Ήταν μια φορά και έναν καιρό …..

Ήταν μια φορά και έναν καιρό ….. 

Η Μονή-Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά σημερινή ιδιοκτησία Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Πηγαίνοντας προς τα Λουτρά και βλέποντας το χωριό από ψηλά, τα κτίρια της Μονής Ουρσουλινών δεσπόζουν στον χώρο και αποτελούν σημείο αναφοράς του χωριού.
Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, βρέθηκα 150 χρόνια πίσω στον χρόνο, στο έτος 1862, όπου ιδρύθηκε η Μονή και η Σχολή Ουρσουλινών από την αγγλικής καταγωγής Μαρία – Άννα Ληβς, η οποία γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1825 και είχε ασπαστεί το μοναχικό σχήμα των Ουρσουλινών από το 1853. 
‘’Βλέπω’’ τις φιγούρες των μοναχών και των μαθητριών να περνούν από τους διαδρόμους, τους κοιτώνες, τους υπέροχους κήπους και τις φωνές των παιδιών να γεμίζουν τους χώρους. Μια άρτια σχεδόν αυτόνομη κοινότητα με ιδιόκτητα αγροκτήματα, αμπελώνες, πατητήρι, λαχανόκηπους, φάρμα, φούρνο, τσαγκαράδικο, μαραγκούδικο, σιδηρουργείο, πλυσταριό, υφαντουργείο, ταπητουργείο, ραφείο, σχολή ραπτικής, σχολή μουσικής….
Το σκηνικό αυτό πρίν από ένα περίπου χρόνο, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης της φωτογράφησης που ακολουθεί. 
Προσπαθήσαμε, μέσα σε αυτό τον υπέροχο χώρο, να εντάξουμε και να παρουσιάσουμε την παραδοσιακή αστική ενδυμασία της Τήνου, γυναικεία και ανδρική.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ιωσηφίνα η οποία έραψε την γυναικεία ενδυμασία. Χωρίς τις γνώσεις, την εμπειρία της και κυρίως το μεράκι της, νομίζω ότι η ενδυμασία αυτή θα ήταν πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί. 
Για ενάμισι περίπου χρόνο μελετήσαμε μαζί όλα στοιχεία που μπορούσαμε να συλλέξουμε, μέσα από κείμενα περιηγητών, γκραβούρες και επισκέψεις σε Μουσεία, δεδομένης της έλλειψης αυθεντικών κομματιών, αλλά και την δυσκολία ανεύρεσης στην αγορά υφασμάτων και άλλων υλικών. 
Συλλέξαμε, επιλέξαμε και απορρίψαμε υλικά, τροποποιήσαμε, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί και να είναι όσο το δυνατό πιό κοντά στα δεδομένα που είχαμε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα:
Τη σημερινή ιδιοκτήτρια της πρώην Μονής-Σχολής Ουρσουλινών των Λουτρών Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και την Αδελφή Θηρεσία που μας έδωσαν την άδεια να γίνει η φωτογράφηση αυτή στους χώρους της Μονής – Σχολής Ουρσουλινών, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, την Ασημίνα Βούλγαρη, που μέσα από τον φακό της, αποθανατίζει το χρώμα μιας άλλης εποχής που πια έχει χαθεί, τον Κο Ιωάννη Κορίνθιο, που δέχτηκε να φωτογραφηθεί για την παρουσίαση της ανδρικής ενδυμασίας, τις Κυρίες: Φιλίτσα, Αγγέλα, Μαρία και Ζωζεφίνα, για τα υπέροχα τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν, τον Σύλλογο Γυναικών Τήνου, για την ευγενική παραχώρηση της ανδρικής ενδυμασίας, τις κυρίες Κατερίνα Κατσουλιέρη (Εθνομου-σικολογικό Ίδρυμα Π. Ζήση), Αντριάνα Βίλλα, Αγγελική Σπίγγου και την μητέρα μου για την σημαντική βοήθειά τους.

Η Μονή – Σχολή Ουρσουλινών αποτελεί σημαντικότατο ιστορικό μνημείο του νησιού της Τήνου αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα. Το κοινό που την επισκέπτεται κάθε χρόνο, βλέπει μόνο ένα μικρό τμήμα αυτής, γιατί οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις δεν είναι προσβάσιμες, λόγω σοβαρών προβλημάτων στις υποδομές τους.
 Συγχαρητήρια λοιπόν είναι το λιγότερο που μπορούμε να δώσουμε στους λίγους αυτούς ανθρώπους, που τα φροντίζουν και όσο μπορούν τα συντηρούν, τα καθαρίζουν, υποδέχονται και ξεναγούν τους επισκέπτες με τα πολύ λίγα μέσα που διαθέτουν, δεδομένου του τεράστιου κόστους αποκατάστασης και συντήρησης των εγκαταστάσεων αυτών.
Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθούν οι ζημιές να συντηρηθεί και να αρχειοθετηθεί το σημαντικότατο υλικό που διαθέτει, ώστε να μπορεί να εκτεθεί με τον καλύτερο τρόπο στις επόμενες γενιές. Ελπίζω να έχει την τύχη που της αρμόζει.

ο Γραφείο Ηγουμένης της Μονής & Σχολής Ορσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.
Στο γραφείο αυτό υπάρχει η παλιά κλειδοθήκη του μοναστηριού, το γραφείο της ηγουμένης και άλλα δύο secretaire (προφανώς των δύο γραμματέων), παλιά souvenirs της σχολής, το σεντούκι με τα τρία κλειδιά και μία μεγάλη ξύλινη αρχειοθήκη.

Το κελί της Ηγουμένης της Μονής & Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου

Το τελευταίο κελί είναι αυτό της Ηγουμένης. Δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο εκτός από την ωραία ξύλινη «επίπλωση» της εποχής. Όπως όλα τα κελιά, περιλαμβάνει κρεβάτι, κομοδίνο, λάμπα (πριν την εμφάνιση του ρεύματος), κανάτα και λεκανίτσα για τις ατομικές ανάγκες των μοναχών και ένα είδος κρεμάστρας.

Η Τραπεζαρία της Μονής & Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.

Εντυπωσιακός ο φυσικός φωτισμός από τα μεγάλα παράθυρα που υπάρχουν στις δύο πλευρές του δωματίου.

Υαλικά σκεύη και τα επίσημα σερβίτσια… Όλα όπως τότε, νομίζεις ότι σε λίγο θα εμφανιστούν οι μοναχές για να παραθέσουν γεύμα…… 

Δείτε περισσότερα

με τους ΕΦΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, Ασημίνα Βούλγαρη και Ioannis Korinthios στην τοποθεσία Tinos Island, Cyclades.

Ένα από τα τρία αναρρωτήρια της Μονής – Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.

Σε αυτά ανάρρωναν οι άρρωστες μαθήτριες μέχρι να γίνουν καλά. Στις πόρτες και στα κρεβάτια βρίσκονται οι επίσημες στολές των κοριτσιών με το έμβλημα της σχολής και τα καπελάκια τους. 

Προχωρώντας προς το τρίτο αναρρωτήριο θα δείτε το δωμάτιο της υπεύθυνης μοναχής για τις άρρωστες μαθήτριες και στο τρίτο αναρρωτήριο …

Το Παρεκκλήσιο της Ιεράς Καρδίας στην Μονή & Σχολή Ουρσουλινών, στα Λουτρά της Τήνου.

Το παρεκκλήσιο της Μονής είναι αφιερωμένο στην Ιερά Καρδία του Ιησού. Έτσι το μοναστήρι, η Σχολή και η ονομασία τους είναι αφιερωμένα στην Ιερά Καρδία του Ιησού.

Στο παρεκκλήσιο μπορείτε να δείτε εκτός από τους πάγκους και τα στασίδια (δυνατότητα προσευχής των μοναχών), εικόνες και αγάλματα Αγίων,

Αίθουσα Καλών Τεχνών της Μονής & Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.

Σε αυτή την αίθουσα προσφέρεται η ευχαρίστηση της άφεσης στο να ζωγραφιστείτε, αλλά και να ζωγραφίσετε… Στην ίδια λοιπόν σχολή λειτούργησε τμήμα- σχολή καλών τεχνών και μάλλον η μοναδική τότε σε ολόκληρη την Ελλάδα, εφ’ όσον το Πολυτεχνείο δεν είχε ακόμα οργανωθεί.

Ένα από τα τρία αναρρωτήρια της Μονής & Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.

Σε αυτά ανάρρωναν οι άρρωστες μαθήτριες μέχρι να γίνουν καλά. Στις πόρτες και στα κρεβάτια βρίσκονται οι επίσημες στολές των κοριτσιών με το έμβλημα της σχολής και τα καπελάκια τους. Προχωρώντας προς το τρίτο αναρρωτήριο θα δείτε το δωμάτιο της υπεύθυνης μοναχής για τις άρρωστες μαθήτριες και στο τρίτο αναρρωτήριο μπορείτε να δείτε παιχνίδια και βιβλία τα οποία χρησίμευαν για τις άρρωστες μαθήτριες. 


 

Αίθουσα Καλών Τεχνών της Μονής & Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.

Σε αυτή την αίθουσα προσφέρεται η ευχαρίστηση της άφεσης στο να ζωγραφιστείτε, αλλά και να ζωγραφίσετε… Στην ίδια λοιπόν σχολή λειτούργησε τμήμα- σχολή καλών τεχνών και μάλλον η μοναδική τότε σε ολόκληρη την Ελλάδα, εφ’ όσον το Πολυτεχνείο δεν είχε ακόμα οργανωθεί.


 

Ο Χώρος υποδοχής επισκεπτών και γονέων της Μονής & Σχολής Ουρσουλινών, Λουτρά Τήνου.

Οι επισκέπτες εισέρχονται στη Μονή από την κεντρική είσοδο της Μονής που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του οικισμού των Λουτρών. Η πρώτη επαφή με τη Μονή γίνεται στο χώρο της υποδοχής που ήταν το σαλόνι της Σχολής – Μονής, όπου μπορεί να δεί κανείς την επίπλωση της εποχής, καθώς επίσης και μερικά από τα πιάνα 

Αίθουσα προβολών της Μονής & Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.

Το Γραφείο Ηγουμένης της Μονής & Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.

Στο γραφείο αυτό υπάρχει η παλιά κλειδοθήκη του μοναστηριού, το γραφείο της ηγουμένης και άλλα δύο secretaire – γραφεία (προφανώς των δύο γραμματέων), παλιά souvenirs της σχολής, το σεντούκι με τα τρία κλειδιά και μία μεγάλη ξύλινη αρχειοθήκη.

Από το βεστιάριο της Μονής & Σχολής Ορσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.

Αίθουσα Κοινότητας- Αίθουσα Φωτογραφίας της Μονής & Σχολής Ορσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.

Στο διάδρομο έξω από την αίθουσα κοινότητας των μοναχών υπάρχει φωτογραφικό υλικό της εποχής και ο τηλεφωνικός θάλαμος.

Στην αίθουσα κοινότητας συναθροιζόταν οι μοναχές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σήμερα στην αίθουσα αυτή φιλοξενείται παράλληλα η αίθουσα φωτογραφίας.

Μονή & Σχολή Ουρσουλινών, Λουτρά Τήνου

Ένα από τα 30 πιάνα που υπήρχαν στην Μονή & Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου.
Στην Μονή λειτουργούσε Σχολή Μουσικής με 30 πιάνα.Οι φοιτήτριες της σχολής έπαιρναν δίπλωμα και πτυχίο αναγνωρισμένα από το Εθνικό Ωδείο της χώρας.

Μονή & Σχολή Ουρσουλινών, στα Λουτρά της Τήνου

Κείμενα: Έφη Αλεξανδράκη
Foto: Ασημίνα Βούλγαρη
Σελιδοποίηση: kantam.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 16 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Βασίλισσα του Ουρανού, 14 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΓ’ Κυριακή του Πάσχα, 14 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα και καλή Κυριακή! Σήμερα το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου