20η Κυριακή του Έτους (Α)

20η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 84[83], 10-11                         

Κοίταξε Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα Σου στο πρόσωπο του χρισμένου Σου, επειδή μία ημέρα στις αυλές Σου καλύτερη από χίλιες.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, ο οποίος ετοίμασες αόρατα αγαθά για όσους Σε αγαπούν, Σε παρακαλούμε, έκχυνε στις καρδιές μας την επιθυμία της αγάπης Σου, ώστε αγαπώντας Εσένα σε όλα και πάνω απ’ όλα ν’ αποκτήσουμε τις υποσχέσεις Σου, που υπερβαίνουν κάθε επιθυμία. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (56,1.6-7)

Αυτά λέει ο Κύριος: «Να φυλάσσετε κρίση και να πράττετε δικαιοσύνη, επειδή πλησιάζει να έλθει η σωτηρία μου και να αποκαλυφθεί η δικαιοσύνη μου. Και για τους γιους του αλλογενή, που θα προσκολλώνται στον Κύριο, για να δουλεύουν σ’ Αυτόν, και να αγαπούν το Όνομα του Κυρίου, για να είναι δούλοι Του, όσοι τηρούν το Σάββατο, ώστε να μην το βεβηλώσουν, και κρατούν τη διαθήκη μου, θα φέρω κι αυτούς στο Άγιο Όρος μου και θα τους ευφράνω στον οίκο της προσευχής μου. Τα ολοκαυτώματά τους και οι θυσίες τους θα είναι δεκτές επάνω στο θυσιαστήριό μου, επειδή, ο οίκος μου θα ονομάζεται οίκος προσευχής για όλους τους λαούς».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός  67  (2-3.5.6 και 8)

 

Αντίφωνο:                Να Σε δοξολογούν οι λαοί, Θεέ !

                                     Να Σε δοξολογούν όλοι οι λαοί !

Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας ευλογήσει.*

Ας λάμψει επάνω μας το πρόσωπό Του,

για να γίνει γνωστός επάνω στη γη η οδός Σου, *

σε όλα τα έθνη η σωτηρία Σου. Αντ.

 

Ας χαίρονται και ας αγάλλονται τα έθνη, +

διότι δίκαια κρίνεις τους λαούς *

και οδηγείς επάνω στη γη τα έθνη. Αντ.

 

Να Σε δοξολογούν οι λαοί, Θεέ.*

Να Σε δοξολογούν όλοι οι λαοί.

Ας μας ευλογήσει ο Θεός, *

κι ας Τον φοβηθούν όλα τα πέρατα της γης.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους  (11,13-15.29-32)

Αδελφοί, σε σας μιλώ, τους εθνικούς: Εφόσον εγώ είμαι απόστολος των εθνικών, δοξάζω τη διακονία μου, ελπίζοντας να προξενήσω τη ζηλοτυπία των ομοεθνών μου και έτσι να σώσω κάποιους απ’ αυτούς. Αν η απόρριψή τους σημάδεψε τη συμφιλίωση του κόσμου, ποια θα είναι η αποδοχή τους, αν όχι ζωή από τους νεκρούς;  Επειδή τα δώρα και το κάλεσμα του Θεού είναι αμετάκλητα. Όπως κι εσείς κάποτε ήσασταν απειθείς προς τον Θεό, τώρα όμως ελεηθήκατε εξαιτίας της δικής τους απείθειας, έτσι και αυτοί τώρα απείθησαν, επειδή εσείς ελεηθήκατε, ώστε κι αυτοί τώρα να ελεηθούν. Ο Θεός, πράγματι, τους περιέκλεισε όλους μέσα στην απείθεια, για να τους ελεήσει όλους.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  – Αλληλούια    (Μτ.4,23)

Κήρυττε ο Ιησούς το Ευαγγέλιο της Βασιλείας και θεράπευε κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία του λαού.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (15,21-28)

Τον καιρό εκείνο, φεύγοντας από εκεί ο Ιησούς, αναχώρησε για τα μέρη της Τύρου και της Σιδώνας. Και μια γυναίκα Χαναναία βγήκε έξω από εκείνη την περιοχή και φώναζε λέγοντας: «Ελέησέ με, Κύριε, Υιέ του Δαβίδ. Η θυγατέρα μου βασανίζεται σκληρά από δαιμόνιο». Κι Εκείνος δεν της έδωσε καμιά απάντηση. Τον πλησίασαν οι μαθητές του και τον παρακαλούσαν, λέγοντας: «Διώξε την, επειδή φωνάζει πίσω μας».

Κι Εκείνος απάντησε και είπε: «Δε στάλθηκα παρά για τα χαμένα πρόβατα της γενεάς του Ισραήλ». Αλλά εκείνη πήγε και Τον προσκυνούσε, λέγοντας: «Κύριε, βοήθησέ με!». Κι Εκείνος απάντησε λέγοντας: «Δεν είναι ωραίο πράγμα να πάρει κανείς το ψωμί απ’ τα παιδιά και να το ρίξει στα σκυλάκια». Κι εκείνη είπε: «Ναι, Κύριε. Αλλά και τα σκυλάκια τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν απ’ το τραπέζι των κυρίων τους». Τότε, απαντώντας ο Ιησούς, της είπε: «Γυναίκα, μεγάλη είναι η πίστη σου! Ας γίνει όπως επιθυμείς». Και θεραπεύτηκε η θυγατέρα της από την ώρα εκείνη.

 Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας ικετεύσουμε με εμπιστοσύνη τον Κύριο μας τον Ιησού Χριστό, που δέχθηκε την ταπεινή ικεσία της Χαναναίας, για να εισακούσει και τις δικές μας προσευχές και ικεσίες, λέγοντας:

 -Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να είναι ανοικτό καταφύγιο και κατοικία για όλους τους ανθρώπους της εποχής μας, ιδιαίτερα τους αδυνάτους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 Για τους ιεραπόστολους, για να κηρύττουν αυθεντικά το απελευθερωτικό μήνυμα του Ευαγγελίου, με σεβασμό προς τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των λαών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους  όσους υποφέρουν μέσα στη μοναξιά και την εγκατάλειψη, ώστε να βρουν παρηγοριά και δύναμη στη σιωπηλή παρουσία του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, για να μάθουμε να εξοπλίζουμε με εμπιστοσύνη τις προσευχές μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Κύριε Ιησού Χριστέ, που μεσιτεύεις για μας προς τον Πατέρα ακατάπαυστα, εισάκουσε τις ταπεινές μας δεήσεις και χορήγησέ μας ό, τι έχουμε ανάγκη για τη σωτηρία μας. Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου Κύριε, την προσφορά μας, χάρη στην οποία πραγματοποιείται θαυμαστή ανταπόδοση, ενώ Σου προσφέρουμε δώρα που Εσύ μας χορήγησες, ας αξιωθούμε να λάβουμε Εσένα τον ίδιο. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 130 (129)

Στον Κύριο βρίσκεται το έλεος και άφθονη σ’ Αυτόν είναι η λύτρωση.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με τα Μυστήρια που τελέσαμε, Κύριε, γίναμε κοινωνοί του Χριστού. Ταπεινά ικετεύουμε την επιείκεια Σου, αξίωσέ μας να γίνουμε συγκληρονόμοι Του στον ουρανό, όπως γίναμε επάνω στη γη σύμμορφοι της εικόνας Του. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Α).docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου