κι άλλα πολλά που παρέλαβαν, όπως καθαρμούς ποτηριών, μαγειρικών σκευών και χάλκινων αντικειμένων και κρεβατιών.

       Ρωτούν οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς τον Ιησού: «Γιατί οι μαθητές σου δε ζουν σύμφωνα με την παράδοση των παλαιοτέρων, αλλά τρώνε ψωμί με ακάθαρτα χέρια;».

       Κι εκείνος τους είπε: «Σωστά προφήτεψε για σας τους υποκριτές ο Ησαΐας, όπως λέει η Γραφή: “Αυτός ο λαός με τιμά με τα χείλη, αλλά η καρδιά τους βρίσκεται μακριά μου. Μάταια με σέβονται, αφού διδάσκουν διδασκαλίες που είναι εντολές ανθρώπων”. Εγκαταλείπετε την εντολή του Θεού και τηρείτε την παράδοση των ανθρώπων».

       Κάλεσε πάλι ο Ιησούς τον κόσμο και τους έλεγε: «Ακούστε με όλοι και καταλάβετε. Δεν υπάρχει τίποτα το εξωτερικό που να μπαίνει μέσα στον άνθρωπο και να μπορεί να τον μολύνει. Αλλά εκείνα που βγαίνουν μέσα από τον άνθρωπο είναι εκείνα που τον μολύνουν. Πράγματι, μέσα απ’ την καρδιά των ανθρώπων προέρχονται οι κακοί διαλογισμοί, οι πορνείες, οι κλοπές, οι φόνοι, οι μοιχείες, οι πλεονεξίες, οι κακίες, ο δόλος, η ασέλγεια, η πονηρή ματιά, η βλασφημία, η υπερηφάνεια, η αφροσύνη. Όλα αυτά τα κακά πηγάζουν μέσα από τον άνθρωπο και τον καθιστούν ακάθαρτο».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, η πιστότητα στον αυθεντικό λόγο του Θεού, τον οποίο ανά τους αιώνες κηρύττει η Εκκλησία, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χριστιανού. Ας ικετεύσουμε το Θεό Πατέρα ώστε να μας στηρίζει για να παραμένουμε πιστοί στο Λόγο της αλήθειας. Ας ψάλλουμε: Ο λόγος σου Κύριε, ας φωτίζει τα βήματά μας!

 

      – Για την Αγία Καθολική Εκκλησία και τους ποιμένες της, ώστε με πιστότητα να φυλάττει την ευαγγελική και αποστολική παράδοση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

       – Για τους κυβερνήτες μας, ώστε να αναζητούν με θάρρος το ποικιλόμορφο καλό του λαού μας, σε αρμονία με το καλό και των άλλων εθνών του κόσμου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

      – Για τους γέροντες που δε βρίσκουν παρηγοριά και στήριγμα στα παιδιά τους, ώστε ο Θεός να τους επισκεφθεί με τη δική μας αγάπη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

      – Για όλους τους χριστιανούς και εμάς, τους εδώ συγκεντρωμένους, ώστε να δεχόμαστε το λόγο του Θεού ως φως στο δρόμο και την πορεία μας και με απόλυτη πιστότητα να τον ακολουθούμε, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ και Κύριέ μας, δεν είναι οι αξιομισθίες μας εκείνες που μας σώζουν, αλλά η άπειρη ευσπλαχνία σου. Είθε τα καλά μας έργα να επαυξάνουν την ευλογία σου και να πολλαπλασιάζουν το έλεός σου πάνω μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Η προσφορά αυτή, Κύριε, ας μας χαρίζει πάντοτε την ευλογία σου, και με τη θεία σου δύναμη ας πραγματοποιείτη σωτηρία που το Μυστήριο αυτό δηλώνει. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 31 [30], 20)

Πόσο μεγάλη είναι η γλυκύτητά σου, Κύριε, αυτή που φύλαξες για όσους σε φοβούνται.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανανεωμένοι, Κύριε, από τον άρτο της θείας τράπεζας, σε παρακαλούμε, η τροφή αυτή της αγάπης να ενισχύει τις καρδιές μαςκαι να μας ωθεί να σε υπηρετούμεστο πρόσωπο των αδελφών μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου