19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΔΕΣ

10

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΫΔΕΣ, ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

Γεννήθηκε στη Νορμανδία το 1061. Το 1625 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος αναλαμβάνοντας ποιμαντική δράση στην Καέν. Όταν ξέσπασε η πανώλη ασχολήθηκε με τη φροντίδα των ασθενών και ετοιμοθάνατων, ενώ οι φίλοι του υπό τον φόβο της μετάδοσης της ασθένειας, απομακρύνθηκαν και τον εγκατέλειψαν. Νόσησε και ο ίδιος αλλά τελικά θεραπεύτηκε προωθώντας το έργο του τις λεγόμενες «αποστολές στο λαού» μια καμπάνια που προέβλεπε την παραμονή για κάποιο χρονικό διάστημα σε ένα συγκεκριμένο χωριό ή πόλη κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνταν οργανωμένες συγκεντρώσεις, ομιλίες και κηρύγματα προκαλώντας τη μεταστροφή και τη μετάνοια πολλών κατοίκων.
Όμως η Γαλλία καθώς επίσης και η Ευρώπη βίωναν την εποχή εκείνη μια από τις πιο μακροχρόνιες και καταστροφικές συγκρούσεις στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου, τον γνωστό τριακονταετή πόλεμο (1618-1648). Η έλλειψη τροφής οδηγούσε σε καβαλιστικά φαινόμενα, οι αγρότες ήταν απελπισμένοι, οι θρησκευτικές παραδόσεις λόγω των παρελθόντων θρησκευτικών συρράξεων είχαν αποδυναμωθεί και η πολιτική κατάσταση ενίσχυε ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα. Η ακαταλληλότητα του κλήρου αποτέλεσμα μιας φτωχής και προβληματικής κατάρτισης δεν μπορούσε να ανατρέψει ή έστω να βελτιώσει τις άθλιες συνθήκες. Οι ιερείς παρουσίαζαν έναν αυστηρό Θεό που ήταν και έτοιμος να τιμωρήσει τους πάντες και τα πάντα. Ο Ιωάννης συνειδητοποίησε πως σε ένα τέτοιο κλίμα απαραίτητη ήταν η ανανέωση και η αναθεώρηση του ίδιου του κλήρου. Για το λόγο αυτό θα ιδρύσει το 1643 την ιερατική Κοινότητα του Ιησού και της Μαρίας. Τα μέλη της έδιναν όρκο υπακοής και είχαν την υποχρέωση να εργάζονται στις «αποστολές στο λαού» να ιδρύσουν και να διευθύνουν ιερατικές σχολές τα οποία θα παρείχαν στους μελλοντικούς ιερείς την απαραίτητη πνευματική κατάρτιση, ώστε από αδιαφανείς υπάλληλοι λατρείας αυτοί να μετατρέπονται σε μεταδότες της αδιάκοπης αγάπης του Θεού όπως αυτή συμβολίζεται στις εικόνες της Ιεράσ Καρδίας του Ιησού και της Αμιάντου Καρδίας της Θεοτόκου.
Το 1643 ίδρυσε στην Καέν την πρώτη ιερατική σχολή της Νορμανδίας και δημιούργησε το τάγμα Μοναζουσών που σκόπευε στην επανένταξη και αποκατάσταση των γυναικών που είχαν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. Πέθανε στην Καέν στι1 19 Αυγούστου 1680. Το 1925 ο Πάπας Πίος 11ος προέβη στην αγιωνυμία του.

(π.Γ.Π.)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου