17 Φεβρουαρίου Μνήμη 7 Αγίων Ιδρυτών, Δούλων της Μαρίας

17 Φεβρουαρίου Μνήμη των επτά Αγίων Ιδρυτών
των δούλων της Υπεραγίας Θεοτόκου Αειπαρθένου Μαρίας

δουλοι_της_Μαριας_2.JPG

Γύρω στο 1233 και ενώ η Φλωρεντία μαστίζεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις, επτά έμποροι, μέλη κάποιας λαϊκής Αδελφότητας ευλάβειας προς τη Θεοτόκο Μαρία, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους μέσω των ευαγγελικών ιδανικών, της αδελφικής κοινωνίας και αγάπης και της προσφοράς προς τους φτωχούς, αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα εγκόσμια ζώντας κοινοβιακά και ακολουθώντας ως τρόπο ζωής τη μετάνοια και την περισυλλογή. Εγκατέλειψαν όλες τις εμπορικές τους δραστηριότητες, άφησαν τα σπίτια τους και διένειμαν τα αγαθά τους στους φτωχούς.
Το 1245 αποσύρθηκαν στην περιοχή του Monte Senario κοντά στην Φλωρεντία, όπου έχτισαν ένα μικρό κοινόβιο και ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Ακολουθούσαν έναν λιτό και μοναχικό βίο, δεν αρνιόνταν ωστόσο να συντρέξουν τους ανθρώπους που ωθούμενοι από τις αμφιβολίες και τις αγωνίες τους ζητούσαν εκεί παρηγοριά.
Η φήμη της αγιότητάς τους ολοένα και περισσότερο διαδιδόταν και αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν να ενταχτούν στην Μοναστική τους οικογένεια. Ως εκ τούτου, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα Μοναχικό Τάγμα αφιερωμένο στην Παναγία και το ονόμασαν Τάγμα των Δούλων της Μαρίας.
Το νέο τάγμα υιοθέτησε το κανονισμό του Αγίου Αυγουστίνου.
Το 1888 ο Πάπας Λέοντας 13ος προέβη στην αγιοποίηση των επτά πρώτων Πατέρων.
Στο Monte Senario ένας ενιαίος τάφος φυλάσσει μαζί τα λείψανα εκείνων που η κοινωνία της μεταξύ τους ζωής τους είχε καταστήσει μια καρδιά και μια ψυχή.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου