21η Κυριακή του Έτους (Α)

21η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 86 (85), 1-3                          

Πρόσεξε Κύριε και εισάκουσέ με, σώσε τον δούλο Σου, Θεέ μου, που σ΄ Εσένα ελπίζει. Ελέησέ με, Κύριε, διότι σ’ Εσένα κραυγάζω όλη την ημέρα.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, Εσύ που ενώνεις τις καρδιές των πιστών Σου σε μία και μόνη αγάπη, αξίωσε τον λαό Σου να αγαπά ό, τι προστάζεις και να επιθυμεί ό, τι υπόσχεσαι, για να μπορέσουν οι καρδιές μας, μέσα από τις εγκόσμιες μεταπτώσεις, να προσκολληθούν εκεί που βρίσκεται η αληθινή μας Ευτυχία. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (22,19-23)

Αυτά λέει ο Κύριος στον Σομνά, τον επιστάτη του ναού: «Θα σε διώξω από εκεί που στέκεσαι, και θα σε καθαιρέσω από το αξίωμά σου.  Και κατά την ημέρα εκείνη θα καλέσω το δούλο Μου τον Ελιακείμ, τον γιο του Χελκία, και θα τον ντύσω με τη στολή σου, θα τον περιζώσω με τη ζώνη σου και την εξουσία σου θα δώσω στο χέρι του, και θα είναι πατέρας για τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ και για τον οίκο του Ιούδα. Και θα βάλω επάνω στον ώμο του το κλειδί του οίκου του Δαβίδ και θα ανοίγει, και κανένας δε θα κλείνει, και θα κλείνει, και κανένας δε θα ανοίγει. Και θα τον στηρίξω σαν πάσσαλο σε στερεό τόπο, και θα είναι σαν θρόνος δόξας της οικογένειας του πατέρα του».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός  138 (1-2α.2βγ-3.6 και 8βγ)

Αντίφωνο:                  Κύριε, το έλεός Σου είναι αιώνιο,  

                                μην παραβλέψεις τα έργα των χεριών Σου.

Θα Σε δοξολογώ, Κύριε, με όλη την καρδιά μου, *

επειδή άκουσες τα λόγια του στόματός μου.

Θα ψάλλω ενώπιον των αγγέλων Σου, *

θα προσκυνήσω στον Άγιο Ναό Σου. Αντ.

 

Και θα δοξολογήσω το Όνομά Σου, +

εξαιτίας του Ελέους και της Αλήθειας Σου, *

γιατί η υπόσχεσή Σου ξεπερνά τη φήμη Σου.

Όποια ημέρα κι αν Σε επικαλεστώ, εισάκουσέ με. *

Θα πληθύνεις τη δύναμη μες στην ψυχή μου. Αντ.

 

Διότι στα ύψη είναι ο Κύριος και τον ταπεινό κοιτάζει, *

και από μακριά γνωρίζει τον υπερήφανο.

Κύριε, το Έλεός Σου είναι αιώνιο, *

μην παραβλέψεις τα έργα των χεριών Σου. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους (11,33-36)

Ω! Βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσης Θεού. Πόσο ανεξερεύνητες είναι οι κρίσεις Του και ανεξιχνίαστοι οι δρόμοι Του! Ποιος, πράγματι, γνώρισε τη σκέψη του Κυρίου; Ή ποιος υπήρξε σύμβουλός Του; Ή ποιος Του έδωσε πρώτος για να περιμένει ανταπόδοση; Επειδή απ’ Αυτόν και μέσω Αυτού και σ’ Αυτόν είναι τα πάντα. Σ’ Αυτόν ανήκει η δόξα στους αιώνες. Αμήν.

Λόγος του Κυρίου                                                                                                  

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ – Αλληλούια   – (Μτ. 16,18)

Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ’ αυτήν την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία Μου και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (16,13-20)

Τον καιρό εκείνο, όταν έφθασε ο Ιησούς στα μέρη της Καισάρειας του Φιλίππου, ρώτησε τους μαθητές Του λέγοντας: «Οι άνθρωποι ποιος λένε ότι είναι ο Υιός του Ανθρώπου;». Κι εκείνοι είπαν: «Άλλοι λένε ότι είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι λένε ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή κάποιος από τους προφήτες». Τους λέει: «Εσείς όμως, ποιος λέτε ότι είμαι;». Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού». Κι ο Ιησούς απαντώντας, είπε: «Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δε σου το αποκάλυψε αυτό σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας Μου που είναι στους Ουρανούς. Και εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ’ αυτήν την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία Μου και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν. Θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών κι ό, τι θα δέσεις επάνω στη γη θα είναι δεμένο στους Ουρανούς και ότι θα λύσεις επάνω στη γη, θα είναι λυμένο στους Ουρανούς». Τότε, διέταξε τους μαθητές να μην πουν σε κανένα ότι Αυτός είναι ο Χριστός.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας ικετεύσουμε με θάρρος τον Θεό Πατέρα, ώστε και σε μας να χαρίσει το αληθινό πνεύμα πίστεως, για να ομολογήσουμε τον Ιησού Χριστό ως Κύριο και Σωτήρα μας, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 Για την Αγία Καθολική Εκκλησία, ώστε να έχει πάντα τη φώτιση και την αποκάλυψη του Θεού για να ομολογεί προς κάθε κατεύθυνση την πίστη της στον Ιησού Χριστό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τον Πάπα και τους επισκόπους, ώστε η ζωή και ο λόγος τους να είναι μια συνεχής ομολογία του Ιησού Χριστού, σταυρωμένου και αναστημένου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 Για όλους εκείνους που βρίσκονται στο σκοτάδι της απιστίας και της αίρεσης, ώστε το Πανάγιο Πνεύμα να τους χαρίσει το αληθινό Φως της Αλήθειας, τον Υιό του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Και για όλους εμάς, ώστε η ζωή μας να είναι μια συνεχής ομολογία πίστεως για τον Ιησού Χριστό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα, που αποκάλυψες στον Πέτρο την αλήθεια για τον Ιησού τον Υιό Σου, ενδυνάμωσε την πίστη μας για να μπορούμε κι εμείς να τον ομολογήσουμε Υιό του ζωντανού Θεού και Κύριό μας. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας που ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Θεέ πανάγαθε, Εσύ ο οποίος με τη μοναδική θυσία του Σταυρού, απέκτησες λαό υιοθεσίας, χορήγησε στην Εκκλησία Σου τα δώρα της ενότητας και της ειρήνης. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 104 (103), 13-15

Από τους καρπούς των έργων Σου, Κύριε, τη γη χορταίνεις. Βγάζεις άρτο από τη γη και οίνο που ευφραίνει την καρδιά του ανθρώπου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεύσπλαχνε, Κύριε, θεράπευσέ μας πλήρως και δώσε μας τη χάρη να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε με τέτοιον τρόπο, ώστε να Σου είμαστε αρεστοί σε όλα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

21Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Α) .docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου