21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΓΝΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΓΝΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

Η Αγία Αγνή γεννήθηκε στη Ρώμη από ευγενείς γονείς τον 3ο αιώνα. Όταν ακόμα ήταν 12 ετών ξέσπασαν σκληροί διωγμοί κατά των χριστιανών με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν την πίστη τους. Η Αγνή όμως είχε πάρει απόφαση να παραμείνει προσηλωμένη στη χριστιανική της πίστη και να αφιερώσει την αγνότητά της στο Θεό.

Κάποιο αρχοντόπουλο την ερωτεύτηκε αλλά εκείνη αρνήθηκε να συνάψει σχέση μαζί του. Τότε ο νέος την κατήγγειλε στις αρχές πως ήταν χριστιανή. Η Αγνή οδηγήθηκε στη σημερινή πλατεία Ναβόνα στη Ρώμη και τέθηκε γυμνή σε κοινή θέα. Ένας άνδρας αποπειράθηκε να την προσεγγίσει, όμως έπεσε νεκρός πριν προλάβει να την αγγίξει. Χάρη στη δέηση της Αγνής ο άνδρας αυτός ανασηκώθηκε πάλι, θαυματουργικώς. Στη συνέχεια η αγία πετάχτηκε στη φωτιά που παραδόξως περιορίστηκε χωρίς να της προξενήσει οποιαδήποτε βλάβη. Τελικά θανατώθηκε με μάχαιρα. Ήταν μόλις 13 ετών.

Η παλαιότητα αλλά και η σημαντικότητα της ευλάβειας προς την Αγία Αγνή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το όνομά της συμπεριλαμβάνεται στον Ρωμαϊκό Κανόνα δίπλα στα ονόματα άλλων τρανών αγίων μαρτύρων όπως της Λουκίας, της Καικιλίας, της Αγάθης, της Αναστασίας, της Περπέτουας και Φηλικίτης.

Το όνομά της σημαίνει άσπιλη, αμόλυντη, παρθένα στα ελληνικά ενώ στα λατινικά προέρχεται από το agnus=αμνός. Προφανώς δεν μπορεί να έχει δύο προελεύσεις, όμως ο άγιος Αυγουστίνος αναφέρει για τις δύο αυτές εκδοχές: «Αγνή σημαίνει αμνός στα λατινικά, και στα ελληνικά σημαίνει παρθένα».

Εορτάζεται και από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 21 Ιανουαρίου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 18 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ Τετάρτης 17 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022      Κατήχηση περί Γήρατος – 17. Ο «Παλαιός των ημερών». Τα γηρατειά

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου