19η Κυριακή του Έτους (Α)

19η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 74[73], 20.19.22.23                         

Κοίταξε Κύριε τη διαθήκη Σου και τις ψυχές των πτωχών Σου ποτέ μη λησμονήσεις. Εγέρθητι Θεέ, κρίνε την υπόθεσή Σου. Μη λησμονήσεις τη φωνή εκείνων που Σε αναζητούν.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, τον οποίο, με τη καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, τολμούμε να αποκαλούμε Πατέρα, τελειοποίησε στις καρδιές μας το πνεύμα της υιοθεσίας, για να αξιωθούμε να εισέλθουμε στην κληρονομιά που μας υπόσχεσαι. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από το τρίτο βιβλίο των Βασιλειών       (19,9α.11-13α)

Εκείνες τις ημέρες, έφθασε ο Ηλίας στο βουνό του Θεού Χωρήβ και μπήκε να μείνει σε ένα σπήλαιο. Και ιδού, λόγος του Κυρίου ήλθε σ’ αυτόν και του είπε: «Βγες έξω και στάσου επάνω στο βουνό, ενώπιον του Κυρίου». Και ιδού, ο Κύριος διάβαινε, κι ένας δυνατός άνεμος έσχιζε τα βουνά και έσπαζε τους βράχους μπροστά από τον Κύριο. Ο Κύριος δεν ήταν μέσα στον άνεμο. Και ύστερα από τον άνεμο σεισμός. Ο Κύριος δεν ήταν μέσα στον σεισμό. Και ύστερα από τον σεισμό, φωτιά. Ο Κύριος δεν ήταν μέσα στη φωτιά. Και μετά τη φωτιά, ήχος λεπτού αέρα. Και καθώς ο Ηλίας τον άκουσε, σκέπασε το πρόσωπό του με τον μανδύα του, και βγήκε και στάθηκε στην είσοδο της σπηλιάς.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ

Ψαλμός  85 (9αβ-10.11-12.13-14)

 

Αντίφωνο:          Δείξε μας, Κύριε, την Ευσπλαχνία Σου

                                    και χάρισέ μας τη Σωτηρία Σου !

 

Θα ακούσω τι θα πει ο Κύριος, ο Θεός, +

επειδή θα μιλήσει για ειρήνη στον λαό Του και στους αγίους Του.

Η σωτηρία Του είναι κοντά σε όσους Τον φοβούνται, *

για να κατοικήσει στη γη μας η δόξα. Αντ.

 

Η ευσπλαχνία και η αλήθεια συναντήθηκαν, *

η δικαιοσύνη και η ειρήνη φιλήθηκαν.

Από τη γη φύτρωσε η αλήθεια, *

κι από τον ουρανό έσκυψε η δικαιοσύνη. Αντ.

 

Πράγματι, ο Κύριος θα δώσει ευδαιμονία, *

και η γη θα δώσει τον καρπό της.

Θα πορεύεται εμπρός Του η δικαιοσύνη *

και θα σημαδεύει την οδό με τα βήματά της. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους (9,1-5)

Αδελφοί, αλήθεια λέω στο όνομα του Χριστού, δεν ψεύδομαι. Μου δίνει μαρτυρία και η συνείδησή μου, μέσω του Αγίου Πνεύματος, ότι υπάρχει μέσα μου μεγάλη λύπη και συνεχής πόνος στην καρδιά μου. Θα ευχόμουν, μάλιστα, να είμαι εγώ ο ίδιος ανάθεμα από τον Χριστό χάρη των αδελφών μου, δηλαδή των συγγενών μου κατά σάρκα, που είναι οι Ισραηλίτες, στους οποίους ανήκουν η υιοθεσία και η δόξα και οι διαθήκες και η νομοθεσία και η λατρεία και οι υποσχέσεις. Σ’ αυτούς ανήκουν οι πατέρες και απ’ αυτούς κατάγεται κατά σάρκα ο Χριστός, ο οποίος είναι πάνω απ’ όλα Θεός ευλογητός στους αιώνες. Αμήν.           

 Λόγος του Κυρίου                                                                                            

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

– Αλληλούια    (Ψλ. 130,5)

Ελπίζω, Κύριε, ελπίζω στον Λόγο Σου.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (14,22-33)

Τον καιρό εκείνο, όταν το πλήθος χόρτασε, αμέσως ο Ιησούς υποχρέωσε τους μαθητές Του να μπουν στο πλοιάριο και να πάνε πριν απ’ Αυτόν στην αντίπερα όχθη, έως ότου διώξει τον κόσμο. Κι όταν απέλυσε το πλήθος, ανέβηκε μόνος Του στο βουνό για να προσευχηθεί. Και όταν βράδιασε, ήταν εκεί μόνος Του. Το πλοιάριο, στο μεταξύ, απείχε αρκετά στάδια από τη στεριά και το συγκλόνιζαν τα κύματα, επειδή ο άνεμος ήταν αντίθετος. Κατά τα ξημερώματα, ο Ιησούς τους πλησίασε περπατώντας επάνω στη θάλασσα. Οι μαθητές, βλέποντάς Τον να περπατάει επάνω στη θάλασσα, ταράχτηκαν κι έλεγαν: «Είναι φάντασμα!» κι από τον φόβο τους έβγαλαν φωνή.  Αλλά ο Ιησούς αμέσως τους μίλησε και τους είπε: «Έχετε θάρρος! Εγώ είμαι. Μη φοβάστε!». Του απάντησε τότε ο Πέτρος και Του είπε: «Κύριε, αν είσαι Εσύ, διάταξέ με να έλθω κοντά Σου επάνω στα νερά». Κι Εκείνος είπε: «Έλα!». Κι ο Πέτρος, αφού κατέβηκε από το πλοιάριο, περπάτησε επάνω στα νερά και έφθασε μέχρι τον Ιησού. Βλέποντας, όμως, τον ισχυρό άνεμο, φοβήθηκε, και όταν άρχισε να βουλιάζει, έβγαλε μια κραυγή και είπε: «Κύριε, σώσε με!». Και αμέσως, ο Ιησούς απλώνοντας το χέρι τον έπιασε και του είπε: «Ολιγόπιστε, γιατί δίστασες;». Και μόλις ανέβηκαν στο πλοίο, ο άνεμος σταμάτησε. Κι εκείνοι που βρίσκονταν στο πλοιάριο Τον προσκύνησαν λέγοντας: «Αληθινά, είσαι ο Υιός του Θεού!».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας ικετεύσουμε με θάρρος τον Θεό Πατέρα, για να μας συμπαραστέκεται στις δύσκολες στιγμές μας, ενισχύοντας την πίστη μας, λέγοντας:

 Ενίσχυσε Κύριε την πίστη μας !

 Για την Αγία Καθολική Εκκλησία, ώστε να εναποθέτει την εμπιστοσύνη της στον Ιησού Χριστό, μέσα στις καταιγίδες που πλήττουν τον κόσμο μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους ποιμένες της Εκκλησίας, ώστε να μην αφήνουν να νικηθούν από τον φόβο και την έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά να καθοδηγούν με θάρρος τον Άγιο λαό του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους έχουν ανώριμη και ασταθή πίστη και κινδυνεύουν να καταποντισθούν από τις δυσκολίες της ζωής, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να μάθουμε να αντλούμε δύναμη και πίστη στον Θεό Πατέρα μας, από την προσευχή κι έτσι να είμαστε σταθεροί και να στηρίζουμε και τους αδελφούς μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Χορήγησε, Θεέ Πατέρα, τη χάρη, σε όλους μας, να μάθουμε να Σε αναγνωρίζουμε με τα μάτια της πίστης εδώ στη γη, για να μπορέσουμε μια μέρα να αντικρίσουμε και τη δόξα του προσώπου Σου στους ουρανούς. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Τα δώρα που χορήγησες, Κύριε, στην Εκκλησία Σου για να Σου τα προσφέρει, ας τα δεχτεί η καλοσύνη Σου και η παντοδυναμία Σου ας τα μεταβάλλει σε Μυστήριο Σωτηρίας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 147, 12.14

Να δοξολογείς, Ιερουσαλήμ, τον Κύριο, ο οποίος σε χορταίνει με το εκλεκτότερο σιτάρι.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μετάληψη των Μυστηρίων, Κύριε, ας μας στερεώσει στο φως της Αληθείας και ας μας χαρίσει σωτηρία. Δια του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

19Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Α)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου