21 Φεβρουαρίου Μνήμη αγίου Πέτρου Δαμιανού

21 Φεβρουαρίου Μνήμη αγίου Πέτρου Δαμιανού

α_πετροσ_ή_2.JPG

Γεννήθηκε στη Ραβέννα της Ιταλίας το 1007. Η οικογένειά του ήταν φτωχή και πολυμελής. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του θα αναλάβει την ανατροφή του ο μεγαλύτερος αδελφός του Δαμιανός. Ο Πέτρος θα θυμάται πάντοτε με ευγνωμοσύνη τον αδελφό του όταν θα προσθέσει στο όνομά του κι εκείνο του αδελφού του. Ακολούθησε σπουδές στη Ραβέννα, στη Φαέντσα, την Παδούη. Μόλις σε ηλικία 25 ετών κατόρθωσε να διδάξει στο πανεπιστήμιο της Πάρμας. Το 1035 εγκαταλείπει τη διδασκαλία για να εισέλθει στη Μονή των Καμαλδούλων της πόλης Φόντε Αβελλάνα. Ήθελε μια πιο ασκητική ζωή με επίκεντρο την προσευχή, τη μελέτη των Γραφών και τη νηστεία.
Το 1057 ο Πάπας τον κάλεσε στη Ρώμη καθώς η Εκκλησία που περνούσε μια βαθιά κρίση είχε ανάγκη από μια επιτακτική μεταρρύθμιση.
Εκλέγεται Επίσκοπος της πόλεως Όστια και ονομάστηκε Καρδινάλιος. Από τη θέση του αυτή θα βοηθήσει συνολικά έξι Πάπες στην προσπάθειά ηθικοποίησης της Εκκλησίας.
Πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1072. Επάνω στον τάφο του είχε θελήσει να χαραχτεί επιγραφή η οποία μεταξύ άλλων λέει: Αυτό που είσαι ήμουν και αυτό που είμαι θα’ σαι.
Ο Πάπας Λέοντας ο 12ος τον ανακήρυξε Διδάσκαλο της Εκκλησίας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου