19 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Μάριου και Συντρόφων Μαρτύρων

19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Το όνομα Μάριος δεν είναι το αρσενικό του ονόματος Μαρία όπως πολλοί πιστεύουν. Προέρχεται από το αρχαίο ρωμαϊκό όνομα Marius το οποίο με τη σειρά του έχει τις ρίζες του στο maru των Ετρούσκων που σημαίνει αρσενικό.

Ο Άγιος Μάριος τιμάται από την Εκκλησία στις 19 Ιανουαρίου, όμως κάποια παλαιά Μαρτυρολόγια τοποθετούν τη μνήμη του στις 20 του ιδίου μήνα, μαζί με τη σύζυγό του Μάρθα και τα δύο τέκνα τους.

Αυτή η οικογένεια χριστιανών είχαν καταγωγή από την Περσία. Άφησαν την πατρίδα τους για να πάνε στη Ρώμη και να προσκυνήσουν τα λείψανα των αγίων μαρτύρων, όπως ήταν συνήθεια των χριστιανών της εποχής. Βρισκόμαστε μεταξύ των ετών 268 και 270, σε μια περίοδο κατάπαυσης των διωγμών. Η νεότερη έκδοση του Ρωμαϊκού Μαρτυρολόγιου τοποθετεί το θάνατό τους στις αρχές του 4ου αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι φιλοξενήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα για αρκετά χρόνια.

Εκεί στη Ρώμη πλαισίωσαν κάποιον ιερέα Ιωάννη, βοηθώντας τον να ενταφιάσει αξιοπρεπώς 260 μάρτυρες, θύματα των διωγμών του Διοκλητιανού, που είχαν θανατωθεί στη Σαλάρια Οδό και κείτονταν αποκεφαλισμένοι στο έδαφος. Δυστυχώς, λόγω του μεγάλου αριθμού των πτωμάτων, αυτή η ευσεβής πράξη δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο Μάριος και οι οικείοι του αποκαλύφθηκαν, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.

Αρχικά ο έπαρχος Φλαβιανός και έπειτα ο διοικητής Μαρκιανός, ακολουθώντας τους κανόνες των αυτοκρατορικών διαταγμάτων, τους προέτρεψαν να θυσιάσουν στους θεούς. Οι συλληφθέντες αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε θάνατο δια αποκεφαλισμού. Τα σώματά τους περισυνέλεξε και ενταφίασε στο σπίτι της στην Boccea η Φηλικήτη μια ευλαβής χριστιανή. Στο σημείο του μαρτυρίου τους κτίστηκε Ναός που από το Μεσαίωνα έγινε προορισμός πολλών προσκυνητών.

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Ενοριών 10-11 Δεκεμβρίου 2022

 Οικισμός Ενορία 10-11 Δεκεμβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου