2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Η αρχαιότερη αναφορά για το μαρτύριο των αγίων Μαρκελλίνου και Πέτρου είναι του Πάπα Δάμασου του Α’ ο οποίος συνέλεξε τις πληροφορίες απευθείας από τον δήμιο αυτών των μαρτύρων. Σύμφωνα με τον Πάπα ήταν απόφαση του δικαστή ο Μαρκελλίνος και ο Πέτρος να θανατωθούν δια αποκεφαλισμού στην καρδιά ενός πυκνού δάσους ώστε να μην ανακαλυφθούν ποτέ οι τάφοι τους.

Λέγεται ότι οι δύο μελλοθάνατοι έκτισαν με τα ίδια τους τα χέρια τους τάφους των. Αργότερα κάποια ευγενής κυρία με το όνομα Λουκίλλα που είχε μάθει για το περιστατικό έσπευσε να μεταφέρει τα σκηνώματα τους και να τα ενταφιάσει σε άλλον τόπο. Πράγματι, στο Martyrologium Hieronymianum επισημαίνεται ότι ο τάφος τους βρίσκεται στο τρίτο μίλι της Λαβικανής οδού συμπληρώνοντας πως ο Μαρκελλίνος ήταν πρεσβύτερος ενώ ο Πέτρος εξορκιστής.

Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ανήγειρε μεγαλόπρεπη βασιλική προς τιμήν τους. Ο Πάπας Βιγίλιος ενέταξε τα ονόματά τους στον Ρωμαϊκό Κανόνα.

(π.Γ.Π.)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου