2 ΣΕΠΤΕΜBΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΕΛΠΙΔΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΕΛΠΙΔΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο Άγιος Ελπίδιος ήταν επίσκοπος της Λυών. Ήταν ο διάδοχος του  Αγίου Αντιόχου. Το όνομα Ελπίδιος  αναφέρεται  στον πιο παλαιό κατάλογο των επισκόπων  που περιέχεται  σε ένα ευαγγελιάριο  στα μέσα του ένατου αιώνα.  Αυτός ο κατάλογος  συντάχτηκε γύρω  στα έτη 799-814 στην εποχή του επισκόπου  Leidrado και βασίζεται  πάνω στα αρχικά δίπτυχα  της Εκκλησίας της Λυών. Το όνομα του Αγίου Αντίοχου  επαναφέρεται  και σε ένα δεύτερο επισκοπικό  από τον  Hugues di Flavigny.

Υπολογίζεται ότι έζησε μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου αιώνα και  ποίμανε την πόλη στις πρώτες δεκαετίες  του πέμπτου αιώνα

Η επισκοπική του διακονία  τοποθετείται  μετά το θάνατο του Αντίοχου, που σε μερικές σημειώσεις αναφέρεται  στο έτος 410 και πριν από το 432.  Μεταξύ αυτών των δύο χρονολογιών, στα χρονικά της Εκκλησιαστικής Επαρχίας  υποδεικνύονται οι επισκοπικές θητείες  δύο επισκόπων μεταξύ των οποίων του Αγίου Ελπιδίου.

Επίσης γνωρίζουμε ότι η ταφή του έγινε  στο ναό του Αγίου Δικαίου  και ότι η μνήμη του τελείται στις 2 Σεπτεμβρίου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου